Iranul a trimis trei diplomați în Arabia Saudită, pentru a-și redeschide reprezentanța la Organizația pentru Cooperare Islamică ce are sediul în Jeddah, după ce, în urmă cu 6 ani, a fost ruptă orice legătură diplomatică oficială între cele două țări. Arabia Saudită a întrerupt legăturile cu Iranul la începutul lunii ianuarie 2016, după atacul unei mulțimi de protestatari iranieni asupra ambasadei sale din Teheran și a consulatului din Mashhad, protestatari înfuriați de execuția clericului șiit Nimr Baqir al-Nimr de către autoritățile saudite.
Ministrul Afacerilor Externe de la Teheran, Hossein Amir Abdollahian (foto), declarase încă de la sfârșitul lunii decembrie că este "un semn bun" eliberarea vizelor pentru diplomații iranieni de către Arabia Saudită.
Un membru al Comitetului pentru Securitate Națională și Politică Externă din Parlamentul iranian a anunțat sâmbătă că relațiile dintre Iran și Arabia Saudită au fost relansate și se pregătesc bazele pentru ca Iranul și Arabia Saudită să își redeschidă ambasadele la Riad și Teheran.
"Relațiile dintre Iran și Arabia Saudită sunt reluate, iar ambasadele se pregătesc să se redeschidă, ceea ce are implicații importante pentru reducerea tensiunilor regionale și creșterea coeziunii globale", a scris Jalil Rahimi Jahanabadi pe pagina sa de Twitter, adăugând că, în același timp, "instituțiile de securitate și mass-media trebuie să aibă grijă de relele sioniștilor și de prostia extremiștilor".
Ministrul de Externe iranian a mai declarat că "oricând dorește partea saudită ca relațiile dintre cele două țări să revină la normal, suntem pregătiți și salutăm redeschiderea ambasadelor și consulatelor noastre", adăugând că statul iranian dorește să trimită pelerini în pelerinajul anual la Mecca, "dacă condițiile legate de coronavirus și cele politice o permit".
"Personal cred că partea saudită are nevoie de mai mult timp pentru a putea ajunge la o concluzie și la o decizie. Ne-am anunțat pregătirea pentru o nouă rundă de discuții la Bagdad", a mai spus ministrul de Externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, arătând o total neașteptată dorință a Iranului de a reface rapid legăturile cu vechiul său dușman și aliat al Statelor Unite, Arabia Saudită.
E foarte posibil că această inițiativă iraniană să fie motivată de încercarea Teheranului de a câștiga timp pentru a-și realiza netulburat programul de înarmare nucleară, pe care Israelul și Statele Unite sunt decise să îl oprească chiar cu prețul unor lovituri militare.