Explozia facturilor. Firea, desființată de un economist: "Nu putem trăi precum Coreea de Nord sau, dacă vreți, Venezuela ori Congo!"


Explozia facturilor. Firea, desființată de un economist: "Nu putem trăi precum Coreea de Nord sau, dacă vreți, Venezuela ori Congo!"

Economistul Bogdan Glăvan critică abordarea populistă și socialistă a ministrului PSD al Familiei, Gabriela Firea, care, într-o postare pe Facebook, a precizat că facturile uriașe au fost cauzate de liberalizarea pieței, alternativa propusă de aceasta fiind perpetua plafonare a prețurilor. În acest context, Glăvan atrage atenția că plafonarea prețurilor la energie plafonează inclusiv procesul de identificare a soluțiilor pe termen lung, întrucât din pricina unei astfel de măsuri nu putem evalua piața la parametrii ei reali. 

"Gabriela Firea nu le spune oamenilor adevărul. Acela că nu putem trăi precum Coreea de Nord sau, dacă vreți, Venezuela ori Congo. Nu putem trăi în izolare, mințiți că avem resurse, resurse pe care le controlează ceata de politruci și clientela ei", mai reliefează analistul economic. 

Bogdan Glăvan, pe Facebook: "Gabriela Firea scrie că nu este deloc populist să te preocupe accesul cetățenilor și al firmelor la curent și gaze. Așa este.  

Altceva e populism. Să spui că <<România trăiește coșmarul facturilor uriașe la energie din cauze liberalizării haotice a pieței, decisă de guvernele trecute>> și că <<dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de PSD (nota mea, adică de Dragnea), nu s-ar fi ajuns aici>>. Populism este să afirmi că statul poate stabili prețurile și că le poate micșora, din dragoste pentru cetățeni. Populism este să te dai democrat, dar să aperi politica lui Ceaușescu.

Politica represivă din domeniul energiei (control al prețurilor, monopol etc.) nu înseamnă decât haos. Înseamnă că nu știm adevărul, că adevărul ne este tăinuit. Prețurile libere ne spun adevărul. Dacă nu știm adevărul, cum putem formula soluții raționale? La ce să formulăm soluții, dacă nu știm care e problema?

Când Dragnea a emis OUG 114 România a fost la un pas să ajungă Turcia lui Erdogan. Sau Belarus. Oricum am senzația că ne îndreptăm în direcția asta, doar că Dragnea precipita lucrurile. Prima măsură a guvernului Orban a fost să elimine această ordonanță.  

Gabriela Firea nu le spune oamenilor adevărul. Acela că nu putem trăi precum Coreea de Nord sau, dacă vreți, Venezuela ori Congo. Nu putem trăi în izolare, mințiți că avem resurse, resurse pe care le controlează ceata de politruci și clientela ei. Trăim într-o lume globală, a granițelor deschise și este bine să fie așa. Piața energiei este integrată și este bine să fie integrată, la fel cum este integrată piața automobilelor sau piața portocalelor. Cu cât piața este mai largă și mai deschisă, cu atât oamenii au opțiuni mai multe, cu atât șansele de dezvoltare sunt mai mari.

Unde duce închiderea pieței? La feudalism. Unde duce plafonarea? La sărăcie, la descurajarea investițiilor. De ce ar investi cineva să extragă resurse, dacă știe că nu le poate vinde la valoarea lor reală? Știu, Gabriela Firea va spune că poate face statul investiții în locul privaților. Sigur că da, ca în comunism.

Populism este să ascunzi oamenilor adevărul, ca să câștigi puncte electorale, sinecuri la stat. De ce nu spune Gabriela Firea că prețurile au crescut recent? De ce nu spune că întreaga lume este afectată? Nu spune, fiindcă atunci nu ar mai putea poza în eroină.

De ce nu spune Gabriela Firea care este pasul următor. Cine plătește, după plafonare? Cine plătește gazul rusesc? O fi vorbit cu Putin, te pomenești, i-o fi zis că îi plafonează și lui prețul dacă nu stă în banca lui. Cine plătește pentru lipsa investițiilor, așa cum s-a întâmplat în București cu infrastructura termică?

Da, măsuri trebuie luate, unele cu caracter temporar sau excepțional, însă apologia socialismului este scârboasă. Ca și cu pandemia, cel mai prost lucru este să ne pierdem luciditatea".

Postarea Gabrielei Firea: "Azi facem pasul decisiv pentru prezentarea soluțiilor care să completeze măsurile anunțate de guvern, astfel încât scumpirea energiei să fie suportabilă pentru populație și economie. Acestea vor fi prezentate și discutate în Coaliție, pentru ca apoi să poată fi preluate și aplicate. Ideea esențială este ca oamenii și companiile să primească un sprijin real și consistent acum, când au cea mai mare nevoie de el.  

Criza extraordinară care se profilează reclamă atitudini și soluții extraordinare, pe care nu ezităm să le luām.

Bulgărele facturilor mari ale energie nu trebuie lăsat să se transforme într-o avalanșă care să măture tot!

PSD respinge categoric demagogiile și acuzațiile stupide că ar fi populism demersurile pe care le face pentru a stinge incendiul scumpirilor care amenință să pârjolească tot.

Nu este niciun populism să faci tot ce se poate ca oamenii să-și poată duce viața normal, chiar și după ce-și achită factura la curent sau gaz, și să nu rămână în frig și întuneric.

Nu este deloc populism să te preocupe ca zeci de mii de IMM-uri și companii cu mii de angajați să NU fie aruncate-n faliment de prețurile uriașe ale electricității sau gazelor.

Nu este pic de populism în eforturile ca școlile, spitalele, instituțiile statului să  continue să aibă electricitate și gaze, să funcționeze normal, să rămână capabile să-și achite facturile la utilități.

PSD ia în calcul toate opțiunile posibile, de la revenirea temporară la prețuri reglementate până la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare în factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii.

Măsurile anunțate de guvern - reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh și compensarea certificatului verde și a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic, față de gravitatea situației.

Aplicarea trebuie să fie mai rapidă, de la 1 februarie, și trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor.

Trebuie NEAPĂRAT introduse sancțiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării și compensării!

Este imperios ca măsurile de susținere dar și de eliminare a birocrației inutile să se extindă și asupra IMM-urilor și companiilor: acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri,  ateliere, depozite, hale de producție etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare.

Ideea esențială pentru care insistăm este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocrație stupidă, iar efectele să se vadă rapid, povara facturilor majorate să devină suportabilă.

Pe de altă parte, atragem atenția că România trăiește coșmarul facturilor uriașe la energie din cauze liberalizării haotice a pieței, decisă de guvernele trecute.

Dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD, nu s-ar fi ajuns la actuala situație limită".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.