Analistul economic Bogdan Glăvan a atras atenția vineri, 14 ianuarie, că nu din cauza liberalizării au explodat prețurile facturilor, ci, printre altele, din pricina politicilor de stânga de la Bruxelles care au determinat închiderea unor centrale pe cărbune, respectiv a unor centrale nucleare, abordări ce au condus la creșterea dependenței UE față de Rusia. Totodată, Glăvan a subliniat că liberalizarea pieței a arătat de fapt care este realitatea economică, politicile stângiste din trecut ascunzând sub preș problemele cu care ne confruntăm inclusiv în domeniul energiei.
"Se spun multe gogomănii pe tema crizei energetice, ca și despre pandemie, orice nulitate își dă cu părerea, plus responsabilii cu intoxicarea.
Nu liberalizarea a dus la mărirea prețurilor. Să dai vina pe liberalizare este ca și cum ai da vina pe tensiometru că stai prost cu tensiunea. E bezna minții. Așa cum un tensiometru doar îți măsoară tensiunea, la fel piața liberă îți transmite care este realitatea din economie. Tensiunea, respectiv prețurile sunt determinate de niște factori, asupra cărora este bine să se pronunțe medicii, respectiv economiștii.
Prețurile sunt determinate de cerere și de ofertă. Cererea este mare, deoarece în economie (atât în economia noastră, cât mai ales în cea globală) sunt mulți bani injectați de autoritățile monetare. Oferta este mică, fiindcă planificatorii centrali de la Bruxelles, cu pioniera Greta, au decis să închidă centralele pe cărbune, centralele nucleare etc. - drept urmare prețul certificatelor de carbon aproape s-a triplat în ultimul an. În plus, nici Rusia, de care UE și-a accentuat dependența (bezna minții, din nou), nu a mai livrat atât de multe gaze.
"Criza" afectează întreaga Europă și nu numai, țări mai bogate și țări mai sărace, fiindcă factorii determinanți sunt cei pe care i-am spus, anume sunt globali.
Nu vă luați după demagogi", a precizat economistul pe Facebook.