Ofițer de informații al regimului Bashar al-Assad, condamnat la închisoare pe viață, în Germania, pentru crime de război


Ofițer de informații al regimului Bashar al-Assad, condamnat la închisoare pe viață, în Germania, pentru crime de război

Un tribunal german a condamnat joi, la închisoare pe viață, un fost ofițer de informații al regimului sirian pentru crime împotriva umanității, ca parte a primului proces din lume legat de tortura sponsorizată de stat sub președinția dictatorului Bashar al-Assad.

Anwar Raslan (foto), în vârstă de 58 de ani, a fost acuzat de 58 de crime, violuri și fapte de tortură comise în perioada în care a funcționat ca șef al investigațiilor la o filială a Direcției Generale de Informații din Siria în timpul războiului civil din țară.

Procedura împotriva lui Raslan a început cu o întâlnire întâmplătoare la un centru de azil din Berlin în urmă cu șapte ani, când Anwar al-Bunni, un proeminent avocat sirian pentru drepturile omului, l-a recunoscut pe Raslan drept bărbatul care l-a reținut la Damasc.

Pentru prima dată practic, în timpul procesului, victimele atrocităților din Siria au avut șansa de a se confrunta cu autorii crimelor comise pentru guvernul lui Assad în timpul războiului civil din țară. Victimele care au vorbit în instanță în calitate de martori au descris cazul ca fiind o piatră de hotar, dar totuși un mic pas pe drumul către justiție.

Raslan a fost condamnat pentru crime care au avut loc între 29 aprilie 2011 și 7 septembrie 2012, când Siria a fost răvășită de revoluție. Procurorii spun că toate aceste fapte au avut loc „în contextul unui atac amplu și sistematic asupra populației civile”. Ei susțin că unitatea condusă de Raslan a torturat cel puțin 4.000 de deținuți în acea perioadă, folosind bătăile și șocurile electrice.

Un al doilea inculpat, judecat împreună cu Raslan, Eyad al-Gharib, în vârstă de 44 de ani, un ofițer de rang inferior, a fost condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare la începutul anului trecut.

Activiștii sirieni care locuiesc în Germania și în străinătate au salutat verdictul, dar au avertizat asupra faptului că, în prezent, atrocitățile continuă în Siria. Organizația germano-siriană pentru drepturile omului ”Adopt a Revolution” a cerut, într-o declarație emisă înainte de verdict, ca hotărârea să nu fie folosită ca „o frunză de smochin pentru inacțiunea politică”, spunând că guvernul german ar trebui să pună capăt la nivel național deportărilor în Siria, având grijă ca superiorii lui Raslan să nu rămână nepedepsiți.

De asemenea, ONG-ul american ”Human Rights Watch” a descris condamnarea drept „un pas inovator către justiție pentru crimele grave din Siria” și a cerut altor țări să urmeze exemplul Germaniei. Subliniind rolul central al supraviețuitorilor, avocaților și activiștilor sirieni în proces, organizația a deplâns provocările prezentate de protecția martorilor și lipsa traducerii procedurilor judiciare în arabă.

Steve Kostas, consilier juridic senior la Open Society Justice Initiative, a remarcat că, deși procesul a fost despre evenimente din trecut, acestea continuă să aibă relevanță în Siria.

„A scos la iveală atrocitățile sistemice care continuă până astăzi împotriva sirienilor nevinovați”, a spus Kostas într-un comunicat. Organizația sa a reprezentat în proces cinci persoane care au supraviețuit torturii în timpul detenției și interogatoriilor.

Procesul s-a desfășurat sub principiul „jurisdicției universale”, care este consacrat în dreptul german și permite judecarea celor acuzați de comiterea unor acte grave, cum ar fi genocidul sau crimele de război, în străinătate.

Competența universală este un principiu legal conform căruia unele infracțiuni sunt atât de grave încât nu se aplică restricțiile teritoriale normale ale urmăririlor penale.

De la genocidul yazidilor din Irak la tortura sponsorizată de statul sirian și uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, la Istanbul, sistemul juridic german este din ce în ce mai solicitat de către cei care își caută dreptate pentru crimele comise în afara granițelor sale.

Potrivit unui raport din 2020, în prezent în Germania există peste 12 cazuri pe rol, lgate de crimele comise în Siria, de către oamenii regimului Bashar al-Assad.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.