Cîțu, mai stângist decât pesediștii: Ciolacu susține scăderea taxelor după modelul polonez pentru a fi depășită criza energetică, în timp ce președintele PNL se opune


Cîțu, mai stângist decât pesediștii: Ciolacu susține scăderea taxelor după modelul polonez pentru a fi depășită criza energetică, în timp ce președintele PNL se opune

În contextul în care s-au căutat și se caută soluții pentru a fi ținute în frâu prețurile facturilor la gaze naturale și energie electrică, PNL a avut până acum o abordare mai de stânga decât PSD. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, propunea, marți seară, modelul polonez de reducere a TVA-ului, atât la energie, cât și la gaze naturale, care să fie implementat de la 1 februarie, nu 1 aprilie, data propusă de premierul Ciucă pentru implementarea unor noi măsuri. 

"Mă bucur că premierul Ciucă a fost de acord cu demersul PSD și a înțeles necesitatea adoptării unor noi măsuri de protejare a românilor în fața efectelor crizei energetice.  

Măsurile anunțate azi sunt corecte, dar e nevoie de mai mult. Sunt convins, însă, că putem avea tăria și voința politică de a lua decizii și mai îndrăznețe!  

Putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale - și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie.  Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășăminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți. Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției!  

În momente excepționale, o guvernare poate proba prin măsuri excepționale că este preocupată cu adevărat de viața cetățenilor săi. Nu cu miniștri care se lamentează la televizor că o companie de stat din energie îi fură pe români, dar nici măcar nu schimbă conducerea firmei unde ministerul său este acționar. Nu rezolvăm criza nici cu strategii energetice pe hârtie, nici cu planuri mărețe privind schimbările climatice.  

Ci cu decizii curajoase, simple și rapide care să protejeze în mod real nivelul de trai al românilor", a scris Ciolacu pe Facebook. 

Premierul Nicolae Ciucă anunțase, marți, că, de la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5 la sută, precum și compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum. 

Pe tema măsurilor propuse de PSD pe modelul polonez, președintele PNL, Florin Cîțu, reclama, marți seară, într-o emisiune la TVR, că nu ar fi sustenabile și trebuie văzut pe cine ar ajuta acestea de fapt. 

Cîțu: Toate aceste variante trebuie să intre în bugetul României, un buget care are un deficit bugetar de 5,84%. Pe hârtie poți să scrii orice și să supralicitezi. Am înțeles că e o competiție privind cât de mult să scată TVA. Dar TVA scăzut înseamnă și mai puține venituri la buget. E o întreagă spirală care pornește. (...) Trebuie găsită o formulă care să se încadreze în contextul economic și în cadrul bugetar pe care l-am aprobat. Ar fi bizar și foarte ciudat interpretat de agențiile de rating, care vor veni cu o evaluare în martie, un început de derapaj sau o situație în care ne-am propus un deficit pentru 2022 și să venim deja cu măsuri prin care punem în pericol atingerea acelei ținte din prima lună a anului.

Moderatoare: A venit Marcel Ciolacu în această seară cu o serie de soluții.  

Cîțu: Este o postare pe Facebook. Îl luam mai în serios dacă era o declarație. Este o postare electorală. Trebuie să le aducem aminte colegilor de coaliție că alegerile sunt în 2024.  

Moderatoare: Marcel Ciolacu spune că putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale, chiar de la 1 februarie, nu 1 aprilie cum spunea premierul. E fezabilă o asemenea soluție?  

Cîțu: Presupun că a discutat cu Ministerul Finanțelor, iar Ministerul Finanțelor i-a spus că e posibil acest lucru. Nu presupun că e doar o promisiune goală, făcută în stil politicianist. Presupun că a avut această discuție și că acest cost, care va fi mare, respectiv această reducere de venituri de la buget prin această reducere a TVA-ului, pot fi compensate din altă parte.  

Moderatoare: Vorbește despre TVA zero la gaze, îngrășăminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți, pe modelul Poloniei.

Cîțu: TVA zero a mai încercat Dragnea și a fost un proiect care nu a putut fi implementat pentru că în UE nu poți avea...5% era minimul...

Moderatoare: Adică ar trebui o derogare de la UE?

Cîțu: Presupun că președintele PSD a avut o discuție la Comisia Europeană și cu ministrul de Finanțe și a făcut această postare după ce lucrurile s-au clarificat. Repet, presupun că totul a fost discutat în Ministerul Finanțelor, s-au găsit resursele, iar această propunere vine după ce s-au discutat aceste lucruri. Ar fi păcat să avem o promisiune făcută românilor că e posibil să facem acest lucru și că ne permitem, iar apoi să vedem că nu se poate, că nu se încadrează în buget.  

Moderatoare: PNL în ce condiții ar accepta aceste măsuri?  

Cîțu: Așa cum am spus, trebuie să se încadreze în bugetul care e aprobat anul acesta, iar în același timp trebuie să vedem rezultatul la final, adică ce vrem să facem cu aceste măsuri și pe cine vrem să ajutăm. În momentul în care luăm o asemenea măsură vă spun că nu vom avea bani la buget să satisfacem toate cerințele. În momentul în care dai granturi la un anumit sector de ce să nu o faci pentru toate sectoarele? Acest cost al energiei afectează toate sectoarele din România, nu doar îngrășăminte, mâncare sau carburanți. Toate sectoarele din România sunt afectate și nu mi se pare normal să ajutăm doar un anumit sector. Dacă facem o măsură prin care reducem taxele trebuie făcută unitar pentru toate sectoarele. Dacă nu, nu o mai facem.

Ca reacție, Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei, a precizat că președintele PSD, Marcel Ciolacu, propune măsurile corecte, în timp ce Florin Cîțu nu mai are vreo tangență cu liberalismul. De asemenea, Năsui a propus câteva soluții care să ajute companiile să depășească criza energetică. 

"Domnul Ciolacu, președinte PSD, susține scăderea facturilor la energie electrică, și nu numai, prin reducerea taxelor din preț. Adică fix măsura corectă, prin care statul nu-ți ia cu o mână ca să-ți dea cu alta. Idee pe care a susținut-o și USR încă de anul trecut.

Dar domnul Florin Cîțu, președinte PNL, se opune. Asta ca să știm ce înțelege prin „liberalism”. Nu mai comentăm, e de prisos.

E foarte bine că în sfârșit s-ar aplica soluțiile care merg. E păcat că se aplică târziu.

În momentele acestea, când românii sunt în pragul colapsului din cauza exploziei facturilor la energie, trebuie să lăsăm deoparte diviziunile politice și să facem ce e bine pentru țară.

Mai sunt soluții, tot susținute de USR, care se pot aplica. Anume creditul fiscal pentru jumătate din creșterea facturii la energie electrică. Asta ar ajuta enorm întreprinderile să facă față exploziei facturilor.

Fără birocrație. Fără dosare cu șină. Fără cereri și solicitări la vreun minister sau agenție. Direct din contabilitate. În momentul în care o întreprindere își calculează impozitul de plată scade 50% din creșterea de preț de la energie din acel impozit. În felul acesta măsura se aplică ușor și tuturor firmelor.

Până atunci, așteptăm actul normativ ca să vedem cine va câștiga în coaliția PSD PNL. Domnul Ciolacu care vrea scăderea facturilor prin reducerea TVA sau domnul Citu care se opune", a precizat Năsui pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.