Putin, salvatorul regimurilor autocrate, anunță că ”nu va permite” revoluții în țările ex-sovietice aliate


Putin, salvatorul regimurilor autocrate, anunță că ”nu va permite” revoluții în țările ex-sovietice aliate

Revoluția înăbușită în sânge din Kazahstan este catalogată de către președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev drept o tentataivă de puci a islamiștilor care ar fi încercat să lanseze o lovitură de stat sub pretextul protestelor. Țara a fost vizată de "terorismul internațional”, spune și Vladimir Putin, continuând retorica justificativă pentru intervenția trupelor de parașutiști și a celor speciale din Rusia 

Președintele rus Vladimir Putin spune că trupele Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) conduse de Rusia vor rămâne în Kazahstan ”atât cât va trebui”, dar pentru o perioadă limitată de timp, arătând că intervenția organizației trebuie privită ca un semnal al deciziei sale de a nu permite ca vreun guvern din regiune să fie subminat, relatează Deutsche Welle.

Putin a declarat că desfășurarea trupelor CSTO a împiedicat grupările armate de ”teroriști internaționali” să submineze puterea din Kazahstan, susținând că trimiterea trupelor CSTO - organizația din care fac parte Rusia și mai multe state ex-sovietice, arată că această organizație nu va permite răsturnarea guvernelor din regiune.

"Măsurile luate de CSTO au arătat în mod clar că nu vom lăsa pe nimeni să destabilizeze situația de la noi de acasă și să implementeze așa-numite scenarii ale unor revoluții de culoare", a spus Putin, referindu-se la mai multe revoluții care au avut loc în țări ex-sovietice în ultimele decenii.

Putin a dorit să sublinieze că trupele au fost trimise în Kazahstan doar pentru "o perioadă limitată de timp".

Din CSTO fac parte Rusia, Kazahstan, Armenia, Belarus, Kîrgîzstan și Tadjikistan.

Demonstrațiile au izbunic în Kazahstan din cauza creșterii prețului la GPL, dar au crescut în intensitate și s-au transformat într-un protest împotriva guvernului lui Tokaev și a influenței pe care o expercită în continuare fostul președinte Nursultan Nazarbaev (81 de ani).

"Amenințarea la adresa statului Kazahstan nu a apărut din cauza protestelor spontane și a demonstrațiilor privind prețul combustibilului. A fost provocată de forțele distructive interne și externe care au profitat de situație”, a spus Putin.

Președintele Kasîm-Jomart Tokaev a declarat că declarat că țara a rezistat unei tentative de lovitură de stat coordonată de la "un singur centru”.

Vorbind la o întâlnire online a alianței militare CSTO, Tokaev a spus că vânătoarea de "teroriști" este în desfășurare, dar că ordinea a fost restabilită.

"Sub masca unor proteste spontane, a izbucnit un val de tulburări... A devenit clar că scopul principal era subminarea ordinii constituționale și preluarea puterii. Vorbim despre o tentativă de lovitură de stat", a spus el.

Tokaev a mai spus că cel mai mare oraș al țării, Alma-Ata, și alte 9 centre regionale au fost temporar în mâinile "bandiților".

Deși au existat informații că soldații au tras asupra demonstranților din Alma-Ata săptămâna trecută, Tokaev a spus că forțele sale de securitate "nu vor trage niciodată” asupra protestatarilor pașnici.

"La proteste s-au alăturat militanți înarmați. Scopul principal era evident: subminarea ordinii constituționale, distrugerea instituțiilor guvernamentale și preluarea puterii. A fost o tentativă de lovitură de stat", a spus președintele.


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.