VIDEO Furia unui protestatar. Arafat, sub tirul întrebărilor: "Țineți minte când ați cerut clemență Parchetului? Cât ne-a costat pandemia?"


VIDEO Furia unui protestatar. Arafat, sub tirul întrebărilor: "Țineți minte când ați cerut clemență Parchetului? Cât ne-a costat pandemia?"

Șeful DSU, Raed Arafat, a fost întâmpinat luni seară, în fața televiziunii B1, de revoluționarul Marian Ceaușescu, care i-a cerut socoteală în legătură cu declarația pe care o făcea în 2020, la începutul pandemiei, prin care solicita clemență din partea procurorilor în ceea ce privește achizițiile publice necesare combaterii crizei sanitare. 

"Țineți minte când ați cerut clemență Parchetului ca să nu vă ancheteze pentru achizițiile din pandemie? Cum e cu dosarul penal pe care-l aveți? Va începe dosarul penal privind achizițiile publice", l-a luat la rost protestatarul pe Arafat, însă fără a primi vreun răspuns. 

Vedeți video 1: 


Protestatarul nu a renunțat și l-a așteptat pe Arafat și după finalizarea emisiunii la care cel din urmă menționat a participat. Printre altele, Marian Ceaușescu l-a întrebat pe Arafat cât i-a costat pandemia pe cetățenii României, însă nu a primit nici de data aceasta vreun răspuns. 

"Cât ne-a costat pandemia? Șpăgile acelea cât au fost? Spuneți-ne și nouă! Izoletele acelea unde mai sunt? Mai există sau ajuns pe Marte? Răspundeți-mi și mie ca unui cetățean care vrea să știe unde au ajuns acele izolete, cât au costat, cât ne-a costat pandemia. În anul 2020, împreună cu domnul Cercel, spuneați să nu vă ancheteze Parchetul, să nu vă controleze. De ce, domnule Arafat?! Acei bani de unde vin? Din Cosmos? Acei bani vin de la cetățeni. Asta e supărarea. Spuneți-ne și nouă cât au costat acele izolete și dacă mai există. Medicamente există în spitale? Operații pentru alte boli se mai pot face?", a fost rafala de întrebări cu care l-a întâmpinat Marian Ceaușescu pe Arafat. 

Vedeți video 2: 


Amintim că, în 2020, secretarul de stat Raed Arafat și senatorul PSD Streinu Cercel, manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București la acea vreme, au cerut, prin intervențiile lor, să se dea practic liber la furat pe perioada crizei sanitare. Streinu Cercel declara, în martie 2020, la Antena 3, că este necesar un cadru normativ care să stipuleze că justiția nu se poate atinge de cei care au realizat achizițiile pe perioada pandemiei COVID. 

Cercel: "Să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. Că după ce se termină bolâşniţa asta, pandemia, or să vină alţii să ne tragă de mânecă: dar cum aţi realizat voi achiziţiile? Să vă spun mai departe la ce mă gândesc? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar în această situaţie, care este de urgenţă, care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor".

De asemenea, Raed Arafat spunea pe 18 aprilie 2020, la Digi24, că procedurile legale privind achizițiile publice reprezintă de fapt aspecte birocratice, iar cei care le încalcă nu trebuie neapărat pedepsiți din punct de vedere legal. 

Raed Arafat: "Dacă cineva a făcut ceva pentru el, a folosit acest moment pentru a trage beneficii din achiziții, e foarte normal să fie urmărite persoanele și închise. Dacă mergem pe oportunitate, pe faptul că cineva nu a respectat o regulă sau a mers mai repede, ca să rezolve o problemă, atunci avem o mare problemă. Nimeni n-o să mai facă nimic pe viitor.

Sunt două aspecte - pentru aspectele reale de corupție nu ai ce zice, dar dacă pentru depășirea unor aspecte birocratice cineva a încălcat o procedură, o regulă, luând în considerare că azi discutam de măști și peste două ore nu mai erau și trebuia să te miști foarte rapid. S-a lucrat în unele zile până la 2-3 dimineața ca să se finalizeze un contract, pentru că a doua zi nu mai aveau materialele, pentru că le luau alții. Dacă o să avem acolo o presiune pe persoana care a lucrat, atunci n-o să mai revenim, pentru că rămâne în mentalul funcționarilor publici și acolo se oprește treaba. Data viitoare nu va mai fi ca acum. Acum a fost curaj și lumea s-a mișcat, dar nu putem spune că au respectat ad literam. Nu că ar fi periclitat corectitudinea, dar au făcut lucrurile mult mai rapid, au negociat ca să găsească soluții, lucru pe care le-au făcut toate țările, să nu creadă lumea că s-a făcut doar în România.

Prețurile erau mult peste cele obișnuite. Nu puteai zice că te duci după prețul pieței, pentru că nu venea nimeni. Trebuia să crești prețurile, să iei lucrurile de 4-5 ori mai mult. A fost recent un articol că la New York au cumpărat de 15 ori mai mult. Lucrurile trebuie înțelese în contextul de acum și peste un an, doi. Dacă cei care vin să controleze peste un an - doi uită în ce am fost sau dacă au rămas acasă și n-au intrat în contact cu situația și vin să pedepsească colegii care au lucrat, atunci avem o problemă mare.

Să separăm lucrurile - cei care au tras beneficii ilegale e o problemă care trebuie luată într-un fel, dar atenție dacă pedepsim oameni care n-au respectat o procedură imposibil de respectat în acel moment".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.