Șantajul energetic practicat de Rusia. Ioana Constantin, semnal de alarmă: "Mâncăm prost și scump, iar totul va deveni și mai scump, și mai nesănătos!"


Șantajul energetic practicat de Rusia. Ioana Constantin, semnal de alarmă: "Mâncăm prost și scump, iar totul va deveni și mai scump, și mai nesănătos!"

Ioana Constantin, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, avertizează că din pricina mai multor factori, printre care explozia prețurilor la gaze și energie, românii vor mânca și mai prost și mai scump decât o fac acum, sectorul agroalimentar primind lovitură după lovitură. 

"Mâncăm prost și scump, importăm enorm, deși am putea investi și produce intern. Mai puțin de 25% din consumul de carne de porc proaspătă mai provine din producția internă a României. Iar totul va deveni și mai scump, și mai nesănătos, pe măsură ce se prăbușesc sectoare întregi falimentate de creșterile prețurilor la energie și gaze.  

Sectorul agroalimentar, industria alimentară și de panificație sunt cele mai grav afectate. Producătorii din panificație au fost printre primii care au atras atenția că le cresc accelerat costurile, dar degeaba. Mulți producători din panificație și-au notificat clienții - IMM-uri sau lanțuri de magazine privind creșterile costurilor de producție pe costuri defalcate, cifre pe care politicienii nu le văd sau nu le înțeleg. Producătorii de carne de porc și pasăre, oricum puțini, vorbesc despre un faliment al întregului sector, despre creșterea și mai mare a importurilor de carne, ca urmare a exploziei prețurilor la gaze și energie, dar și a lipsei de măsuri în acești doi ani de pandemie. Suplimentar, există o problemă și cu forța de muncă în aceste domenii care preferă să aleagă alte state unde salariile sunt duble sau chiar triple.  

Acești doi ani de pandemie au deschis un culoar pentru dezvoltarea și protejarea economiilor locale. Nu și în România, din păcate. Germania, Polonia sunt numai două exemple.  

Investițiile în agricultură pot relansa sectoare întregi de activitate. Producătorii noștri, mai ales cei cu afaceri mici, trebuie sprijiniți să depășească lunile acestea dure în care i-au afectat și îi afectează simultan pandemia, explozia prețurilor la gaze și energie, dar și concurența neloială cu produse aduse de multe ori fraudulos din spațiul extracomunitar, din state non-UE", transmite Ioana Constantin pe Facebook. 

În urmă cu câteva zile, Ioana Constantin avertiza asupra șantajului pe care-l face Rusia în ceea ce privește livrarea de gaze naturale către Europa, prețurile crescând cu un procent covârșitor. Aceasta a lansat și o întrebare către Guvern în legătură cu soluțiile pe care le va găsi din luna aprilie în legătură cu prețurile la energie și gaze, dat fiind faptul că atunci va expira plafonarea prețurilor, iar facturile vor crește și mai mult. 

"Prețul gazelor a explodat în Europa azi, cu peste 30%, din cauza livrărilor limitate din Rusia. Vorbim despre un șantaj pe care îl face Federația Rusă și Gazprom, un șantaj prin care Rusia pune deliberat la zid statele europene mai ales în contextul Nord Stream.  

În România, avem deja o problemă cu explozia prețurilor la energie și gaze care a dus la scumpiri în lanț la toate produsele. Și rămâne întrebarea: ce se va întâmpla din luna aprilie; Guvernul are obligația să aducă deja soluții, altfel vom repeta scenariul facturilor uriașe din toamnă care au afectat nu doar cetățenii, ci și firmele și instituțiile publice.

Revenind la Gazprom, acum mai puțin de o lună, președintele Traian Băsescu spunea în plenul Parlamentului European că Europa a cumpărat masiv de la Gazprom, iar Putin a folosit banii pentru armata masată la frontierele Ucrainei", scria Ioana Constantin pe Facebook. 

Avertismentul Ioanei Constantin referitor la șantajul practicat de Rusia a venit în contextul în care prețurile gazelor naturale în Europa au crescut miercuri, 5 ianuarie, în condițiile în care conducta Yamal, care livrează gaze naturale din Siberia în Europa, a funcționat în sistem reverse pentru a 16-a zi la rând. Astfel, gazele naturale rusești în loc să fie livrate spre Europa, erau virate invers, din Germania spre Polonia. Pe cale de consecință, mai mulți europarlamentari au acuzat Rusia că utilizează criza actuală ca un instrument pentru a obține autorizația de funcționare a gazoductului Nord Stream 2.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.