Iuliu Maniu. 149 de ani de la naștere


Iuliu Maniu. 149 de ani de la naștere

Originar dintr-o familie de patrioți români din Bădăcin, Sălaj, la 8 ianuarie 1873 se naște cel mai mare om politic pe care l-a dat Transilvania în secolul XX – Iuliu Maniu. 

Iuliu Maniu este strategul mișcărilor decisive ale românilor ardeleni din anul 1918 care vor fi încununate prin actul Marii Uniri de la Alba-Iulia, la 1 Decembrie 1918, rolul său politic, logistic și nu în ultimul rând moral în actul Marii Uniri fiind unul fundamental. 

De asemenea, Iuliu Maniu a jucat un rol decisiv în alipirea deplină a Transilvaniei la România în perioada cuprinsă între Marea Unire de la 1918, încheierea tratativelor de pace de la Paris-Versailles, funcționarea Consiliului Dirigent din Transilvania și, în final, adoptarea noii Constituții a României Mari, în anul 1923. 

În tot timpul vietii sale, ca lider al Partidului Național Român din Transilvania iar apoi ca președinte al Partidului Național Țărănesc, Iuliu Maniu a rămas profund atașat valorilor democratice, spiritului libertății care se naște din instituționalismul de sorginte creștină, ideii naționale românești și, nu în ultimul rând, monarhiei. 

Iuliu Maniu a fost un om politic deopotrivă naționalist sincer și fără nicio tentație, cât de mică, pentru a cădea în orice excese ori exagerări și în același timp un pro-occidental determinat și convins, lucru atestat de întreaga sa activitate publică. 

Dupa 23 august 1944, Iuliu Maniu s-a înscris în prima linie a oamenilor de stat din România care s-au opus comunizării și sovietizarii României, fiind un apărător neînduplecat al democrației de tip occidental și al suveranității României din calea abuzurilor regimului criminal de tip sovietic.

Deși ar fi avut ocazia de a părăsi România pentru un sfârșit al vieții liniștit în Occident și deși ar fi putut face compromisul rușinos al pactului cu diavolul comunismului totalitar, Iuliu Maniu își va păstra valorile până la capăt, contestând cu fermitate regimul adus de tancurile sovietice și care în câțiva ani a nimicit democrația românească și a pornit un program de distrugere a valorilor naționale și de exterminare a elitelor. 

În 1947 va fi arestat de către regimul criminal marxist-leninist care își croia drumul spre puterea totală si își va încheia viața la 80 de ani, în 1953, deținut politic la închisoarea de la Sighetul Marmației, pe malul Tisei, devenind unul dintre martirii rezistenței anticomuniste românești și un simbol al apărării valorilor democratice din calea comunismului și a dictaturii. 

Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția Sa pe Iuliu Maniu iar noi să-i păstrăm de-a pururea memoria!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.