FOTO. Descoperire cutremurătoare într-o râpă din Basarabia. ”Sângele martirilor Armatei Române strigă din mormânt” – o placă mortuară cu monograma Regelui Mihai, aruncată sau îngropată în anii ocupației bolșevice


FOTO. Descoperire cutremurătoare într-o râpă din Basarabia. ”Sângele martirilor Armatei Române strigă din mormânt” – o placă mortuară cu monograma Regelui Mihai, aruncată sau îngropată în anii ocupației bolșevice

Pagina de Facebook ”Monumentele Basarabiei furate” anunță o descoperire emoționantă, într-o râpă de lângă satul Cucuieții Vechi: e vorba despre o placă mortuară cu monograma Majestății Sale Regele Mihai care a fost lăsată în localitate de soldații Armatei Române, plăci similare fiind găsite în satele prin care trecea drumul militar de la Costești la Edineț, unde se află îngropați martirii dezrobitori ai Armatei Regale. 

Iată anunțul: 

”Sângele eroilor români strigă de sub mormânt!

Zilele trecute, domnul Marcu Anatolie m-a sunat să îmi spună că în satul Cucuieții Vechi, raionul Râșcani, a fost găsită o piatră pe care e scris ceva despre Armata Română.

Astăzi am fost în această comună, și Primarul Constantin Păduraru mi-a prezentat o placă de piatră, care a fost recent găsită de doi oameni chercheliți, într-o râpă din sat. Piatra fusese aruncată sau îngropată în anii ocupației bolșevice, iar acum Dumnezeu a scos-o de sub huma Basarabiei.

(Sursa foto: pagina de Facebook ”Monumentele Basarabiei furate”)

Aceste plăci erau lăsate de soldații Armatei Române prin localitățile unde treceau și unde erau înmormântați eroii dezrobitori. Astfel de plăci am găsit anterior la Pârjota, Moșeni și Boroseni, sate prin care trecea drumul militar de la Costești spre Edineț. Placa poartă și monograma Regelui Mihai I al tuturor românilor. Laurii victoriei, crucea ortodoxiei și un text care amintește despre eliberarea Basarabiei.

Ceva care te cutremură. E o lucrare tainică, e sângele eroilor care strigă de sub mormânt și suferă din cauza uitării și a indiferenței noastre. Eroii nu mor niciodată!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.