”Armata rusă de ocupație trebuie să plece de pe teritoriul R.Moldova!” Diplomați și academicieni basarabeni, APEL către SUA, NATO și CE, în contextul negocierilor de la Geneva. Așa-zisa Transnistria, o rușine planetară și un mare pericol pentru R.Moldova și Europa


”Armata rusă de ocupație trebuie să plece de pe teritoriul R.Moldova!” Diplomați și academicieni basarabeni, APEL către SUA, NATO și CE, în contextul negocierilor de la Geneva. Așa-zisa Transnistria, o rușine planetară și un mare pericol pentru R.Moldova și Europa

”Armata rusă de ocupație trebuie să plece de pe teritoriul Republicii Moldova!”, este esența apelului pe care academicienii Eugen Doga și Gheorghe Ghidirim îl adresează, împreună cu foștii ambasadori Mihai Gribincea, Iurie Reniță și Anatol Țăranu, în contextul negocierilor ce urmează să aibă loc la Geneva, lui Joe Biden, președinte al Statelor Unite, lui Jens Stoltenberg, Secretar General al NATO, și lui Charles Michel, președintele Consiliului European. 

Diplomatul Iurie Reniță îi îndeamnă pe toți cei care doresc să semneze apelul: ”Toți cei care consideră că armata rusă de ocupație este cel mai mare pericol pentru securitatea și existența Republicii Moldova pot semna această Adresare (în anexe). E suficient să subscrieți sau să dați un like pe pagina mea de Facebook. Rog să distribuiți cât mai mult Adresarea. Doamne Ajută!”

Podul.ro vă prezintă în integralitate apelul remis redacției: 

”În contextul negocierilor ce urmează să aibă loc la Geneva între Rusia și SUA, pe de o parte, și Rusia cu NATO și UE, pe de altă parte, privind așa-numitele garanții de securitate solicitate de Moscova, ‹garanții› care nu sunt altceva decât o încercare a Federației Ruse de a opri extinderea NATO spre Est, de a bloca relațiile de ordin militar ale Statelor Unite ale Americii cu republicile ex-sovietice, precum și de a limita cooperarea NATO cu statele din fostul Pact de la Varșovia, noi, reprezentanții Societății Civile din Republica Moldova, ne adresăm dumneavoastră în legătură cu un subiect de extremă importanță pentru securitatea actuală, dar și viitorul Republicii Moldova – cel al retragerii trupelor ruse de ocupație de pe teritoriul Moldovei. 

Deși au trecut peste 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, iar Moscova s-a angajat atât pe plan bilateral cât și multilateral (de exemplu la Summit-ul OSCE de la Istanbul din anul 1999) să-și retragă formațiunile militare de pe teritoriul statului nostru, acestea continuă să se afle ilegal în raioanele de est ale Republicii Moldova, violând norme de drept internațional și Constituția Republicii Moldova, care interzice dislocarea de trupe străine pe teritoriul țării. 

Este cunoscut că autoritățile ruse și trupele ex-Armatei a 14-a a Rusiei au avut un rol determinant în apariția și perpetuarea separatismului transnistrean din 1991 până în prezent. Faptele au fost detaliat elucidate în Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul Ilașcu și alții versus Moldova și Rusia (din 8 iulie 2004), precum și în cea cu privire la cazul Catan și alții împotriva Moldovei și Rusiei (19 octombrie 2012).

Printre altele, în Hotărârea CEDO din 8 iulie 2004 se arată că în timpul conflictului moldovenesc din anii 1991-1992 forțe ale fostei Armate a 14-a (care au aparținut succesiv URSS-ului, CSI-ului și apoi Rusiei) staționate în Transnistria au luptat alături și pentru forțele saparatiste transnistrene. Importante cantități de arme din arsenalul Armatei a 14-a au fost transferate în mod voit separatiștilor care au putut, în plus, să obțină și alte arme fără ca militarii ruși să se opună. Pe lângă acesta, de-a lungul confruntărilor dintre autoritățile moldovene și separatiștii transnistreni, conducătorii ruși au susținut, prin declarațiile lor, autoritățile separatiste. Astfel, autoritățile ruse au contribuit atât militar, cât și politic la crearea unui regim separatist în regiunea Transnistriei, care face parte din teritoriul Moldovei. Chiar și după armistițiul din 21 iulie 1992, Rusia a continuat să susțină din punct de vedere militar, politic și economic regimul separatist, permițându-i astfel să supraviețuiască, și obținând o anumită autonomie față de Moldova

Deși au trecut peste 30 de ani de la dezintegrarea URSS, trupele ruse de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova continuă să fie o sursă permanentă de pericol la adresa securității statului nostru și a întregii regiuni și de alimentare a separatismului transnistrean, astfel subminând grav eforturile comunității internaționale orientate spre reglementarea conflictului pe cale pașnică. Ar fi regretabil dacă în cadrul discuțiilor purtate la Geneva privind așa-numitele garanții de securitate solicitate de Rusia democrațiile occidentale ar accepta argumentele false rusești, contribuind astfel la o nouă împărțire a Europei în sfere de influență. 

Președintele rus Vladimir Putin și oficialii săi vorbesc despre inacceptabilitatea ca securitatea unei țări să fie asigurată pe contul altor state. Suntem absolut de acord cu acest principiu, tocmai de aceea solicităm ca Rusia să-și retragă neîntârziat, complet și necondiționat forțele armate de pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum s-a angajat în cadrul OSCE, ONU și ale altor organizații internaționale. Amintim încă o dată că, în pofida presiunilor politice și economice, autoritățile moldovenești nu au acceptat legalizarea prezenței trupelor ruse de ocupație pe teritoriul Republicii Moldova și se pronunță cu fermitate pentru retragerea lor. 

Totodată, ne exprimăm speranța că poziția noastră privind retragerea imediată, ordonată și completă a trupelor ruse de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova va fi auzită și luată în considerare de către toate statele membre ale NATO și UE. 

Pornind de la cele menționate mai sus, solicităm Excelențelor Voastre susținerea poziției statului nostru, care dorește să trăiască fără trupe de ocupație pe teritoriul său. Suntem ferm convinși că retragerea completă a trupelor și munițiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova va crea premizele necesare pentru reglementarea definitivă și pe cale pașnică a conflictului transnistrean și va contribui la consolidarea stabilității și securității în întreaga regiune”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.