Președintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, a semnat în această noapte un decret privind introducerea stării de urgență în cel mai mare oraș al țării, Almaty, și în regiunea Mangistau, din care au început protestele naționale împotriva scumpirii gazelor.
Starea de urgență va dura de pe 5 ianuarie și până pe 19 ianuarie, autoritățile kazahe motivând această decizie prin nevoia de „asigurare a siguranței publice, de restabilire a ordinii și a legii, de protejare a drepturilor și libertăților cetățenilor”.
Ca urmare a introducerii stării de urgență, Almaty este acum guvernată de un comandament local condus de șeful poliției, circulația este interzisă între orele 23.00 și 7.00, la fel ca și vânzarea de arme, muniție și alcool, libertatea de mișcare este limitată, sunt introduse verificări ale documentelor și căutări personale, intrările și ieșirile din zona de urgență sunt restricționate, sunt interzise orice adunări în masă, inclusiv înmormântări și nunți, iar comunicarea este, de asemenea, restricționată.
Protestele au început în Kazahstan pe 2 ianuarie, după ce prețul per litrul de gaz lichefiat a crescut la 120 tenge (0,27 dolari).
Numărul protestatarilor crește continuu iar ciocnirile cu forțele de securitate se înmulțesc cu fiecare zi. Pe 4 ianuarie, autoritățile kazahe au promis că vor îndeplini cerințele celor nemulțumiți și vor reduce prețul gazelor la 50 de tenge pe litru (0,13 dolari). Câteva ore mai târziu, internetul a fost oprit în țară, iar rețelele sociale și de mesagerie au fost blocate.
În Almaty, internetul este oprit atât la nivelul furnizorilor locali, cât și în ceea ce privește serviciile de date ale abonaților telefonici. Operatorul de telefonie mobilă kazah Kcell a explicat sistarea internetului prin măsurile autorităților competente pentru asigurarea securității. De asemenea, un alt operator de telefonie, Beeline, a anunțat că restricțiile privind accesul la internetul mobil apar „din motive care nu pot fi controlate de companii”. Serviciile de mesagerie Telegram, WhatsApp și Signal nu mai funcționează în țară de ieri seară, fiind oprite în jurul orei 19.
După ce prețul combustibilului a crescut, mitingurile care au implicat mii de oameni au izbucnit pe 2 ianuarie în orașul Zhanaozen, un centru petrolier cunoscut și zonă consacrată de ciocniri dramatice între protestatari și forțele de poliție în urmă cu un deceniu.
Demonstrațiile s-au extins în alte părți ale provinciei Mangistau din jur și din vestul Kazahstanului, inclusiv în centrul provincial Aktau și la tabără de muncitori folosită de subcontractanții celui mai mare producător de petrol din Kazahstan, Tengizchevroil. În Almaty, poliția părea să fi preluat controlul pieței principale la scurt timp după ce a replicat atacului protestatarilor, folosind grenade flash-bang, potrivit fluxurilor video online din zonă, însă nenumărate explozii s-au auzit ore întregi pe străzile din apropiere și în alte părți ale orașului.
Videoclipurile publicate online au arătat mașini de poliție incendiate în oraș, precum și vehicule blindate care se deplasează pe arterele principale.
Protestele publice sunt considerate ilegale în țara cu o populație de 19 milioane de locuitori, cu excepția cazului în care organizatorii lor depun o solicitare de aprobare a desfășurării acestora.
Tokayev, succesorul fostului conducător din epoca sovietică, Nursultan Nazarbayev, care a demisionat în 2019, nu se confruntă cu niciun fel de opoziție politică în parlament, și a declarat marți pe Twitter că va organiza o ședință de guvern a doua zi pentru a discuta cererile protestatarilor, pe care i-a somat să se comporte responsabil.
Ieri noapte insă, cel puțin două mii de oameni au ieșit pe străzile din Almaty în zona stadionului Halyk Arena, protestatarii mărșăluind apoi pe bulevardele orașului și ajungând în Piața Republicii. Străzile au fost blocate și au fost executate arestări în masă în urma ciocnirilor dintre protestatari și oficiali de securitate. Ca răspuns la reacția forțele de securitate, care i-au alungat pe manifestanți cu grenade și gaze lacrimogene, protestatarii au început să spargă și să dea foc mașinilor de poliție.
Există victime, dar din cauza întreruperilor de pe internet, numărul lor exact nu este cunoscut. În timpul acțiunii de la Almaty, liderul Partidului Democrat din Kazahstan (KDP) neînregistrat, Zhanbolat Mamai, a fost rănit.
Acțiuni în masă și confruntări cu oficiali de securitate, potrivit rapoartelor presei, au loc și în alte orașe ale țării: în Aktobe, Taraz, Atyrau, Karaganda și Uralsk. În unele orașe, protestatarii i-au huiduit pe politicienii guvernamentali care au încercat să se adreseze mulțimilor.