Pandemie și totalitarism. Profesorul Ioan Stanomir denunță ”noua religie politică a supunerii oarbe”. Statul dezlănțuit, controlul securistic, aplaudacii liberticizi și cedarea drepturilor naturale


Pandemie și totalitarism. Profesorul Ioan Stanomir denunță ”noua religie politică a supunerii oarbe”. Statul dezlănțuit, controlul securistic, aplaudacii liberticizi și cedarea drepturilor naturale

”Cedarea drepturilor naturale către stat nu este drumul spre mântuire, ci calea către sclavie”, avertizează profesorul și politologul Ioan Stanomir, în cel mai recent editorial publicat pe platforma contributors.ro

”Înfruntarea pandemiei este o hârtie de turnesol. Echlibrul  dintre siguranţă şi libertate este unul delicat, de care depinde supravieţuirea firescului vieţii. Autonomia şi responsabilitatea umană sunt  valorile la care trebuie să revenim, acum. Cedarea drepturilor naturale către stat nu este drumul  către mântuire, ci calea către sclavie.  Venerarea statului-salvator  înseamnă primul pas către un viitor  distopic. Alegerile de acum sunt decisive, iar orbirea  ne poate fi fatală”, punctează Stanomir, într-un moment în care propaganda dezlănțuită a statului (laolaltă cu toată presa mainstream și cu o armată de așa-ziși intelectuali publici aliniați de la stânga la ”dreapta”) solicită, deseori de o manieră agresivă, impunerea unor restricții ilegale, neconstituționale și imorale care anulează drepturi și libertăți fundamentale.  

”Excepţia, în materie juridică şi politică, a eliminat normalitatea domniei legii şi a rigorii constituţionale. Puterea executivă a uzurpat atribuţiile legislativului, în vreme ce garanţiile judecătoreşti ale libertăţilor au fost erodate, dramatic. Gramatica existenţei umane,  în  toată simplitatea sa, este obiect de reglementare statală. Omul pare neputincios în faţa unei ofensive în care frica de moarte este alibiul ce conferă autorităţii, dar şi corporaţiilor tehnologice, perspectiva extinderii controlului lor. Nimic nu mai scapă ochiului  vigilent al supravegherii şi o nouă variantă a  gândirii unice este pe cale să se nască”, explică Ioan Stanomir, aceast control de factură totalitară neavând nimic de-a face cu așa-zisa luptă împotriva pandemiei, marota ultimilor doi ani. 

Este vorba despre ”o nouă religie politică a supunerii oarbe”, punctează Stanomir, denunțând dezvoltarea unui cadru coercitiv a cărui menire e aceea de a regla comportamentul indivizilor în funcție de o grilă care le obliterează drepturi și libertăți. 

Profesorul atrage atenția că, deși exponenții propagandei statului și aplaudacii liberticizi sunt omniprezenți, orice punct de vedere diferit este terfelit și călcat în picioare, pumnii vârâți în gură, delațiunile și calomniile reprezentând dominante ale prezentului. Nu mai vorbim aici și despre edulcorări și relativizări servite pe bandă rulantă.  

”Orice exerciţiu de scepticism este tratat ca simptomul unei patologii intelectuale. Conversaţia publică este întreruptă, iar ceea ce domină este dialogul isteric dintre fricile apocaliptice şi  viziunile conspiraţiilor globale. Între aceste extreme  pare că nu se mai află nimic. Luciditatea  este absentă  în acest context al supremaţiei statului şi al psihozei  globale.

Adevărul unic,  elaborat de stat, este  distribuit mediatic de cei ce îl servesc.  Ştiinţa este evocată spre a justifica  dogmatismul autocratic. Iar ştiinţa însăşi este curăţată de orice adevăr ce contrazice  viziunea statului. Venerarea  ştiinţei devine  un exerciţiu de adoraţie colectivă,  în spatele căruia se poate ghici intenţia puterii de a-şi menţine suveranitatea ei ilimitată”, explică Stanomir ceea ce, de altfel, ar trebui să fie vizibil și de pe Lună pentru orice om care are bun simț și gândește cu capul lui.

În trecutul nu foarte îndepărtat, amintește Ioan Stanomir, ”Totalitarismul a anexat ştiinţa, la dreapta şi la stânga radicală. Crimele şi excesele au fost legitimate prin ştiinţă. Experimentele de inginerie socială şi  genocidul au fost  prezentate ca formele ultime de manifestare ale unui adevăr ştiinţific validat ideologic”. 

Tentațiile totalitariste și actualul conformism rușinos nu pot duce la nimic bun. ”Libertatea de gândire este  inseparabilă de libertatea criticii. Ştiinţa poate acţiona nu doar ca un vehicol de emancipare a umanităţii, dar şi ca instrumentul capabil să reducă omenirea la statutul de masă condiţionată pavlovian”, conchide Ioan Stanomir.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.