În timp ce aproape toți adversarii politici pierd procente în sondaje, AUR, partidul surpriză al alegerilor parlamentare din 2020, a încheiat anul în creștere electorală, cu toate că nu s-a atins de finanțările primite din fondurile publice.
Pe întreg parcursul anului 2021, AUR a primit ca subvenție de la stat 15,2 milioane de lei. Este singurul partid din România care nu s-a atins, practic, de banii primiți de la bugetul de stat, ”cheltuind” doar între 5 și 8 lei lunar, pentru comisioanele bancare de întreținere a contului. În atare situație, partidul condus de co-președinții George Simion și Claudiu Târziu, a încheiat anul 2021 cu 8 procente în plus, în sondaje, față de scorul electoral din 2020, și cu peste 3 milioane de euro în seif, dacă ar fi să luăm în calcul numai banii primiți pe post de subvenție de la statul român.
Comparativ cu AUR, PSD a primit în 2021 subvenții de peste 75 de milioane de lei de la stat, PNL – 63,8, USR PLUS – 34,37 de milioane. PSD și PNL au cheltuit cea mai mare parte a banilor primiți de la stat (o medie de 65%) pentru operațiuni de propagandă, fapt care nu le-a ajutat mai deloc: social – democrații au rămas staționari în sondajele lunii noiembrie și au crescut un procent in decembrie, în timp ce liberalii au pierdut un procent în noiembrie, și au recuperat tot atât în decembrie. Chiar dacă USR PLUS au cheltuit mai mult pe resursa internă, și foarte puțin pe imagine și presă, acest fapt tot i-a lăsat fără procente consistente, în sondajele lunii decembrie formațiunile ajungând la 10%.
Alianța pentru Unirea Românilor a ajuns la 17% în sondajele lunii decembrie 2021 fără a se alinia conduitei celorlalte formațiuni politice, care au transformat subvențiile primite de la Stat într-un mecanism de finanțare a presei și de construire a imaginii. Formațiunea s-a folosit în mod eficient de structurile sale, create în spațiul public, pentru diseminarea mesajelor proprii, marșând în permanență pe o retorică emoțională, adaptată gradului de abstractizare al noțiunilor din fondul cultural al masei cetățenilor cu drept de vot.
George Simion: ”Nu vrem subvenții care să ne creeze propria clică de asistați!”
”Suntem un partid la care oamenii vin să contribuie, fiecare cu ce poate, nu vin să primească!”, rezuma, simplu, o parte din filosofia funcțională a AUR, co-președintele George Simion, într-un interviu pentru ”Adevărul”, răspunzând la întrebarea legată de resursele Alianței: ”Parlamentarii noștri cotizează, în fiecare lună, câte 1000 de lei pentru bugetul partidului. Acestor bani li se mai adaugă cotizațiile celorlalți membri, din întreaga țară. AUR nu are sedii de partid, la nivel de organizații locale, care să fie susținute din bugetul nostru. Folosim pentru întâlnirile cu oamenii și pentru tot ce înseamnă organizare cabinetele parlamentare. De asemenea, primim donații din partea susținătorilor, cu ajutorul cărora, ținând cont și de celelalte resurse, ne organizăm și funcționăm, sume situate între 5000 și 7000 de euro lunar, dar donații mici, luate fiecare în parte, de la oameni simpli, nu de la baroni locali care să vină cu pungile de bani și să ne ceară apoi să le impunem diverse cunoștințe pe la Apele Române, de exemplu”.
”Voi aici veniți să dați, nu să luați!”
George Simion dezvăluie și faptul că același sistem de raportare se va aplica, în cazul accederii la guvernare, și în relația dintre filialele partidului și conducerea centrală: ”Indiferent de forța lor, filialele AUR nu vor putea impune oameni în posturi cheie, de secretar de stat spre exemplu. Posturile acelea vor fi ale celor care activează încă de pe-acum în comisiile de specialitate, și care arată că își fac foarte bine treaba. Eu le spun tuturor membrilor noștri – ”Voi aici veniți să dați, nu să luați. Nu vă gândiți că, dacă ați participat la toate acțiunile partidului, după aceea puteți cere să vi se angajeze odraslele undeva”. Pentru că asta e realitatea. De aceea nu funcționează Statul român în momentul de față. Asta e cutuma pe care au creat-o partidele”.
Co-președintele AUR spune că subvențiile primite de la Stat de Alianța pentru Unirea Românilor sunt și un test de omogenitatea și durabilitate la nivelul întregului proiect politic. ”Pentru noi, folosirea subvențiilor ar fi însemnat și o eroare de strategie politică. Dacă am fi accesat fondurile primite de la bugetul de stat, am fi murit. Pentru că ne-am fi creat rapid propria clică de subvenționați, de asistați, iar asta ne-ar fi dus în rândul celorlalte partide. Ori noi am promis că vom face cu totul un altfel de politică. Și asta facem”, a declarat George Simion, citat de ”Adevărul”.
”Pe lângă salariu, un parlamentar mai are o mulțime de alte alocări de la bugetul de stat, despre care nimeni nu vrea să vorbească”
George Simion a a explicat și modul în care un parlamentar poate trăi, la propriu, din 10% din salariul de deputat sau senator, cunoscut fiind faptul că liderul AUR a anunțat în mod repetat că își donează lunar 90 de procente din veniturile sale salariale.
”Se pune mereu problema dacă un parlamentar poate trăi din 1200 de lei salariu. Răspunsul este afirmativ. Și nu e niciun pic de demagogie în ceea ce am afirmat. O să prezint o listă periodică cu toate aceste donații pe care le fac din salariul de parlamentar. Luna trecută am donat pentru înmormântare la Mihai Făgădaru, pentru sora cântăreţei Maria Gorghiu şi pentru încă un caz social. În decembrie am trimis bani pentru Mânăstirea Putna și pentru Memorialul Revoluției din Timișoara și încă nu s-a încheiat luna. Oamenii nu știu întreg adevărul despre veniturile unui parlamentar. Adevărul este că, un senator sau deputat, pe lângă salariu, mai are o mulțime de alte alocări de la bugetul de stat, despre care nimeni nu vrea să vorbească”, a declarat George Simion, detaliind apoi veniturile suplimentare ale unui ales, neîncadrate în categoria alocărilor salariale.
”Parlamentarul are chiria acoperită de stat. La fel, telefonul și cheltuielile de deplasare. Mașină, combustibil, diurnă. Eu, spre exemplu, merg la toate Comisiile, în calitatea mea de lider de grup, și primesc astfel 4000 de lei. Deci, din banii aceștia se poate trăi fără probleme, se pot acoperi cheltuielile de ținută și toate celelalte, ocazionale. Un parlamentar nu are de ce să se plângă, are totul asigurat, chiar și funcționarea aparatului propriu, pe baza celor 28.000 de lei - sume forfetare pentru cabinet”, a precizat, pentru ”Adevărul”, co-președintele AUR.
AUR vrea o lege care să permită construirea de spitale din subvențiile pentru partide. Adversarii politici nu sunt de acord
Revenind la sistemul de finanțare a partidelor de la bugetul de stat, ce se va întâmpla, oare, cu banii virați, de statul român, lună de lună, pe post de subvenție, în conturile AUR, avându-se în vedere refuzul formațiunii de a cheltui oricum aceste sume?
Un calcul simplu, pe baza rapoartelor Autorității Electorale Permanente, arată că, la finele acestei legislaturi, Alianța pentru Unirea Românilor ar avea disponibile minim 12 milioane de euro pentru un proiect anunțat încă din ianuarie 2021 – ”Spitalul AUR” – și rămas în fază de deziderat ca urmare a dezacordului politic.
”Partidele primesc sume uriașe pentru finanţarea activităţilor politice şi a campaniilor electorale. Sunt, însă, fonduri care provin din taxe și impozite, alocate fără ca pe români să-i fi întrebat cineva dacă vor să dea banii către partidele politice. Noi am decis ca banii românilor să se întoarcă la români și, cum obiectivele AUR sunt acelea de a uni și de a construi, am spus că nu vom cheltui niciun leu din subvenții și toți banii îi vom aloca pentru edificarea unui spital. Am cerut, la vremea inițiativei, concursul guvernului Cîțu, de la care nu am primit niciun sprijin, fiind trimiși să ne conformăm dispozițiilor normative. Normative care, în cazul nostru, nu aduc niciun beneficiu poporului, pentru că, în baza lor, poți să îți plătești rate la o mașină de lux, sau poți să construiești un sediu de partid, dar nu poți să amenajezi o secție medicală, pentru nou născuți sau pentru victimele incendiilor, pe care să o oferi tot Statului în administrare”, explică George Simion fondul impasului legislativ în care se află în prezent proiectul AUR de construire, din banii primiți de la Stat, a unei maternități sau a unui spital de arși, în București sau Suceava.
Ambele inițiative legislative ale AUR, prima referitoare la eliminarea subvențiilor acordate partidelor, de la bugetul de stat, iar cea de a doua vizând modificarea normativelor de finanțare a partidelor, au fost înaintate Senatului și respinse de către camera superioară a Parlamentului. Înscrise în circuitul legislativ, cele două proiecte au fost respinse, in corpore, în urmă cu o lună, și de către deputații din Comisia Juridică de Disciplină și de Imunități a Camerei.
După cum se poate observa, însă, din studiul etapelor procedurale prin care au trecut cele două proiecte de lege inițiate de AUR, adversarii politici ai partidului condus de co-președinții George Simion și Claudiu Târziu nici nu vor să audă de o modificare a regimului de cheltuire a subvențiilor primite de partide de la Stat.
Astfel, în cadrul art. 25, Legea 334/2006 prevede destinații clare pentru cheltuirea fondurilor, veniturile care provin din subvenții de la bugetul de stat putând avea următoarele destinații: cheltuieli materiale pentru întreținerea și funcționarea sediilor; cheltuieli de personal; cheltuieli pentru presă și propagandă; cheltuieli privind organizarea de activități cu caracter politic; cheltuieli de deplasare în țară și în străinătate; cheltuieli pentru telecomunicații; cheltuieli cu delegațiile din străinătate; cheltuieli cu cotizațiile; investiții în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective; cheltuieli de protocol; cheltuieli de birotică; cheltuieli cu comisioane bancare; cheltuieli cu chiriile și utilitățile sediilor; cheltuieli de întreținere și reparații auto; cheltuieli cu prime de asigurare; cheltuieli de transport; cheltuieli cu combustibili și carburanți; cheltuieli cu producția și difuzarea de spoturi publicitare; cheltuieli cu consultanța politică; cheltuieli cu consultanța juridică; cheltuieli cu sondajele de opinie naționale și locale; cheltuieli cu onorariile avocaților, executorilor și experților; cheltuieli cu taxele de timbru; cheltuieli cu taxele mărcilor înregistrate; cheltuieli cu penalitățile.
Când vine vorba, atenție, nu despre restrângerea cadrului de cheltuire a sumelor în cauză, ci de extinderea acestuia, în sensul folosirii subvențiilor de la buget pentru investiții destinate interesului general (așezăminte culturale, medicale sau sociale), deputații din Comisia Juridică a Camerei resping orice astfel de posibilitate, considerând, pe de o parte, că ”menirea partidelor politice nu este de a face acte de caritate prin investiții destinate interesului general, folosind fonduri de la bugetul de stat”, și atestând, pe de altă parte, că o atare modificare, care ar permite partidelor să ridice spitale din banii de la stat, ”ar crea o relație incorectă între partidele politice și votanții acestora”.
George Simion are, totuși, încredere că ”timpul lucrează în favoarea celor curajoși și consecvenți”: ”În patru ani se vor strânge în contul AUR, din subvenții, peste 12 milioane de euro. Vreau să văd și eu cum vor reuși colegii noștri parlamentari din celelalte formațiuni să le explice românilor că important pentru popor nu este ca din banii lui să fie ridicate spitale, ci doar să fie plătite rate la automobile de lux, articole de propagandă în presă, ori sondaje și consultanță către clientela de partid”...