Putin și Biden s-au amenințat reciproc, telefonic, înaintea Anului Nou. NATO și Ucraina rămân pe masa de joc.


Putin și Biden s-au amenințat reciproc, telefonic, înaintea Anului Nou. NATO și Ucraina rămân pe masa de joc.

Convorbirea telefonică dintre președinții Rusiei și Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden, s-a dovedit a fi una „serioasă”, a declarat reporterilor consilierul președintelui rus, Yuri Ushakov. Potrivit acestuia, Putin și-ar fi avertizat omologul american că introducerea de noi sancțiuni anti-ruse „fără precedent” ar putea duce la o ruptură completă a relațiilor dintre țări. 

Biden a promis că nu va desfășura arme ofensive în Ucraina și a vorbit, de asemenea, despre inadmisibilitatea războiului nuclear. Liderii celor două țări au convenit să continue dialogul după Anul Nou.

Ushakov a spus că în timpul conversației, Vladimir Putin a subliniat în detaliu principiile de bază din propunerile Moscovei privind garanțiile strategice de securitate. Asistentul prezidențial a subliniat că Rusia „are nevoie de un rezultat”, iar autoritățile ruse „vor căuta” să-l obțină. 

„Președintele SUA, în principiu, a fost de acord cu acest punct de vedere și a reacționat destul de logic și destul de serios... Biden a subliniat, de asemenea, că Rusia și Statele Unite ar putea și ar trebui să joace un rol cheie în eforturile de asigurare a păcii și securității atât în Europa. și în alte locuri.locuri de pe glob”, a menționat consilierul lui Putin.

După cum a clarificat Yuri Ushakov, Joe Biden ar fi deschis seria amenințărilor, menționat în conversație că, dacă escaladarea va continua de-a lungul graniței cu Ucraina, țările occidentale vor impune „sancțiuni economice, financiare și militare la scară largă” împotriva Rusiei. „Putin a reacționat imediat la acest lucru spunând că, dacă Occidentul ar decide să impună aceste sancțiuni fără precedent menționate, atunci toate acestea ar putea duce la o ruptură completă a relațiilor dintre țările noastre și ar rezulta prejudicii considerabile", a spus Ushakov, adăugând că președintele SUA nu a precizat care anume dintre acțiunile Moscovei ar putea duce la sancțiuni.

Asistentul președintelui Federației Ruse a mai spus că președintele Statelor Unite a promis că nu va desfășura arme de atac ofensive în Ucraina. „Președintele nostru a subliniat că în această situație – destul de dificilă – ne vom comporta așa cum s-ar comporta Statele Unite dacă armele ofensive ar fi dislocate lângă granițele americane”, a spus oficialul rus. Potrivit acestuia, domnul Biden „a subliniat de mai multe ori în timpul conversației că un război nuclear nu poate fi început și nici nu poate fi câștigat”.

Yuri Ushakov a apreciat că discuțiile dintre cei doi președinți „au fost sincere, semnificative și concrete”. În opinia sa, „în general, direcția acestei conversații a fost destul de constructivă”. El a mai menționat că partea americană „a demonstrat dorința de a înțelege logica și esența preocupărilor rusești”. „Dar aș dori să subliniez în mod special că aceasta nu a fost o conversație pur festivă, de Revelion sau de Crăciun. Aș spune că un eveniment cu adevărat important, practic, a avut loc exact cu o zi înainte de Anul Nou, în care președinții rus și american și-au jucat rolul”, a opinat Ushakov. 

Convorbirea dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a durat 50 de minute. Kremlinul a numit conversația „utilă ambelor părți”. Casa Albă a declarat că Joe Biden i-a cerut lui Putin să detensioneze tensiunile cu Ucraina. Conversația a avut loc la inițiativa părții ruse în ajunul viitoarelor discuții cu Statele Unite și NATO, la care vor fi discutate propunerile Moscovei privind garanțiile de securitate. Acestea includ o cerere de a nu se extinde NATO spre est și de a se renunța la cooperarea militară cu țările post-sovietice. Uniunea Europeană a numit cererile pentru non-extindere a alianței inacceptabile. 

Discuțiile de securitate ruso-americane sunt programate pentru 10 ianuarie, Consiliul Rusia-NATO pentru 12 ianuarie, iar discuția OSCE va avea loc pe 13 ianuarie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.