Patriarhia Moscovei a anunțat, ieri, că Sinodul Bisericii Ruse a înființat Exarhatul Patriarhal al Africii, o mișcare îndreptată direct împotriva Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, pentru a răspunde susținerii înființării Bisericii Ortodoxe autocefale a Ucrainei de către patriarhul ecumenic Bartolomeu.
Pierderea Ucrainei a reprezentat o catastrofă de proporții pentru Patriarhia Moscovei, care a anunțat încă din 2019 că va răspunde cu aceeași măsură Patriarhiei ecumenice de la Constantinopol, dar în Africa, deși nu există nicio justificare canonică, istorică sau de orice alt fel pentru întinderea jurisdicției Patriarhiei Moscovei în Africa.
Exarhatul Patriarhal al Africii va fi format din Eparhia Africii de Nord, ce va include parohiile patriarhale ale Patriarhiei Moscovei din Egipt, Tunisia și Maroc, și Dieceza Africii de Sud. Episcopul rus al Eparhiei Africii de Nord va avea titlul „de Cairo și Africa de Nord”, iar episcopului conducător al Eparhiei Africii de Sud i se va acorda titlul „de Johannesburg și Africa de Sud”, după cum a anunțat Vladimir Legoida, în numele serviciului de presă al Patriarhiei Moscovei și al întregii Rusii.
Acesta a anunțat că „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse declară că nu mai poate refuza să accepte clericii Bisericii Ortodoxe din Alexandria, care au depus cereri, sub omoforionul său. Din acest motiv, s-a hotărât să primească sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Ruse, 102 clerici ai Patriarhiei Alexandriei, din opt țări africane”.
Evident, nu se pomenește nimic despre faptul că, prin acest act, Patriarhia Moscovei încalcă grav jurisdicția Patriarhiei Alexandriei și a Întregii Africi, care are o istorie de aproape 2000 de ani și despre care se știe că a fost înființată de Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu, la anul 43, și este condusă, din anul 2004, de legitimul patriarh Teodor II, grec cu cetățenie egipteană. Patriarhul Teodor II al Alexandriei și Întregii Africi a fost unul dintre cei care au stat deschis alături de Patriarhia Constantinopolului în susținerea recunoașterii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care a primit tomosul autocefaliei în 5 ianuarie 2019, act care a declanșat mișcarea Patriarhiei Moscovei, ce se visează A treia Romă, conducătoare a întregii Ortodoxii, liberă să acționeze în voie în toată lumea ortodoxă – sursa AICI.