Iranul anunță că va ataca cu rachete și drone centrul nuclear israelian de la Dimona, dacă Israelul va ataca instalațiile nuclare iraniene


  • ACP
  • Dec 29, 2021 21:13
  • 2841
Iranul anunță că va ataca cu rachete și drone centrul nuclear israelian de la Dimona, dacă Israelul va ataca instalațiile nuclare iraniene

Generalul-maior Mohammad Bagheri, șef al Statului Major al Forțelor Armate iraniene, a declarat, ieri, pentru o televiziune de stat iraniană, că instalația nucleară cea mai cunoscută a Israelului, de la Dimona, va fi una dintre primele ținte în cazul în care israelienii atacă instalațiile nucleare ale Iranului. 

Potrivit generalului Bagheri, forțele militare iraniene au acum cunoștințele și tehnologia necesare pentru a depăși sistemul avansat antirachetă care protejează Israelul, cunoscut sub numele de Domul de Fier. 

Declarațiile generalului iranian au venit la două zile după ce Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) a încheiat exercițiile militare de mare amploare, care au culminat cu mai multe lovituri date cu 16 rachete și 5 drone sinucigașe pe un site machetă făcut după modelul „centrului de dezvoltare a armelor de distrugere în masă” de la Dimona, din deșertul Negev al Israelului. 

„Nu a fost un spectacol. A fost o simulare completă a realității… [în care] site-ul va fi complet aruncat în aer”, a asiguratBagheri, referindu-se la exercițiul militar iranian numit Marele Profet 17.

Exercițiile armatei iraniene urmează seriei de declarații ale oficialilor israelieni despre iminența unor atacuri aeriene asupra instalațiilor nucleare iraniene de la Natanz și din alte zone în cazul în care negocierile privind reactivarea Tratatului de la Viena privind limitarea capacităților nucleare iraniene eșuează, iar țara condusă de ayatollahi reușește să producă arme nucleare.

Analiștii militari au apreciat că Iranul pregătește valuri de atacuri cu rachete și drone lansate atât din Iran cât și din Siria, probabil în sincronizare cu lansări de rachete din zonele palestinene, atunci când forțele aeriene israeliene vor încercă să distrugă siturile unde iranienii produc materialul nuclear și rachetele purtătoare – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.