Interzicerea activității grupului ”Memorial”, cel mai important ONG rusesc pentru apărarea drepturile omului, anunță intrarea Rusiei post-sovietice într-o nouă eră a represiunii, la fel de mai sumbră, poate, precum cea din perioada Războiului Rece.
La doar câteva zile după aniversarea a 30 de ani de la prăbușirea Uniunii Sovietice, ”justiția” lui Vladimir Putin a decis să închidă Asociația ”Memorial”, Curtea Supremă admițând cererea Procurorului General de „lichidare” a societății internaționale care, timp de 32 de ani, a lucrat pentru a comemora victimele represiunii sovietice, pentru a păstra vie amintirea atrocităților comise în perioada ”Marii Terori” și pentru a oferi o platformă pentru dezbateri deschise.
Astăzi, Curtea Orașului Moscova a decis în favoarea cererii Procuraturii moscovite de a fi lichidat și Centrul Memorial pentru Drepturile Omului, organizația soră a ”Memorial International”, care documentează o gamă largă de abuzuri în Rusia, în special în Caucazul de Nord, menține o listă de politici politice și documentează încălcările drepturilor omului în țările vecine Rusiei.
În mod oficial, ambele procese s-au concentrat pe acuzațiile conform cărora Asociația ”Memorial” nu a respectat în mod repetat legea represivă referitoare la așa-zișii „agenților străini” care activează pe teritoriul Rusiei. Adoptată în 2012, legea impune ca orice grup care se angajează în orice activitate publică de advocacy și acceptă chiar și o rublă ca finanțare din partea unor entități străine să fie trecut într-un registru al „agenților străini”, să prezinte autorităților ruse rapoarte suplimentare și să marcheze toate materialele cu eticheta stigmatizantă de „agent străin”, care în Rusia echivalează cu „trădător” sau „spion”.
De-a lungul anilor, autoritățile au extins interpretarea legii, astfel încât fiecare mesaj public, până la fiecare postare pe social media, a ajuns să fie obligatoriu de marcat în aceste condiții.
Zece ani de aplicare a legii „agenților străini” au reprezentat un război de uzură împotriva societății civile din Rusia. Multe organizații au fost nevoite să se închidă, îngropate fiind în inspecții și procese, sau au trebuit să plătească amenzi colosale. Numai Asociația ”Memorial”, de exemplu, a trebuit să plătească 5 milioane de ruble.
Pe măsură ce Asociația ”Memorial” și ong-urile similare au persistat în munca lor, legiuitorii au înăsprit și au extins sfera de aplicare a legii „agenților străini”, făcând-o opozabilă nu numai oricărei organizații a societății civile, ci și oricărei persoane care critică public autoritățile. Este o parte esențială a rețelei de legislație represivă adoptată în ultimii ani pentru a înăbuși vocea din ce în ce mai timorată a societății civile.
Ieri, procurorii ruși au ajuns cu pledoariile aberante la un asemenea nivel încât, fix în perioada în care președintele Putin își afirmă în mod repetat regretul pentru dispariția Uniunii Sovietice, ei au acuzat Asociația ”Memorial” că a distorsionat memoria istorică, în special despre cel de-al Doilea Război Mondial, că și-a creat o imagine falsă a Uniunii Sovietice, cu țintă clară, trasată de „cineva care îi plătește pentru a face acest lucru”.
Astăzi, în mod similar, procurorul a acuzat reprezentanții Centrului Memorial pentru Drepturile Omului că „participă la proteste și susțin proteste care vizează destabilizarea țării”, susținând hilar că lista grupului de deținuților politici „țintește să semene opinii negative despre sistemul judiciar din Rusia și să dezinformeze publicul”.
Cele două solicitări de lichidare formulate de către procurori au evidențiat hotărârea fermă a autorităților de a-și impune controlul total asupra discuțiilor publice și asupra memoriei legate de atrocitățile din epoca lui Stalin, Gulag. În sens larg, oamenii lui Putin vor ca nimeni să nu mai discute liber despre represiunea din epoca sovietică. Kremlinul intenționează să nu lase nicio îndoială că numai autoritățile au dreptul de a evalua epoca sovietică și de a-i anihila prin orice mijloace pe cei care nu se conformează viziunii statului asupra erei URSS și a istoriei ruse în general.
Deciziile instanțelor împotriva Asociației ”Memorial” și a Centrului Memorial pentru Drepturile Omului vin la sfârșitul unui an teribil pentru drepturile omului și pentru democrația din Rusia, un an în care autoritățile l-au aruncat în închisoare pe liderul opoziției Alexei Navalnîi, au interzis organizațiile afiliate acestuia, i-au arestat pe câțiva dintre apropiații săi, a desemnat peste 100 de persoane drept „agenți mediatici străini”, au dublat cenzura internetului și a rețelelor de socializare, au reținut mii de protestatari pașnici, iar lista poate continua.
În 2021, autoritățile au mărit și condamnarea unui istoric afiliat Asociației ”Memorial”, după ce acesta fusese deja trimis în închisoare pentru o serie de acuzații extrem de dubioase, la 15 ani, au blocat site-ul web al grupului pentru drepturile omului OVD-Info, au interogat un activist pentru drepturile omului care investighează dispariția a zeci de persoane în Cecenia și s-au preocupat în mod susținut pentru a evacua cel mai important grup de asistență pentru refugiați din Rusia din birourile lui.
Asociația ”Memorial” face apel la ambele hotărâri și a anunțat că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă va fi nevoie. În tot acest timp, însă, Rusia lui Putin va continua să facă toate eforturile pentru a rescrie memoria istorice și pentru a forța oamenii să înceteze să-și mai protejeze drepturile.