Dictatura cibernetică comunistă: China strânge lațul controlului populației – a apărut ”procurorul cibernetic”, un program de inteligență artificială ce funcționează ca un procuror în sistemul juridic chinez


  • ACP
  • Dec 28, 2021 23:17
  • 3032
Dictatura cibernetică comunistă: China strânge lațul controlului populației – a apărut ”procurorul cibernetic”, un program de inteligență artificială ce funcționează ca un procuror în sistemul juridic chinez

Procuratura Poporului din Shanghai Pudong, cel mai mare și mai aglomerat parchet districtual din China, a creat și testat un program de inteligență artificială ce are funcția unui procuror, care poate identifica infracțiunile și poate depune acuzații împotriva celor care le-au săvârșit cu o acuratețe de peste 97%, pe baza unei descrieri exacte a unui caz penal suspectat. 

„Sistemul poate înlocui procurorii în procesul de luare a deciziilor, într-o anumită măsură ”, au spus cercetătorii care au lucrat la crearea acestuia într-o lucrare publicată în Management Review.

Echipa de cercetători și juriști chinezi a construit programul dintr-un instrument AI existent, numit în mod amenințător System 206, folosit deja de procurorii din China pentru a ajuta la evaluarea probelor și pentru a determina dacă un infractor suspectat e sau nu periculos pentru public și ordinea statului comunist. 

Așa fiind, folosirea acestui mecanism de inteligență artificială a fost destul de limitată, neputand „participa la procesul de luare a deciziilor, de depunere a acuzațiilor și sugerare a sentințelor”, deoarece nu putea identifica și elimina informațiile irelevante dintr-un caz și nici să proceseze în rețeaua sa limbajul uman. 

Noul mecanism de inteligență artificială dezvoltat de Parchetul din Shanghai este capabil să facă toate operațiunile necesare pentru a înlocui un procuror, putând identifica și acuza infractorii care săvârșesc cele mai frecvente opt infracțiuni ale districtului: fraudă cu cardul de credit, jocuri de noroc, conducere nesăbuită, agresiune intenționată, obstrucție a unui ofițer, furt, fraudă și, evident pentru o țară comunistă, disidența politică. 

Deși un procuror care a vrut să rămână anonim a spus pentru publicația South China Morning Post că „va exista întotdeauna posibilitatea săvârșirii unei greșeli” din partea procurorului cibernetic, lucrul acesta nu pare să pună prea mult pe gânduri autoritățile comuniste. Oricum, acest mecanism de inteligență artificială e făcut pentru a face mai eficient sistemul creditului social, cu care este strict controlată întreagă populație a Chinei de către comuniști, așa că victimele nevinovate chiar contează prea putin pentru conducerea de la Beijing – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.