Yegor Prosvirnin fondatorul proiectului mediatic ”Sputnik și Pogrom”, aflat pe lista neagră a autorităților ruse de reglementare în domeniul comunicațiilor, s-a stins din viață la vârsta de 35 de ani.
Prosvirnin a căzut, de la etajul 4, pe fereastra unei clădiri cu mai multe etaje de pe bulevardul Tverskoy, și a murit înainte de sosirea ambulanței. Unii martori oculari susțin că defunctul avea un cuțit în mâini, un spray paralizant cu piper fiind găsit de anchetatori nu departe de cadavru. Informația legată de moartea jurnalistului a fost confirmată de avocatul său Matvey Tsen. „Rudele lui m-au sunat și au dat aceste informații”, a spus reprezentantul fondatorului ”Sputnik și Pogrom”.
În cursul nopții trecute, pe internet a circulat un bilet de sinucidere, aparent scris de Prosvirnin, document în care acesta își cereera iertare de la prieteni și soție. „Este cel mai probabil un fals”, a declarat, însă, în această dimineață, Marina Urusova, soția decedatului.
Autoritățile acreditează ideea sinuciderii
Organele de anchetă cercetează deocamdată doar două versiuni ale celor întâmplate, sinuciderea și moartea accidentală, autoritățile acreditând ideea potrivit căreia, la momentul decesului, Prosvirnin ar fi fost în stare avansată de ebrietate. „Înainte de moartea sa, Yegor Prosvirnin s-a comportat inadecvat, conform datelor preliminare, fiind sub influenţa drogurilor şi a intoxicaţiei alcoolice. Surse apropiate anchetei susțin că, anterior decesului, după ce Prosvirnin s-ar fi închis în camera lui, jurnalistul ar fi aruncat pe jos lucruri şi ar fi spart și elemente de mobilier în ceea ce a fost anunțat ca fiind un conflict domestic cu soția sa.
Moartea fondatorului ”Sputnik și Pogrom” a fost comentată într-un interviu, acordat Gazeta.Ru, de un politician rus, Roman Yuneman, șeful Societății ”Viitorul”. Analizând evenimentele, Yuneman a exclus varianta unei crime, spunând că a contactat-o pe soția lui Prosvirnin: ”Am sunat-o pe soția lui Yegor, ea a confirmat totul. Cred că e mai bine să-i lăsăm pe toți să-și vină în fire acum, nu vreau să vă împărtășesc alte detalii încă. Dar înțeleg că moartea lui Prosvirnin nu are nimic în comun cu o crimă”.
Potrivit publicației ”Mash”, în dimineața morții sale, jurnalistul s-a certat cu soția sa. Pe contul său de Twitter, Prosvirnin publicase o postare în care afirma că, pentru prima dată în șase ani, se îndoia că ar trebui să-și crească copiii împreună cu femeia care îi era soție.
Opozant al lui Putin și activist pentru standarde politice europene
Prosvirnin a fondat proiectul ”Sputnik și Pogrom” care, timp de câțiva ani a fost una dintre principalele resurse naționaliste din Rusia. A existat inițial ca un grup pe rețeaua VKontakte, lansat în 2012. Ulterior, portalul a devenit un site separat, care a fost poziționat drept „site-ul naționaliștilor ruși”. Conținutul principal al „Sputnik și Pogrom” sunt texte lungi despre evenimente istorice și conflicte interetnice.
Per ansamblu, Prosvirnin s-a poziționat ca și critic constant al partidului președintelui Vladimir Putin, jurnalistul activând pentru proclamarea Rusiei ca stat naţional, precum şi pentru trecerea la standardele şi principiile de bază europene - democraţia, egalitatea tuturor în faţa legii, separarea puterilor şi principiul „statul este pentru ruşii, nu ruşii pentru stat”.
Din octombrie 2013, proiectul ”Sputnik și Pogrom” a devenit disponibil doar cu un abonament plătit. În 2015, după publicarea materialelor despre „scopurile și obiectivele naționalismului rus”, a fost inițiat un dosar penal în temeiul articolului 282 din Codul penal al Federației Ruse („Incitarea la ură sau dușmănie”). În 2017, Roskomnadzor a adăugat ”Sputnik și Pogrom” pe lista resurselor blocate. Motivul a fost „propagarea ideii de ură etnică și religioasă, care creează amenințări la adresa securității publice și încurajează extremismul”.
Autoritatea de reglementare nu a precizat ce materiale anume au dus la blocarea resursei. Totodată, s-a remarcat că restricționarea accesului la site a intervenit în cadrul executării unui pachet de șase cerințe introduse de Parchetul General.
Publicația ”Sputnik și Pogrom” a încercat să conteste blocarea în instanță, subliniind că Roskomnadzor nu a denumit materialele specifice pe care și-a întemeiat măsura, dar instanța a respins plângerea. Publicația a continuat să funcționeze, schimbând numele domeniului, ulterior, însă, Roskomnadzor anunțând că va bloca toate copiile și „oglinzile” resurselor blocate.