Rusia a defășurat, chipurile ”în scop defensiv”, noi efective de mercenari, în estul Ucrainei


Rusia a defășurat, chipurile ”în scop defensiv”, noi efective de mercenari, în estul Ucrainei

În ultimele săptămâni, Rusia a desfășurat noi efective de mercenari în estul Ucrainei pentru a ajuta separatiștii pro-Moscova să se apere împotriva forțelor guvernamentale ucrainene, a informat Agenția Reuters la sfârșitul acestei săptămâni.

Președintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia „trebuie să reacționeze” la ceea ce a presupus că sunt planuri ucrainene de a ataca teritoriile pro-moscovite din estul Ucrainei, cunoscute sub numele de Donbass. Afirmațiile lui Putin urmează câtorva săptămâni de avertismente occidentale, potrivit cărora Rusia ar putea invada Ucraina încă din ianuarie.

Site-ul de știri independent Meduza a anunțat la începutul acestei săptămâni că recrutorii din Rusia au început să adune grupuri de mercenari pentru o „misiune de luptă” în Donbass, dar că amploarea activității lor era necunoscută.

Potrivit Reuters, mercenarii ruși recrutați urmează un antrenament special în scopuri defensive și de sabotaj în Donbass.

„Îi adună pe toți cei cu experiență de luptă”, a spus agenția de presă, citată de unul dintre mercenarii recrutați.

Luptătorii au spus că nu cunosc planurile sau pregătirile rusești de atac, a informat Reuters. Unul dintre mercenarii al căror nume a fost ținut secret a declarat că intenționează să se alăture altor luptători de pe partea rusă a graniței cu regiunea Luhansk, controlată de separatiști a Ucrainei.

Liderii separatiști au spus că fie nu cunoșteau, fie că nu sunt implicați în cea mai recentă campanie de recrutare, a informat Reuters.

Kremlinul, care susține că toți cetățenii ruși aflați la fața locului se află acolo în mod voluntar, a negat legăturile oficiale cu contractorii militari privați ruși din estul Ucrainei.

„Este primul în care auzim despre asta și nu știm cât de fiabile sunt aceste afirmații”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

Rapoartele urmează afirmațiile ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, potrivit cărora companii militare private americane au staționat trupe în estul Ucrainei pentru „provocari cu componente chimice neidentificate”.

În același timp, Rusia și Statele Unite și-au exprimat disponibilitatea de a lansa discuții cu privire la cererile de securitate majore ale Moscovei, de la începutul lunii ianuarie.

Confruntată cu acuzațiile de mobilizare a zeci de mii de soldați în apropierea graniței cu Ucraina, Rusia a trimis săptămâna trecută Statelor Unite o listă cu cererile sale, listă care include, printre altele, un apel de a bloca aderarea Ucrainei la structurile nord atlantice.

Washingtonul și-a exprimat disponibilitatea de a discuta unele dintre problemele ridicate de Rusia, dar a subliniat că „nu va fi niciodată de acord cu” celelalte cereri ale Moscovei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.