Ucraina pregătește mobilizarea femeilor cu anumite cariere profesionale, în cazul unei urgențe precum invazia rusească


Ucraina pregătește mobilizarea femeilor cu anumite cariere profesionale, în cazul unei urgențe precum invazia rusească

Femeile care se vor înscrie pentru serviciul militar vor fi recrutate exclusiv voluntar în serviciul militar și numai dacă este absolut necesar, în caz de declarare a legii marțiale sau într-o perioadă specială, a anunțat Roman Gorbach, șeful de Personal al Cartierului General din Comandamentul Forțelor Terestre al Armatei ucrainene.

„În timp de pace se acumulează așa-zisa resursă umană. Se realizează o caracterizare calitativă și cantitativă a specialităților de încorporare militară. Numai în caz de extremă necesitate astfel de femei - specialist vor fi folosite în serviciul militar. Într-adevăr, în cazul introducerea legii marțiale sau într-o perioadă specială în timpul mobilizării ”, a subliniat Gorbach.

El a menționat că în cele șase valuri de mobilizări care au avut loc în Ucraina, aproape 200 de mii de persoane, inclusiv femei, au fost implicate în serviciul militar. Gorbach a subliniat că femeile au fost mobilizate exclusiv cu acordul lor. El a dat asigurări că un astfel de algoritm va fi aplicat și femeilor care vor fi înscrise în serviciul militar în conformitate cu ordinul Ministerului Apărării nr.313. "Femeile au fost chemate la mobilizare, dar nici o singură femeie nu a intrat în acest serviciu fără acordul ei. Nu există niciun motiv de îngrijorare”, a adăugat șeful departamentului de personal al Comandamentului Forțelor Terestre.

După cum se știe, Ministerul Apărării din Ucraina a aprobat, în data de 11 octombrie 2021, o listă de profesii ale căror practicate de zex feminin ți vor trebui să fie înscrise pentru serviciul militar. 

Lista include un număr mare de profesii populare, în special, medici, farmaciști, avocați, programatori, asistenți sociali, manageri, contabili, jurnaliști, muzicieni, lucrători la restaurante și hoteluri, agenți de publicitate etc. Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei urma, conform normativului, să se asigure că actele juridice sunt aduse în conformitate cu ordinul în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a documentului.

Anul trecut, nu mai puțin de 57.000 de femei erau angajate ale Forțelor Armate ucrainene. Stepan Poltorak, fostul ministrul apărării, afirmând în cadrul unei ședințe a Comitetului pentru Reforme: „Rămânem loiali ideii de egalitate de gen; pe baza legală, am afirmat drepturi și libertăți egale ale bărbaților și femeilor în timpul serviciului militar. În Forțele Armate sunt 57.000 de femei angajate, dintre care 26.000 personal de serviciu și 3.500 de ofițeri”.

În octombrie 2018, fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, declara că numărul femeilor care servesc în armată era de 55.000.

În toamna anului 2018 a intrat în vigoare legea privind egalitatea în drepturi a bărbaților și femeilor în Forțele Armate. Aceasta prevede că femeile pot servi nu până la împlinirea vârstei de 40 de ani, ci până la atingerea limitei de vârstă a serviciului activ în armată: 45 de ani pentru soldați și 60 pentru femeile din corpul ofițerilor de rang înalt.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.