SUA a decis! Lasă Rusia fără iPhone-uri, automobile, piese de avion și componente IT dacă Putin invadează Ucraina!


SUA a decis! Lasă Rusia fără iPhone-uri, automobile, piese de avion și componente IT dacă Putin invadează Ucraina!

Statele Unite ar putea opri exporturile de smartphone-uri, automobile și tehnologie în general către Rusia, dacă Moscova invadează Ucraina, a anunțat marți Reuters, citând un oficial al administrației Biden.

Măsurile „fără precedent” de control a exporturilor din SUA este de așteptat să fie discutată la o reuniune ce va fi organizată de Casa Albă. De asemenea, Washingtonul își va coordona îndeaproape pașii cu partenerii cheie europeni și asiatici care ar putea fi afectați și va încuraja măsurile coordonate, acolo unde este cazul.

”Sancțiunile dure ale occidentalilor ar putea cauza o penurie de telefoane mobile, componente tehnologice cheie IT ori din gama celor destinate autombilelor, avioanelor etc, măsurile avea un impact major asupra consumatorilor ruși, a operațiunilor industriale și a angajărilor”, a declarat agenția de presă, citând oficialul administrației Biden.

La începutul acestei luni, președintele american Joe Biden l-a avertizat pe liderul rus Vladimir Putin că Moscova va fi lovită de sancțiuni „ca niciuna pe care nu le-a văzut vreodată” dacă ar invada Ucraina.

Moscova neagă că intenționează să lanseze o invazie împotriva Ucrainei după câteva săptămâni de alarmă în Occident din cauza formării de trupe rusești în apropierea granițelor Kievului. În schimb, oficialii ruși acuză NATO, condusă de SUA, că amenință securitatea țării cu exerciții militare, desfășurare de arme și extindere în apropierea granițelor de vest ale Rusiei.

Putin a amenințat marți cu un răspuns „tehnico-militar” la amenințările occidentale percepute la adresa securității Rusiei, în timp ce a căutat garanții obligatorii din partea Washingtonului pentru a limita prezența NATO în fostul spațiu sovietic.

Washingtonul a semnalat că este pregătit să discute cererile Rusiei prin canale bilaterale și multilaterale și cu implicare europeană, condiție pe care Moscova a respins-o până acum.


Rusia contraatacă, amenințând că lasă Europa în frig

 

În plin sezon rece, ca răspuns la amenințările Occidentului, Gazprom, compania de stat controlată de Kremlin, și-a redus livrările de gaz către Europa în weekend, ducând la creșterea prețurilor, pe măsură ce continentul se pregătește pentru o săptămână plină de temperaturi sub zero.

Transporturile prin conducta Yamal – care trece prin Belarus și Polonia către Germania – au fost, în ultima lună, la cel mai scăzut nivel în weekend, a raportat Interfax, citând date de piață. Livrările zilnice au scăzut de la 27 de milioane de metri cubi (mcm) vineri, la 5,2 mcm și 4,7 mcm sâmbătă, respectiv, duminică.

Gazprom a rezervat luni doar o capacitate suplimentară minimă pe ruta de tranzit – 3,8 milioane mcm – piețe începând să se îngrijoreze, deoarece prețurile gazelor au crescut din nou în Europa.

Prețurile gazelor au urcat luni peste 1.700 de dolari la mie de metri cubi, fiind cu 70% mai mari decât nivelurile observate în septembrie, când politicienii de pe continent au început să-și facă griji cu privire la o posibilă diminuare a aprovizionărilor din Rusia înainte de iarnă.

Conducta Yamal operează la o capacitate maximă de 89 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce înseamnă că fluxurile funcționau luni la doar 4% din capacitate.

Rusia și Gazprom au fost acuzate anterior că au încercat să constrângă piața europeană de gaz să de drumul proiectului Nord Stream 2, și să determine țările europene să semneze acorduri pe termen lung cu Gazprom.

Compania a crescut livrările către Europa în a doua jumătate a lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, deși prețurile au rămas ridicate, având în vedere nivelurile scăzute de stocare în Europa, temerile de conflict în Ucraina și noile întârzieri ale certificării Nord Stream 2.

Conducta Yamal este una dintre principalele rute de aprovizionare ale Gazprom către continent, pe lângă prima conductă Nord Stream, și tranzitează prin Ucraina. Nord Stream operează la capacitate maximă, iar Rusia a fost reticentă să rezerve capacitate suplimentară pe ruta ucraineană în ultimele luni.

În licitațiile organizate luni pentru furnizarea de tranzit din ianuarie, Gazprom a respins opțiunea de a rezerva livrări suplimentare prin Ucraina pentru a patra lună consecutiv și a rezervat doar 22% din livrările suplimentare propuse pe ruta Yamal, a anunțat agenția de presă de stat TASS.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.