EXCLUSIV Document: Nicu Popescu REFUZĂ să-l declare persona non-grata pe extremistul rus Vladimir Jirinovski, deși acesta a amenințat R.Moldova cu o ”baie de sânge”. Răspunsul MAEIE


EXCLUSIV Document: Nicu Popescu REFUZĂ să-l declare persona non-grata pe extremistul rus Vladimir Jirinovski, deși acesta a amenințat R.Moldova cu o ”baie de sânge”. Răspunsul MAEIE

În decembrie 2020, deputatul extremist rus Vladimir Jirinovski a amenințat R.Moldova cu ”o baie de sânge” (deci cu un nou genocid rusesc) dacă autoritățile de la Chișinău vor încerca să provoace retragerea trupelor de ocupație rusești din așa-zisa Transnistria. Trupe care reprezintă, reamintim, o uriașă rușine pentru întreaga Europă, dar și o amenințare permanentă pentru R.Moldova sau pentru regimul de la Kiev, având în vedere degenerarea situației de la granița Ucrainei. 

Ulterior, la diverse intervale de timp, activistul civic Constantin Dicusar a înaintat mai multe petiții către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău, solicitând declararea deputatului Vladimir Jirinovski drept persona non-grata pe teritoriul R.Moldova, motivele fiind de ordinul evidenței. 

La câteva luni de la depunerea acestora, MAEIE a răspuns succint și evaziv (foto jos), insistând că refuză să-l declare pe Jirinovski persona non-grata întrucât acesta ar fi exprimat doar un punct de vedere personal, deși el a emis amenințările din postura de deputat. Să nu uităm nici că Jirinovski este un vechi apropiat al lui Vladimir Putin, acesta decorându-l în repetate rânduri. 

Trebuie spus că poziția MAEIE ridică o serie de semne de întrebare, având în vedere că, pentru declarații și gesturi mult mai puțin ostile decât amenințarea cu genocidul, Jirinovski a fost declarat persoană indezirabilă în mai multe state ale Europei. De ce refuză MAEIE să facă același lucru?, în condițiile în care așa-zisa Transnistria reprezintă cea mai mare problemă de politică internă și externă a R.Moldova, meleag românesc trecut deja printr-un abominabil genocid rusesc, foamete, deportări și pușcărie politică. 

În exclusivitate pentru Podul.ro, Constantin Dicusar anunță că a trimis un nou memoriu pe adresa MAEIE. “Nu voi renunța să denunț comportamentul barbar al unor politicieni ruși față de Republica Moldova, mai ales al unor mercenari aflați în solda directă a oamenilor de stat ai Rusiei, precum este Vladimir Jirinovski”, ne-a declarat activistul civic.

Amintim că asupra ministrului de Externe al R.Moldova – l-am numit pe controversatul Nicu Popescu, un filorus evident – atârnă multe semne de întrebare – detalii AICI despre adevăratul său profil. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.