Deputat și președinte al PNL Sector 1, Sebastian Burduja îl evocă, într-o declarație pentru Podul.ro, pe profesorul universitar Mihail Romniceanu, fost ministru și fruntaș liberal asasinat de comuniști în abominabila Închisoare a Tăcerii de la Râmnicu Sărat, sub mandatul criminalului Alexandru Vișinescu, la 13 februarie 1960.
Comentariul liberalului pornește de la un fragment dintr-un interviu acordat Podul.ro de fostul deținut politic Ilie Vasilescu, acesta cunoscându-l pe Mihail Romniceanu în infirmeria Jilavei, în 1958, după ce liderul PNL petrecuse deja un deceniu în spatele gratiilor.
(Fortul 13 Jilava / sursa: arhiva Podul.ro)
Vă prezentăm comentariul lui Sebastian Burduja:
”Am citit o relatare impresionantă despre fostul fruntaș și ministru liberal Mihail Romniceanu, într-un interviu acordat de domnul Ilie Vasilescu, fost deținut politic.
Ministru de Finanțe în guvernele Sănătescu și Rădescu, lider marcant al PNL și unul dintre cei mai respectați și îndrăgiți profesori ai Facultății de Drept din București, personalitate cu studii la Paris, Mihail Romniceanu avea să fie arestat de Securitate, chinuit în anchete brutale și condamnat la ani grei de zeghe, în urma unui proces stalinist. Domnul Vasilescu l-a cunoscut în infirmeria Jilavei, unde național-liberalul zăcea pe un pat mizerabil, după zece ani de chinuri, rămânând însă exemplar prin comportament demn și luciditate.
Pentru Mihail Romniceanu, puncta domnul Vasilescu, infirmeria Jilavei nu era altceva decât o haltă spre apropiata moarte. Liderul PNL urma să fie martirizat în chinuri de neimaginat, într-o celulă sufocantă a Închisorii Tăcerii de la Râmnicu Sărat, la 13 februarie 1960. Trei ani mai târziu, tot acolo va fi asasinat și fruntașul țărănist Ion Mihalache.
Ce mă impresionează cel mai mult din evocarea domnului Vasilescu este că, în ciuda îndelungaților ani de suplicii, Mihail Romniceanu rămăsese la fel de empatic cu tinerii și mereu îngrijorat cu privire la soarta acestora, deși chiar el se afla, ireversibil, într-o anticameră a morții”.
(Profesorul Mihail Romniceanu, fost fruntaș și ministru PNL asasinat la 13 februarie 1960, la Închisoarea Tăcerii de la Râmnicu Sărat / sursa foto: Memorialul Sighet)
În cele ce urmează vă prezentăm fragmentul din interviu în care domnul Ilie Vasilescu îl evocă pe Mihail Romniceanu:
”La infirmeria Jilavei, condițiile s-au dovedit cumva mai suportabile decât în restul Fortului 12, e adevărat, însă așa-zisele tratamente erau pur și simplu apă de ploaie pentru bolnavi, nu mai spun despre muribunzii care de regulă agonizau în acel spațiu. N-am prea văzut medicamente, erau mari, mari lipsuri și nici nu se punea problema igienei. Domneau mizeria și duhoarea la fel ca pretutindeni.
Rețin chipul blajin al domnului Mihail Romniceanu, fost ministru de Finanțe în guvernele Sănătescu și Rădescu, fruntaș PNL, odinioară senator și profesor al Facultății de Drept din București. Avocat cu studii la Paris, Romniceanu era o prezență luminoasă în tot infernul acela. Se remarca prin luciditate, cultură și comportament demn. Era pierit, scheletic, devenise umbra omului de odinioară.
(Închisoarea Tăcerii de la Râmnicu Sărat / sursa foto: arhiva Podul.ro)
De-a lungul detenției a trecut prin penitenciarele Craiova, Sighet, Jilava, Gherla, Pitești și Dej, urmând să moară în chinuri, la 13 februarie 1960, într-o celulă sufocantă din bestiala Închisoare a Tăcerii de la Râmnicu Sărat, în mandatul criminalului Alexandru Vișinescu. Pentru Mihail Romniceanu, infirmeria Jilavei era doar o altă haltă spre moarte.
Țin minte că dânsul ne sfătuia pe Mihai Derdena și pe mine, cu vocea unui părinte îngrijorat, să nu mai riscăm atât de mult zilnic, fiindcă noi petreceam o groază de timp comunicând la perete prin Morse, alteori doseam tot soiul de lucruri interzise prin saltele, riscând sancționarea.
– Aveți mare grijă, măi băieți, măi, că vă prind ăștia și vă aruncă la izolare!, ne zicea, și-o făcea gândindu-se la binele nostru, dar tot nu ne potoleam, lăsându-ne purtați de ale tinereții valuri”.