Cazul Dănileț, în vizorul Ambasadei SUA și al Comisiei Europene! Dacian Cioloș: ”Derapajele justiției din România îngrijorează oficialii UE!”


Cazul Dănileț, în vizorul Ambasadei SUA și al Comisiei Europene! Dacian Cioloș: ”Derapajele justiției din România îngrijorează oficialii UE!”

România a revenit în vizorul comisarilor europeni pentru justiție după recenta decizie a CSM de a-l exclude din magistratură pe judecătorul Cristi Dănileț. Anunțul a fost făcut chiar de către liderul USR, Dacian Cioloș, potrivit căruia, la începutul anului viitor, România riscă o nouă sancțiune pe justiție, din partea Comisiei Europene.

”Degeaba speră liderii toxici ai coaliției PSD-PNL-UDMR că nu se află în Europa de derapajele la statul de drept. Nu există așa ceva!

Astăzi, la Strasbourg, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, mi-a confirmat că urmărește cazul Danileț și că a cerut deja mai multe informații despre deciziile luate aseară de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar trenarea desființării acestei secții va avea consecințe. Din discuțiile cu comisarul Reynders, am înțeles că îngrijorarea Comisiei vine din faptul că, deși există o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) încă din luna mai, lucrurile stagnează și, mai grav, între timp, alți magistrați sunt timorați.

Didier Reynders (n.r. - in fotografie, alături de Dacian Cioloș) mi-a confirmat că, în lipsa desființării SIIJ, Comisia Europeană va sesiza din nou Curtea de Justiție la începutul anului viitor, cu riscul impunerii pentru România a unei amenzi, pentru că hotărârea CJUE nu e respectată. 

În Uniunea Europeană există temerea că, după Polonia și Ungaria, ar putea apărea un nou stat-problemă”, a anunțat Dacian Cioloș ieri, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț - considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD - a fost luată de către CSM în baza unor presupuse abateri de conduită prin care s-ar fi adus atingere imaginii justiției. 

Judecătorul Cristi Danileț spunea că va formula recurs la instanța supremă și că își va continua îndeplinirea atribuțiilor până va fi luată decizia finală în cazul său. Dănileț ar urma să fie exclus din magistratură prin decret de eliberare din funcție semnat de șeful statului, în situația în care ICCJ menține decizia CSM.

În momentul de față, Cristi Danileț nu mai are dreptul de a judeca, adică de a merge la serviciu și nici nu mai primește salariu, el fiind suspendat până la o decizie a instanței supreme.

Ambasada Statelor Unite ale Americii s-a arătat, marţi, ″profund îngrijorată″⁣ de excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură. Reprezentanții ambasadei au subliniat că ″o Justiţie independentă care respectă statul de drept este esenţială pentru orice democraţie prosperă″⁣.

“Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Dănileţ din magistratură. O justiţie independentă care respectă statul de drept este esenţială pentru orice democraţie prosperă. După cum a spus recent preşedintele Biden la Summitul pentru Democraţie, democraţia nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generaţie. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunităţii globale pentru democraţie, pe parcursul Anului de Acţiune al Summitului pentru Democraţie”, a anunțat Ambasada SUA, pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.