Președintele în exercițiu al Belarusului, Alexander Lukașenko, a semnat o lege care introduce răspunderea penală în țară pentru solicitările de aplicare a sancțiunilor împotriva Republicii Belarus, a cetățenilor și organizațiilor acesteia. Acest lucru a fost raportat de serviciul său de presă.
Astfel de acțiuni vor fi pedepsite cu închisoare de până la șase ani dacă contestațiile sunt adresate oamenilor de rând și cu închisoare de până la 10 ani dacă solicitările de aplicare a sancțiunilor sunt adresate statelor străine, organizațiilor internaționale și străine.
Pentru apelurile făcute de un funcționar care își folosește puterile oficiale sau care duc la „alte consecințe grave, de exemplu, restricționarea comerțului sau includerea întreprinderilor pe lista de sancțiuni”, acesta riscă în Belarus condamnarea la o pedeapsă cu închisoarea de până la 12 ani.
Serviciul de presă al lui Lukașenko a menționat că punerea în aplicare a măsurilor prevăzute de lege ar fi „un răspuns adecvat la încercările de a afecta securitatea națională de către forțele distructive” din exterior.
La începutul lunii decembrie, UE, SUA, Marea Britanie și Canada au impus sancțiuni împotriva Belarusului din cauza crizei migrației. Aceste sancțiuni au vizat companiile Belavia și Belorusneft, precum și pe fiul lui Alexander Lukașenko, Dmitri, pe președintele Comitetului de frontieră de stat din Belarus Anatoly Lappo, precum și alți oficiali.
Pentru asistență în transferul migranților la granițele UE, Departamentul de Stat al Statelor Unite a contribuit, de asemenea, la lista de sancțiuni, instituind măsuri similare împotriva șefilor centrului de detenție Akrestsin din Minsk, Kenyuha Igor și Eugene Shepetko. Deținuții au fost trimiși la această închisoare în timpul protestelor de anul trecut.