Parlamentarii demisionari din PNL, în frunte cu Ludovic Orban, au anunțat marți, 14 decembrie, numele viitoarei formațiuni politice pe care o vor constitui și anume Forța Dreptei. În cadrul unui discurs susținut la Parlament, Ludovic Orban a declarat că actuala conducere a PNL a decis să fie "a cincea roată la căruța PSD", motiv pentru care un segment substanțial de electorat a rămas fără reprezentare.
"Am luat decizia de a pune bazele unei noi construcții politice, de centru-dreapta. Am luat această decizie în primul rând pentru că e o obligație democratică și morală de a continua să reprezentăm cetățenii români care ne-au acordat votul și și-au pus încrederea și speranțele în noi la alegerile parlamentare. E o obligație de a-i reprezenta în continuare după ce conducerea PNL a decis să nu-i mai reprezinte. Conducerea PNL a decis să fie a cincea roată la căruța PSD. E o necesitate politică, pentru că astăzi România dinamică, a întreprinzătorilor, a meseriașilor și profesioniștilor, a celor care creează, produc și împing înainte societatea nu mai au astăzi reprezentare politică. Nu există în prezent nicio formațiune politică cu adevărat de centru-dreapta care să aibă la bază idei, principii, soluții și valori de dreapta. (...) Numele formațiunii politice, pe care l-am convenit și care va fi valabil până la organizarea Congresului partidului, este Forța Dreptei. Este numele moțiunii cu care m-am prezentat în fața PNL, o moțiune conformă angajamentelor electorale pe care le-am luat ca președinte al PNL în fața alegătorilor. (...) Doctrina partidului nostru e o sinteză modernă a tuturor valorilor, principiilor și soluțiilor validate de timp din marile curente de gândire de centru-dreapta, liberalism, conservatorism și creștin-democrație", a zis Ludovic Orban.
De asemenea, Ludovic Orban a trecut în revistă următorii pași pe care îi are de făcut în privința constituirii partidului Forța Dreptei, dar și obiectivele pentru anul 2022.
"Astăzi vom semna actul constitutiv, iar luni vom depune documentele de înregistrare a partidului Forța Dreptei la Tribunalul Municipiului București. Am decis ca inițiatorii să fie parlamentarii din motive de procedură, întrucât dacă am fi inițiat partidul cu toți cei care vor să vină în Forța Dreptei probabil ar fi fost extrem de complicat din punct de vedere procedural și ar fi durat mult mai mult procedurile de înregistrare a partidului. Obiectivul pe anul 2022 e unul foarte ambițios. Dorim să construim un partid cu largă aderență în societate, să avem cel puțin 25 de mii de membri, să constituim organizații în toate județele României și, totodată, să construim până la finalul anului organizații locale în cel puțin jumătate din localitățile României, urmând ca pe măsură ce ne apropiem de anul electoral să avem capacitatea de a prezenta candidați la toate tipurile de alegeri", a precizat fostul președinte al PNL.
În privința plecărilor din PNL, Ludovic Orban s-a arătat convins că inclusiv foarte mulți primari vor lua decizia, în preajma alegerilor locale din 2024, de a se alătura partidului Forța Dreptei.
"Avem deja membri care și-au dat demisia, vor veni multe alte demisii. Sigur, există o problemă cu privire la aleșii locali. Un primar nu poate să plece din partidul de pe listele căruia a fost ales. Sunt mulți primari cărora astăzi le e rușine să mai zică că sunt din PNL, iar astfel nu mai fac postări politice legate de PNL, ci doar pe chestiuni administrative și pe problemele locale. Oamenii le bat obrazul și îi ceartă pentru toate prostiile pe care le-a făcut conducerea centrală. Primarii nu o să poată să vină în primă instanță, ci doar dacă vor fi dați afară din partid. (...) Sunt convins că în preajma alegerilor locale foarte mulți primari ai PNL vor decide să candideze din partea noastră. (...) Sigur că ne-am gândit la o formulă, nu doar pentru primari, ci și pentru oameni care au anumite ezitări în a deveni membri ai unui partid. Concret, am prevăzut posibilitatea de a exista o formă mai laxă de apropiere de Forța Dreptei a cetățenilor care vor să contribuie la politici publice, la soluții serioase pentru România sau diferite domenii de activitate. E vorba de calitatea de simpatizant, care nu presupune completarea cererii de adeziune, dar conferă posibilitatea unui simpatizant de a participa la comisiile de specialitate ale partidului, la elaborarea politicilor publice, a programelor sectoriale și, totodată, dă dreptul de a participa la forurile statutare ale partidului atunci când au de formulat propuneri concrete legate de activitatea partidului. De asemenea, dacă până la urmă iau decizia, după ce stau simpatizanți o perioadă, de a se înscrie ca membri ai Forței Dreptei, atunci vor beneficia de toată vechimea aferentă perioadei în care au fost simpatizanți", a mai zis Orban.
Nu în cele din urmă, Ludovic Orban a declarat că ia în calcul o candidatură la prezidențiale, nuanțând pe de altă parte că poate fi găsită și o altă variantă, întrucât Forța Dreptei urmărește identificarea celei mai bune soluții pentru a nu ajunge un pesedist la Palatul Cotroceni.
"Normal că în momentul în care am luat decizia de a construi o forță politică iau în vedere cu maximă seriozitate și acest lucru. Pe de altă parte, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale, vom găsi cea mai bună soluție pentru ca alegerile prezidențiale să nu fie câștigate de PSD, așa cum își doresc Iohannis și o parte din gașca demolatoare din conducerea PNL, ci să fie câștigate de un candidat onest, cinstit, care să nu trădeze așteptările electoratului așa cum le-a trădat Klaus Iohannis în ultimele 6 luni", a conchis Ludovic Orban.