Rusia rămâne cu arma-n mână la porțile NATO, cerând stoparea aderării Ucrainei la structurile Nord Atlantice


Rusia rămâne cu arma-n mână la porțile NATO, cerând stoparea aderării Ucrainei la structurile Nord Atlantice

Moscova a cerut vineri NATO să revoce angajamentul formulat în anul 2008 către Ucraina şi Georgia, conform căruia aceste două ţări vor putea deveni membre ale Alianţei. De asemenea, NATO i s-a cerut să promită Rusiei că nu va desfăşura în ţările din apropierea sa arme care pot ameninţa securitatea acesteia.

Aceste cereri au fost enunţate de Ministerul de Externe rus în cea mai completă declarație a sa până în prezent asupra garanțiilor de securitate pe care preşedintele rus Vladimir Putin doreşte să le obţină din partea Washingtonului şi a aliaţilor acestuia.

Solicitarea apare după discuția Biden – Putin, în contextul tensiunilor generate de comasarea unor importante forţe militare ruse în apropierea graniţei cu Ucraina. Manevrele miltare ale Rusiei au provocat temeri privind o posibilă pregătire a unei ofensive militare, deşi Rusia neagă astfel de intenţii.

Ce pretinde Rusia de la aliații occidentali

Ministerul rus de Externe a publicat ieri un document intitulat ”Declarație privind dialogul cu Statele Unite și alte țări occidentale cu privire la dezvoltarea garanțiilor de securitate”, în care își expune doleanțele față de Organizația Nord Atlantică, în contextul actual al conflictului ruso – ucrainean.

Remarcând disponibilitatea, exprimată de președintele Statelor Unite, de a stabili un dialog serios pe probleme legate de asigurarea securității Federației Ruse, dialog de care Krmelinul crede că este nevoie urgent astăzi, când relațiile dintre Rusia și Occidentul colectiv continuă să se deterioreze și au ajuns într-un punct critic, Ministerul rus de externe acuză NATO de provocarea unei confruntări mascate cu Rusia, situația din Ucraina, în raport cu care Occidentul a luat un curs spre încurajarea rusofobiei, protejarea acțiunilor regimului de la Kiev de perturbare a acordurilor de la Minsk și pregătirea pentru un scenariu de forță în Donbass fiind folosite ca pretext, spun oficialii Moscovei, de către aliații vestici.

”În loc să-și frâneze protejații ucraineni, țările NATO împing Kievul să ia măsuri agresive. Nu există altă modalitate de a interpreta exercițiile neprogramate frecvente ale Statelor Unite și ale aliaților săi în Marea Neagră. Avioanele statelor membre NATO, inclusiv bombardierele strategice, efectuează în mod regulat survoluri provocatoare și manevre periculoase în apropierea granițelor Rusiei iar dezvoltarea militară a teritoriului Ucrainei continuă”, spune Ministerul rus de Externe, avertizând că ”un astfel de comportament iresponsabil creează amenințări inacceptabile la adresa securității noastre, provoacă riscuri militare grave pentru toate părțile implicate, până la un conflict de amploare în Europa”.

”NU” aderării Ucrainei la Alianța Nord Atlantică

Legat de ”problema aderării ipotetice a Ucrainei la NATO”, Moscova este de părere că acest aspect încalcă angajamente NATO privind indivizibilitatea securității în zona euro-atlantică, în toată zona OSCE, principiu mai întâi declarat în Actul final de la Helsinki, apoi reafirmat și consolidat în Carta de la Paris pentru o nouă Europă din 1990. ”Încălcând principiul indivizibilității securității - precum și încălcând promisiunile făcute conducerii sovietice - NATO s-a deplasat constant spre est, ignorând preocupările exprimate de Moscova și, de fiecare dată, reaprovizionarea NATO a adăugat acestui bloc o încărcare frenetică anti-rusă”, spun oficialii moscoviți.

”Așa cum subliniază președintele Vladimir Putin, insistăm asupra dezvoltării - într-o anumită perioadă de timp și pe baza principiului securității egale și indivizibile - a unor garanții legale serioase pe termen lung, excluzând atât orice avans ulterior NATO către est cât și desfășurarea sistemelor de arme amenințătoare ale occidentului la granițele Rusiei”, introduce Ministerul rus de Externe tema renunțării la aderarea Ucrainei la structurile NATO, pledând ”în interesul fundamental al securității europene”, pentru necesitatea ca NATO să dezavueze în mod oficial decizia summitului de la București din 2008, conform căreia „Ucraina și Georgia vor deveni membre NATO”, contrar angajamentului liderilor tuturor statelor participante OSCE – „de a nu consolida securitatea lor în detrimentul securității altora”.

Rusia, amenințătoare până la final

Pledând pentru retragerea zonelor de exerciții operaționale la o distanță convenită de linia de contact Rusia-NATO, pentru coordonarea distanței maxime de apropiere a navelor și aeronavelor de război pentru prevenirea activităților militare periculoase, în primul rând în regiunile Baltice și Mării Negre și pentru reluarea unui dialog regulat între ministerele apărării pe linia Rusia-SUA și Rusia-NATO, Moscova își încheie documentul oficial pe un ton amenințător, îndemnând structurile NATO ”să ia în considerare cu atenție propunerile Rusiei și să înceapă negocieri serioase pentru a ajunge la acorduri care să asigure un echilibru corect și stabil al intereselor în spațiul comun”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.