După ce i-a fost demufat partidul de la conducta de bani publici, iar candidata sa pentru funcția de primar al municipiului Bălți, Marina Tauber, s-a ales cu excluderea definitivă din cursa electorală imediat după turul I al alegerilor locale, pe care-l câștigase obținând un scor de aproape 50%, deputatul fugar și condamnat penal Ilan Șor a lansat fumigena suspendării din funcție a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.
Ce a declarat astăzi infractorul Șor:
- Începând cu ziua de luni, Partidul "ȘOR" inițiază procedura de impeachment împotriva președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Înțeleg că mulți vor spune acum că nu ne ajung voturi în Parlament. Așa este. Dar mizez pe faptul că mulți deputați care au intrat în Parlament pe listele PAS, care au crezut în intenții sincere, care sunt oameni sinceri și de treabă, dar care astăzi au văzut genocidul împotriva propriului popor, vor analiza atent și se vor gândi bine cum trebuie de votat în numele cetățenilor și în numele salvării țării. Vom lansa, de asemenea, o amplă campanie de colectare de semnături pentru a cere demisia doamnei președinte.
- Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, tot ce vă spun eu sunt lucruri evidente pe care le simțiți pe propria piele în fiecare zi. În fiecare zi, viața oamenilor devine din ce în ce mai grea. Dacă astăzi nu vom opri acest dezmăț, mâine ar putea fi prea târziu. V-au adus la limita sărăcii, v-au călcat în picioare opinia, v-au furat votul. Ce trebuie să se mai întâmple ca să vă convingeți că puterii actuale nu-i pasă deloc de interesul oamenilor de rând? Cred că este destul. Trebuie să ne oprim și să spunem STOP!
- În numele salvării oamenilor, trebuie să ne unim, să nu îi permitem acestui Hitler pe tocuri să acapareze țara.
Procedura suspendării:
Am spus că Șor a lansat doar o fumigenă, întrucât, potrivit legislației, în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a 2/3 din deputați, scenariu imposibil dar fiind faptul că partidul care a susținut-o pe Maia Sandu în cadrul alegerilor prezidențiale asigură de unul singur majoritatea în Parlament în prezent. Legislația mai prevede că propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin 1/3 din deputați și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui. (sursa: Deschide.md)
Marile lovituri primite de Partidul "ȘOR":
1. Curtea de Apel Bălţi confirmase definitiv duminică, 5 decembrie, decizia CEC de a o exclude pe Marina Tauber din cursa electorală pentru Primăria Bălţi. CEC a constatat nereguli în finanţarea campaniei electorale a candidatului Partidului Şor. Comisia a constatat utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puţin 34.260 de lei. Potrivit CEC, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, a rezultat o sumă de cel puţin 9.514 de lei prin care s-a depășit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripţia electorală municipală Bălţi.
2. Comisia Electorală Centrală a tăiat pentru 1 an finanțarea acordată de la bugetul de stat către Partidul Șor, mai precis suma aferentă perioadei 1 ianuarie 2022 - 31 decembrie 2022. Partidul "ȘOR" a fost sancționat, întrucât nu a declarat banii cheltuiți pentru serviciile prestate de unii artiști în cadrul unui eveniment electoral.
Ce a declarat vicepreşedinte CEC, Pavel Postică, pentru TVR Moldova: "Se constantă nedeclararea de către partidul Şor a sumei de minim 21 mii 665 lei pentru serviciile artistice prestate la 3 decembrie 2021, fapt ce reprezintă o încălcare. În cazul aplicării repetate a sancţiunii sub formă de avertisment în cursul unei perioade electorale pentru încălcări privind finanţarea campania electorale, CEC aplică partidelor politice înregistrate în calitate de concurenţi electorali sancţiunea complementară privind lipsirea de alocaţii de la bugetul de stat de la 6 luni până la un an".
Totodată, Inspectoratul de Poliţie Bălţi a sesizat organele electorale că, la acest protest, un grup de simpatizanţi ai partidului au dat pungi cu produse alimentare protestatarilor. De asemenea, Comisia a fost sesizată de Nicolai Grigorişin, candidat independent la funcţia de primar al municipiului Bălţi, precum că Marina Tauber ar fi organizat acţiuni de agitaţie electorală pe 4 decembrie, contrar prevederilor legale.
CEC a transmis spre examinare Procuraturii Anticorupţie demersul Inspectoratului de Poliţie Bălţi cu privire la faptele de corupere a alegătorilor. Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale a mai precizat că alegerile locale de la Bălţi au fost viciate şi că ar trebui organizate din nou, inclusiv primul tur. Însă CEC-ul nu poate lua o asemenea decizie pentru că nu-i permite legea.
Vicepreşedintele CEC: "Pentru situaţia specifică care o discutăm la această etapă eu am punctul meu de vedere, mi se pare cea mai bună soluţie introducerea în buletinul de vot a rubricii "împotriva tuturor", care figurează în multe state. În acest fel, chiar dacă renunţă toţi sau chiar dacă este exclus un concurent electoral, alegătorii, prin votul lor, pot răsturna situaţia, fără a lăsa această decizie la îndemâna unor autorităţi publice".
Scopul tămbălăului făcut de Partidul "ȘOR" și propaganda kremlinistă:
Podul.ro a semnalat zilele trecute faptul că trompetele Moscovei și idioții utili ai Kremlinului au insistat și insistă cu teza potrivit căreia Tauber este victima unui abuz politic comis de PAS și președintele Maia Sandu. Motivul acestei deșănțate propagande? Impunerea percepției conform căreia puterea prooccidentală de la Chișinău ar face exact același abuzuri ca penalii Dodon, Plahotniuc ș.a.m.d., neexistând nici cea mai mică diferență între ce a fost și ce este acum.
Realitatea este cu totul alta și anume că PAS nu a avut nimic de câștigat politic din decizia CEC și a justiției de a o exclude pe Tauber din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți. De ce? Amintim că, pe fundalul unui absenteism de proporții, zona Bălți fiind, oricum, un vechi fief al partidelor rusofile, Tauber câștigase, în 21 noiembrie, primul tur al alegerilor locale, cu 47,93%, devansându-l cu mult pe Nicolai Grigorișin (20,93%), următorul clasat. Acesta din urmă nici măcar nu vorbește limba română și a fost crescut de Renato Usatîi. În condițiile scoaterii din cursă a Marinei Tauber și a retragerii candidatului PAS, este previzibil că Grigorișin are cele mai mari șanse să se impună, cu un scor ce probabil se va duce undeva în jurul a 20%. Nu trebuie să simpatizezi absolut deloc guvernarea PAS pentru a admite că PAS chiar NU are nimic de câștigat din acest scenariu. (citiți AICI articolul complet)