Petiție inițiată de un sociolog: i se solicită premierului Ciucă demiterea lui Florin Roman din funcția de ministru al Digitalizării


Petiție inițiată de un sociolog: i se solicită premierului Ciucă demiterea lui Florin Roman din funcția de ministru al Digitalizării

Sociologul Mircea Kivu a inițiat vineri, 10 decembrie, o petiție pe platforma Declic prin care îi cere premierului Nicolae Ciucă să-l demită pe Florin Roman din funcția de ministru al Digitalizării. (puteți semna petiția AICI)

Redăm textul petiției:

"Domnule Prim-ministru Nicolae Ciucă

În guvernul pe care îl conduceți se află un personaj care și-a trecut în CV-ul oficial o carte inexistentă și a plagiat o parte din disertația în baza căreia a obținut titlul de master. Mai mult, a insultat publicul alfabetizat, pretinzând că a copia 10 pagini dintr-o lucrare publicată, fără semnele citării, ar fi altceva decât un plagiat.

Acest personaj se numește Florin-Claudiu Roman și ocupă funcția de ministru al cercetării, inovării și digitalizării. Pentru că membrii guvernului unei țări trebuie să constituie, înainte de orice, un exemplu de onorabilitate, iar d-l Roman a dat dovadă de necinste, vă solicităm, Domnule Prim-ministru, să dispuneți revocarea sus-numitului din funcția de ministru.

De ce este important?

Guvernul României trebuie să fie alcătuit din oameni integri".

Solicitarea sociologului Mircea Kivu a venit în contextul în care Florin Roman a trimis cotidianului Libertatea zece pagini din lucrarea sa de disertație din 2012, când a absolvit un master. Este vorba despre acea lucrare pe care și-a trecut-o recent în CV - "Contribuții cu privire la optimizarea sistemelor integrate de comunicare" - pentru a le demonstra "detractorilor" că are totuși tangențe "academice" cu domeniul pe care îl administrează și care urmează să primească peste 1,8 miliarde de euro prin PNRR, cea mai mare sumă cheltuită vreodată la noi pentru domeniul digital. Însă, publicația Libertatea a descoperit că toate cele zece pagini sunt copiate, cuvânt cu cuvânt, cu tot cu greșeli de redactare, dintr-un curs susținut, în anul universitar 2007-2008, de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu la Universitatea Politehnică Timișoara.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.