Ateneul Român și casa lui Ionel Brătianu, vandalizate. Burduja anunță un proiect de lege prin care va combate fenomenul crimelor împotriva patrimoniului românesc


Ateneul Român și casa lui Ionel Brătianu, vandalizate. Burduja anunță un proiect de lege prin care va combate fenomenul crimelor împotriva patrimoniului românesc

În urmă cu câteva zile, Ateneul Român a fost vandalizat, pe fațada clădirii apărând un graffiti. Deputatul PNL Sebastian Burduja a anunțat în acest context că a demarat pregătirea unei inițiative legislative prin care vizează sancționarea mult mai aspră decât în prezent a persoanelor care vandalizează astfel de clădiri de patrimoniu, dar inclusiv și cele private. Pe de altă parte, liberalul a propus spre dezbatere și ideea de a fi organizate spații speciale unde să-și exercite înclinațiile artistice cei care doresc. 

"Cu câteva zile în urmă am văzut cu toții o știre prin care clădirea Ateneului era vandalizată de un individ care nu a avut ceva mai bun de făcut decât să cumpere un spray verde și să facă această "operă de artă". Vă întrebați probabil de ce s-a putut întâmpla asta și mai ales ce avem de făcut ca măcar cele mai frumoase și respectate locuri și clădiri ale acestei țări să nu sufere de pe urma acestor fenomene. Ei bine, ne-am interesat, am văzut și ce fac alte țări. Voi vorbi în acest live despre ce fac italienii și spaniolii și ce putem face noi în România ca o asemenea crimă împotriva patrimoniului românesc să nu se mai repete. Așadar, Ateneul în acest moment are de reparat această mizerie. Evident că făptașul nu a fost prins, întrucât nu sunt instalate camere video.  

Probabil prima întrebare pe care v-o puneți e ce riscă un nenorocit, un mizerabil care face un asemenea gest, care vandalizează o clădire de patrimoniu în România. Iar dacă vă uitați în lege veți vedea că este încadrată și ca infracțiune, deci amendă, cuprinsă între doar 100 și 500 de lei, plătibilă în 48 de ore la jumătate, ceea ce înseamnă că de cele mai multe ori, în cazul în care polițiștii prind făptașul, ceea ce e foarte greu, întrucât durează câteva secunde mâzgălirea unui zid, acesta riscă să plătească 50 de lei. Asta e pe partea de de infracțiune. E prevăzută în Codul Penal distrugerea de bunuri și acolo vorbim de o posibilă pedeapsă pentru 5 ani de închisoare. (...) Legile pe care România le are în prezent sunt în mod cert insuficiente pentru a putea preveni asemenea gesturi iresponsabile, reprobabile.  

Ne-am uitat la ceea ce se întâmplă în alte țări europene și am aflat că în Italia, de mai bine de un deceniu, se pot aplica amenzi de până la 10 mii de euro. Comparați 50 de lei în România, cât plătește un individ care mâzgălește zidul unei clădiri publice sau a unul monument, cu 10 mii de euro în Italia. (...)

N-am nimic împotriva celor care desenează, îmi place arta și cred că sunt unele picturi murale, respectiv desene interesante inclusiv în București. Ce înseamnă asta? Trebuie să le asigurăm acestor oameni spații în care să-și etaleze creativitatea, dar nu pe clădirile pentru care au muncit generații de români, oameni care și-au luat poate pâinea de la gură să dea acel leu pentru Ateneu.  

În Spania am citit că cei care sunt prinși sunt forțați să curețe după ei, să aducă la starea inițială clădirea în urma unor asemenea acte de vandalism.  

Ce putem noi să facem? În primul rând ca deputat în Parlamentul României mă preocup de acest subiect, laud inițiativa ARCEN, care zilele trecute a semnalat problema de la Ateneul Român. De asemenea, încerc să adun idei de la dumneavoastră, de la asociațiile de profil pentru a îmbunătăți legislația. Putem pe de-o parte să înăsprim amenzile, să înăsprim inclusiv partea penală, astfel încât cei care fac astfel de acte să se gândească de 20 de ori înainte să distrugă o clădire de patrimoniu sau o casă privată, respectiv modul în care arată orașele și zonele importante ale acestei țări. (...) Vă voi ține la curent cu privire la modul în care va arăta această inițiativă legislativă în Parlamentul României. Nu mă voi lăsa până va deveni lege, astfel încât să descurajăm acest fenomen! (...) Pe de-o parte trebuie să-i sancționăm pe cei care fac asta și pe de-o parte să-i încurajăm să n-o mai facă, să le punem la dispoziție acele spații special amenajate în care să aibă la cunoștință că-și pot folosi sprayurile din dotare conform legii. O altă idee ar fi să interzicem de exemplu vânzările de astfel de sprayuri către minori. De asemenea, sunt anumite sprayuri care nu sunt permanente, iar pe cele permanente le-am putea interzice", a transmis Sebastian Burduja pe parcursul unui live pe Facebook realizat în proximitatea Ateneului Român. 

Vedeți video:


Anterior, deputatul PNL a semnalat, într-o postare pe Facebook, modul în care a fost vandalizată casa lui Ionel Brătianu din centrul Capitalei, liberal de al cărui nume se leagă Marea Unire din 1918. 

"Nu știu alții cum sunt, dar eu unul m-am săturat ca locurile și clădirile frumoase ale acestei țări să fie mutilate de tot felul de mâzgăleli ale unor “mari artiști”.

De la centrul vechi al marilor orașe pana la Sarmisegetusa, peste tot pare că se găsește un individ cu prea mult spray și prea puțin bun simț. Ultima victima? ATENEUL ROMÂN, cel construit prin eforturile unei întregi generații!! 

Înțeleg arta, dar nu vandalismul tembel și nociv. Am adresat deja mai multe interpelări parlamentare instituțiilor abilitate pe acest subiect și lucrez la un proiect legislativ pentru eradicarea acestui fenomen. Da, primăriile ar putea pune la dispoziție spații special amenajate pentru artă urbană (unele deja o fac). Dar una-i una, alta-i alta! Cei care își bat joc de patrimoniul nostru trebuie sancționați exemplar.

Cum puteți ajuta? Sunt în căutare de două lucruri: (1) modele de bună practica din experiența altor state (ideal, membre UE); (2) soluții legislative pentru situația critică din România. De îndată ce finalizez proiectul legislativ, îl voi pune în dezbatere publică.

În imagine, zidurile casei lui Ionel Brătianu din centrul Bucureștiului, locul în care a lucrat și a murit probabil cel mai mare om de stat al României. E timpul să ne respectăm istoria și valorile noastre, dacă vrem ca alții să ne respecte. Pentru asta e nevoie de ordine și de domnia legii", a scris pe Facebook Sebastian Burduja. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.