Sorin Oprescu respiră! Curtea de Apel amână pentru 16 decembrie pronunțarea sentinței în dosarul său de corupție!


Sorin Oprescu respiră! Curtea de Apel amână pentru 16 decembrie pronunțarea sentinței în dosarul său de corupție!

Curtea de Apel București a amânat pentru 16 decembrie pronunțarea și redactarea motivării deciziei definitive în dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta, împreună cu alte 8 persoane a fost judecat pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat.

Reținut în septembrie 2015, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest la domiciliu, în noiembrie 2015, pentru infracțiunile de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și constituire a unui grup infracțional organizat, în baza unui amplu rechizitoriu, referitor la constituirea și activitatea unui grup infracțional organizat, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București, grup pe care, de la finalul anului 2013, ar fi fost condus chiar de către fostul Primar general al Capitalei.

În mai 2019, la Tribunalul Capitalei, Sorin Oprescu a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare, judecătorii dispunând confiscarea sumelor de 25.000 de euro (aceasta fiind, potrivit procurorilor, parte din mita ce fusese primită pentru atribuirea unui contract de lucrări la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului) și 695.871 lei, ultima cu titlul de „exces de cheltuieli, peste cuantumul veniturilor realizate/declarate” de fostul primar al Capitalei în perioada 2013 – septembrie 2015.

Sentința atacată a fost judecată la Curtea de Apel București, instanța rămânând în pronunțare și anunțând veridctul pentru data de 9 decembrie. Procurorii DNA au cerut o majorare a pedepsei stabilite de către Tribunal, în zona unui maxim de 15 de ani de detenție, ținând cont de faptele grave de corupţie reținute în sarcina lui Oprescu și de calitățile sale oficiale avute de-a lungul vremii, acelea de primar general, senator şi candidat la preşedinţia României. În pledoaria sa pentru achitare, Sorin Oprescu și-a susținut în continuare nevinovăția, susținând că întregul caz al DNA a fost fabricat exclusiv pe denunţul lui Bogdan Cornel Popa, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.