Calendarul Ministerului Educației aferent concursului pentru directorii de școli s-a încheiat miercuri, 8 decembrie. Însă, în cazul Colegiului Național Gheorghe Şincai din București putem spune că nu a avut loc de fapt niciun concurs, întrucât, așa cum vă vom explica în cele ce urmează, candidații nici măcar nu au fost lăsați să concureze. Astfel, încheindu-se calendarul oficial de la Ministerul Educației, după 3 episoade cu mult tam tam petrecute la Șincai, în funcția de director al unității de învățământ, dar ca interimar, a rămas profesorul Țeca Mircea.
La concursul pentru funcția de director al Colegiului Național Gheorghe Șincai s-au înscris 4 candidați, care, inițial, au susținut o probă scrisă pe care au trecut-o. Însă, scandalul și controversele au început odată cu proba finală, cea a interviului, atunci când prima candidată, cadru didactic la Șincai, nu a primit nota de trecere, luând 6.75, în condițiile în care pragul minim al concursului este de 7. Comisia era formată din 5 membri:
- Penea Ștefania - Inspector școlar de informatică/TIC – președintele comisiei
- Țeca Mircea - reprezentant al Colegiului Gheorghe Șincai (actualul director interimar)
- Sotiriu Maria Doina - reprezentant al Colegiului Gheorghe Șincai
- Dobrescu Tudor - reprezentant al Consiliului Local Sector 4
- George Serițan - Cadru didactic din învățământul superior
Printr-un soi de patriotism local, cei 2 reprezentanți ai Colegiului Național Gheorghe Șincai au ales să-i ofere nota 10 candidatei care lucra deja în cadrul unității de învățământ, însă, în urma notelor acordate de ceilalți membri ai comisiei, media finală a fost 6.75. Eventualitatea conform căreia respectivul concurs ar putea fi câștigat de cineva din afara Colegiului Gheorghe Șincai i-a inflamat atât de tare pe reprezentanții unității de învățământ, încât au refuzat să semneze procesul verbal care consfințea nepromovarea probei de către prima candidată. După mai multe ore de scandal, niciun alt candidat nu a mai fost lăsat să susțină proba de interviu. Un detaliu relevant pentru ceea ce vă vom relata în continuare este reprezentat de faptul că unul dintre membrii comisiei, George Șerițan, și-a dat demisia din funcția de membru în momentul în care scandalul privind nota primei candidate s-a amplificat. De asemenea, a fost schimbat și președintele comisiei, iar Sotiriu Maria Doina s-a retras, fiind înlocuită de un alt cadru didactic de la Șincai.
Pe 2 decembrie s-a decis reprogramarea concursului pentru 4 zile mai târziu. Astfel, luni s-au prezentat din nou cei 4 candidați, chiar și candidata ce fusese respinsă pe 26 noiembrie, ceea ce a provocat consternarea unuia dintre membrii comisiei, Dobrescu Tudor. Cei care țineau cu tot dinadinsul ca prima candidată să rămână în concurs, Țeca Mircea și celălalt cadru didactic de la Șincai, au argumentat că s-a schimbat comisia, motiv pentru care concursul care constă în proba de interviu trebuia reluat de la zero. După mai multe ore de neînțelegeri, fiind așteptată chiar o decizie de la Ministerul Educației în legătură validitatea notei primei candidate, proba de interviu a fost amânată din nou, pentru data de 8 decembrie.
Potrivit surselor Podul.ro, pe 8 decembrie, s-au mai prezentat la concurs doar 2 persoane, printre care și controversata candidată. Astfel, unul dintre membrii comisiei, Tudor Dobrescu, a sunat la Poliție pentru a reclama fraudarea examenului, după ce candidata care a fost deja intervievată și notată s-a prezentat pentru reevaluare. Precum în primele două dăți, concursul a gravitat și în ultima zi prevăzută de calendarul ministerial doar în jurul primei candidate. Cealaltă candidată nu a mai fost intervievată.
Într-o declarație pentru Edupedu, Tudor Dobrescu a spus că Poliția s-a prezentat și a constatat situația, iar el a plecat ulterior pentru a face o reclamație la DNA pe tema acestui caz.
"Gurile rele" spun că haosul pe care vi l-am evidențiat în acest articol a fost creat cu scopul ca actualul director interimar să rămână în funcție. Am putea spune chiar, că cel puțin din punct de vedere moral, avem de-a face și cu un conflict de interese, întrucât actualul director interimar, Țeca Mircea, era membru al comisiei care a tergiversat până la final concursul, rezultatul fiind rămânerea lui în funcție. În ceea ce o privește pe prima candidată, aceasta a concurat singură pentru postul de director adjunct, obținând o notă de trecere și anume 8.
Pe final, reliefăm că cele prezentate mai sus privind compromiterea voită a concursului sunt întărite și de un mesaj transmis pe Facebook de fosta directoare a unității de învățământ, în continuare cadru didactic la Șincai, ne referim la Silvia Mușătoiu. Într-o postare din data de 28 noiembrie (pe care o puteți citi AICI integral), Mușătoiu le transmite candidaților care vin de la alte unități de învățământ că Liceul Gheorghe Șincai este "neprietenos cu intrușii". Și noi am putea spune că unii reprezentanți ai Colegiului Gheorghe Șincai nu sunt prietenoși nici cu legea, nici cu corectitudinea concursurilor, candidații "intruși" , înscriși de fapt legal, nefiind lăsați să concureze.
Pentru mai multe detalii privind cele petrecute la Șincai vă invităm să citiți AICI și AICI articolele de pe Edupedu.