Taxa de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii, o povară pentru Azomureș și consumatorii români. Cristina Prună dinamitează aberanta măsură propusă de analfabeții economic de la PSD și UDMR


Taxa de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii, o povară pentru Azomureș și consumatorii români. Cristina Prună dinamitează aberanta măsură propusă de analfabeții economic de la PSD și UDMR

Deputata USR Cristina Prună a avertizat miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate propusă de PSD și UDMR, care constă în impozitarea cu 1% a cifrei de afaceri a companiilor ce au acest indicator peste pragul de 100 de milioane de euro, va avea, fără doar și poate, efectul creșterii prețului produselor oferite consumatorilor români. 

Mai mult decât atât, Prună a precizat că multe companii, care se află deja în pragul falimentului inclusiv din cauza unor creșteri de prețuri, vor fi realmente sufocate de taxa de 1% pe cifra de afaceri. În acest sens, deputata USR a dat exemplul Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultura și industria românească, care a anunțat luni că oprește temporar producția, din pricina prețului ridicat la gaze naturale și energie electrică.

"Nici nu a revenit PSD bine la guvernare și deja se discută despre introducerea de noi taxe.

La finalul anului 2018, guvernarea PSD introducea o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor telecom și a celor din energie. Rezultatul? Facturile au luat-o în sus. Până la urmă măsura a fost eliminată.

Acum se dezbate introducerea unei taxe de 1% din cifra de afaceri pentru companiile care înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de 100 de milioane de euro.

Este o nouă măsură de ”sprijin” a companiilor care au și așa de înfruntat numeroase provocări economice în această perioadă pandemică. Multe companii vizate de o astfel de taxare este de așteptat să transfere noul cost suplimentar în prețul produselor oferite consumatorilor români, deci deciziile politice ale acestei guvernări tot asupra lor se vor răsfrânge.

Pentru altele situația este și mai dramatică. Azomureș a suspendat producția de îngrășăminte în această perioadă pe fondul creșterii prețurilor la gaze naturale și la energie. Compania se luptă să supraviețuiască în această perioadă dificilă. Nu mai spun că oprirea producției va însemna automat prețuri mai mari pentru îngrășăminte, ceea ce se va răsfrânge asupra fermierilor români și, mai apoi asupra prețurilor pe care le vom plăti pe alimente. Noua taxă gândită de PSD ar urma să i se aplice și ei pentru că depășește pragul de 100 de milioane de euro al cifrei de afaceri. Nu numai că nu primește sprijin, dar i se mai pune în mod artificial o povară suplimentară.

Simplele dezbateri despre introducerea noii taxe denotă o viziune îngustă a celor care o promovează despre viitorul României și o lipsă crasă de înțelegere a funcționării economiei.  

USR a propus un proiect de lege prin care companiilor să li se acorde credit fiscal în cuantumul a 50% din creșterea prețului la energie și gaze, adică să nu mai plătească taxe la stat în cuantumul acelor pierderi. Parlamentarii ar trebui să nu voteze în funcție de culoarea politică și să se gândească la binele acestei țări", a transmis deputata USR pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.