Taxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri, o CATASTROFĂ! Huțucă avertizează PSD și UDMR: "Pe termen mediu și lung, această soluție e nocivă pentru economia românească!". Motivele invocate de liberal


Taxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri, o CATASTROFĂ! Huțucă avertizează PSD și UDMR: "Pe termen mediu și lung, această soluție e nocivă pentru economia românească!". Motivele invocate de liberal

Președintele Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, liberalul Bogdan Huțucă, a criticat aspru miercuri, 8 decembrie, abordarea fiscală a colegilor din coaliția de guvernare, de la PSD și UDMR, prin care se încearcă impunerea unei așa-zise taxe de solidaritate, de 1% din cifra de afaceri, care ar viza companiile al căror afaceri au depășit pragul de 100 de milioane de euro. Liderul liberal a avertizat asupra consecințelor catastrofale pe termen lung ale implementării unei astfel de măsuri. 

"Niciun liberal nu va putea accepta vreodată suprataxarea marilor companii cu 1% din cifra de afaceri, deoarece acest lucru ar fi dăunător pentru economia națională, pentru mediul de afaceri, pentru zeci de mii de angajați și familiile lor, iar pe termen lung această măsură ar produce o scădere a veniturilor la bugetul de stat. Cei care gândesc matematic, pot argumenta că pe termen foarte scurt vor veni poate mai mulți bani la buget. Pe termen mediu și lung însă, această soluție este nocivă pentru economia românească. Doar soluțiile liberale pot duce la reducerea deficitului și la o creștere economică sustenabilă", a subliniat președintele PNL Constanța.

Huțucă a mai reliefat că această decizie i-ar afecta chiar pe cei mai mari, cei mai siguri și cei mai onești contributori la bugetul de stat.

"Marile companii pe care unii dintre colegii noștri de guvernare vor să le suprataxeze, reprezintă aproximativ 20% din sectorul privat și ele plătesc aproximativ 40% din taxele totale încasate de ANAF. Acest lucru ne arată că aceste companii sunt fundamentale pentru economia românească. În plus, aceste companii furnizează cele mai mari sume către bugetul de stat, către bugetul asigurărilor sociale și către bugetul de sănătate", a explicat Huțucă.

Liderul liberal a mai precizat că există domenii în care marja profitului este extrem de mică, în ciuda faptului că cifra de afaceri e mare, așa cum este zona de produse alimentare.

"O taxă suplimentară pe companiile din zona alimentară, retail și alte domenii cu o marjă a profitului mică ar face ca taxa reală pe profit să depășească în unele cazuri chiar și 50%. Am ajunge astfel să confiscăm cea mai mare parte a profitului, ceea ce ar genera instabilitate în economie și pe piața muncii. Pe termen mediu și lung, această taxă ar face ca veniturile la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale și de sănătate să scadă, deoarece companiile ar fi obligate să-și scadă costurile inclusiv prin programe de reducere a personalului", a mai spus liderul liberal.

Bogdan Huțucă a amintit că în România am avut o suprataxă similară în timpul administrației Ponta și că ulterior chiar fostul premier a recunoscut că acea idee a fost o greșeală.

"Guvernul Ponta a implementat taxa pe construcții speciale, iar această suprataxă a afectat cel mai mult companiile din domeniul energiei și din domeniul telecom, iar implementarea ei a afectat negativ economia pentru mai mulți ani, pentru că a suspendat programele de investiții ce urmau a fi derulate în România. Nu trebuie să uităm că orice companie mare, în special multinaționalele, atunci când li se aprobă bugetul anual, se aprobă și programul de investiții. O astfel de taxă va forța marile companii să renunțe la investiții și în timp să analizeze chiar mutarea pe o piață mai prietenoasă cu mediul de afaceri", a conchis Huțucă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.