CSM acuză USR Tineret că încalcă independența justiției. Organizația politică îi luase apărarea lui Dide, reclamând că decizia magistraților de a-l aresta preventiv e aberantă


CSM acuză USR Tineret că încalcă independența justiției. Organizația politică îi luase apărarea lui Dide, reclamând că decizia magistraților de a-l aresta preventiv e aberantă

În urma comunicatului USR Tineret prin care a fost criticată hotărârea DIICOT de a cere instanței arestarea preventivă pentru 30 de zile a activistului civic Cristian Dide, acuzat pe nedrept de trafic de droguri de risc, solicitarea procurorilor fiind acceptată ulterior de instanță, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, a sesizat marți, 7 decembrie, Inspecția Judiciară în vederea apărării independenței justiției față de remarcile făcute de respectiva organizație politică.

Redăm comunicatul CSM: "Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în temeiul art. 30 alin.1 din Legea 317/2004, rep., pentru a efectua verificări în vederea apărării independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său, faţă de comunicatul prezentat în mai multe articole de presă, care ar fi fost formulat de o formaţiune politică şi realizat ca urmare a dispunerii unei măsuri preventive într-o cauză penală. 

Preşedintele a realizat acest demers consecvent principiilor care guvernează activitatea autorităţilor judiciare, fiind de esenţa unui sistem judiciar independent ca măsurile organelor judiciare să vizeze exclusiv interpretarea şi aplicarea legii, ele nefiind dispuse pentru a răspunde aşteptărilor vreunei formaţiuni politice; discursul privind statul de drept nu poate fi adaptat exclusiv dorinţelor provenite dintr-o parte sau alta a spectrului politic. 

Pentru consolidarea încrederii în funcţionarea autorităţii judecătoreşti, exclusiv în temeiul legii şi în afara oricăror influenţe, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice imediat după analiza acestora în cadrul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit competenţelor sale legale".

USR Tineret atrăgea atenția, pe 26 noiembrie, că arestarea lui Dide a fost abuzivă, întrucât acesta cumpărase, în semn de protest față de activitatea procurorilor DIICOT, plante agricultural-industriale legale în UE, pe care le-a trimis instituției. Activistul civic a criticat prin această cale activitatea DIICOT, care, în loc să destructureze rețelele de pe piața neagră care trafichează droguri de mare risc, se ocupă cu hărțuirea unor antreprenori ce comercializează legal, conform legislației UE, produse care au o cantitate de THC sub 0.2%, așadar fără niciun fel de efect psihoactiv. 

Redăm comunicatul USR Tineret: "Lupta cu traficul de droguri trebuie să fie centrată pe destructurarea rețelelor organizate care operează pe piața neagră. În schimb, DIICOT Iași doar lasă aparența că ar lupta cu adevărat.

Zilele acestea a avut loc un eveniment aberant: arestarea preventivă a lui Cristian Dide, sub pretextul traficului de "droguri de risc".

Fondatorul Evoluție În Instituție și Legalizăm.ro a cumpărat de pe internet plante legale de cânepă industrială (sub 0.2% THC) și a trimis, timp de 2 ani, colete către DIICOT pentru a semnala cât de ușor se poate procura planta de canabis în România.

Plantele trimise către DIICOT au aceeași șansă de a avea un efect psihoactiv pe care o are o ciocolată ROM de a te ameți.

Printr-un exces de zel nejustificat, DIICOT Iași a inițiat arestarea preventivă timp de 30 de zile, în pofida chitanțelor, materialelor audio & video și dovezilor trimise dinadins de către Dide spre diferite filiere DIICOT.

Decizia procurorilor constituie încă un refuz sistematic de recunoaștere a naturii și amploarei reale a traficului de droguri, în timp ce DIICOT Iași irosește banii publici pentru cercetarea activiștilor civici care procură plante agricultural-industriale legale în Uniunea Europeană, în semn de protest.

Facem apel către structurile de forță să renunțe la abordările distrugătoare din cadrul politicilor antidrog care determină mai mult rău individual și social decât reușesc să prevină sau să combată.

Un stat responsabil înțelege că traficul de droguri poate fi învins mai întâi prin recunoașterea că nu activiștii civici, tinerii sau consumatorii de rând constituie inamicul, ci rețelele organizate care operează pe piața neagră. Cu siguranță nu indivizii care trimit colete cu cânepă către DIICOT".

Mai mult, reliefăm faptul că Parlamentul European a acordat un vot în octombrie 2020 prin care a crescut limita admisă de THC pentru cânepa industrială în cadrul UE de la 0.2% la 0.3%. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.