Ilya Sachkov, fondatorul companiei de securitate cibernetică Group-IB, este acuzat de înaltă trădare în Rusia pentru că a transmis date despre amestecul hackerilor ruși din grupul Fancy Bear în alegerile americane din 2016, conform declarațiilor oferite de 4 surse independente publicației Bloomberg.
În plus, alte trei surse au confirmat faptul că informațiile transmise ar fi ajutat autoritățile americane să identifice agenții GRU care au luat parte la atacurile cibernetice legate de alegeri.
FBI nu a comentat deocamdată aceste acuzații. Agenția nu a putut clarifica dacă un astfel de episod a fost într-adevăr inclus în acuzațiile aduse împotriva lui Sachkov. Informațiile despre materialele cazului sunt clasificate, iar avocatul lui Sachkov, Serghei Afanasyev, a refuzat să comenteze orice aspect al cazului.
Încarcerat, în noiembrie, Sachkov (în fotografie de-a dreapta liderului de la Kremlin) s-ar fi adresat președintelui rus Vladimir Putin cu o cerere de a fi transferat în arest la domiciliu. Într-o scrisoare publică, el a descris persecuția sa drept „o nouă afacere Dreyfus” și a declarat că „nu este un spion sau un trădător”. „Sunt inginer rus. Prin munca mea, eu mi-am dovedit în mod repetat loialitatea față de Patria Mamă”, a scris fondatorul Group-IB.
După arestarea omului de afaceri, mama sa, Lyudmila Sachkova, a apelat și ea la președintele Putin, scriindu-i o scrisoare șeful de stat din Federația Rudă, în care și-a numit fiul credincios și adevărat patriot. Mama lui Sachkov i-aa cerut lui Putin să investigheze cu sinceritate această problemă și să-l elibereze pe omul de afaceri.
Pe 29 septembrie, Tribunalul Lefortovo din Moscova l-a arestat pe Sachkov pentru două luni sub acuzația de trădare (articolul 275 din Codul penal). La sediul firmei sale au fost efectuate percheziții. Pe dosarul penal împotriva omului de afaceri a fost impusă ștampila „Secret”. Pe 23 noiembrie, instanța a prelungit termenul de arestare a lui Sachkov până la 28 februarie 2022. Apărarea omului de afaceri va contesta această decizie.
În 2016, candidata la președinție Hillary Clinton s-a plâns că a fost piratată de „hackeri ruși”. Din acel moment în Statele Unite au început să se vorbească despre intervenția Moscovei. Washingtonul a inițiat o anchetă, care a dus la acuzarea a nu mai puțin de 13 cetățeni ruși de amestec în treburile interne. Acuzațiile au fost aduse în baza a opt articole, inclusiv „conspirație împotriva Statelor Unite” și „fraudă”.
Facebook a mai spus că există dovezi ale intervenției Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA. Potrivit șefului Facebook, grupul de hackeri APT28 (cunoscut și sub numele de Fancy Bear), pe care el l-a numit parte a serviciilor de informații ruse, a fost implicat în încercările de a pirata conturile de utilizatori.