Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă în Ucraina, scrie vineri ziarul Washington Post, citat de AFP.
Publicaţia americană dă şi alte detalii care par să confirme temerile Ucrainei: potrivit unui înalt responsabil american, ar urma să fie trimise 100 de batalioane compuse din grupuri tactice şi să se folosească blindate, artilerie şi alte echipamente. Washington Post nu dezvăluie identitatea sursei acestor informaţii.
Un document militar american, menţionat de acelaşi cotidian, arată că forţele ruse se concentrează în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă. Departamentul american al apărării a refuzat să comenteze, la solicitarea AFP, însă a comunicat că este "foarte îngrijorat de dovezile care prezintă planurile Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei". "Continuăm să susţinem reducerea tensiunilor în regiune şi o soluţie diplomatică pentru conflictul din estul Ucrainei", a declarat locotenent-colonelul Tony Semelroth, purtător de cuvânt al Pentagonului.
Vineri, preşedintele american Joe Biden a declarat că pregăteşte "iniţiative" pentru apărarea Ucrainei în caz de invazie. El urmează să discute în curând prin videoconferinţă cu omologul său rus, Vladimir Putin.
Serviciile ucrainene de informaţii apreciază că perioada cea mai probabilă pentru încheierea pregătirilor Rusiei în vederea unei "escaladări de anvergură" este sfârşitul lui ianuarie, a dezvăluit tot vineri ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, în parlamentul de la Kiev. Oficialul a afirmat că la o eventuală ofensivă vor participa circa 100.000 de militari ruşi şi că Rusia a început deja exerciţii militare în apropierea Ucrainei şi testarea comunicaţiilor. El a apreciat că "escaladarea este un scenariu posibil, dar nu inevitabil. Sarcina noastră este să prevenim".
Rusia acuză ”acțiunile provocatoare” și ”retorica acuzatoare”
"Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina pe Rusia", a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, citată de ziarul Kommersant.
Potrivit agenţiei Reuters, diplomaţia rusă a reacţionat astfel după ce ziarul american Washington Post a afirmat că serviciile de informaţii ale SUA cred că ar putea fi în curs pregătiri pentru o ofensivă a Rusiei împotriva Ucrainei, pe mai multe fronturi. Sursele publicaţiei - oficiali din SUA şi un document din domeniul informaţiilor - vorbesc despre implicarea a până la 175.000 de militari ruşi într-un atac care ar putea avea loc anul viitor.
Zaharova a afirmat că operaţiunea americană "se bazează pe acţiuni provocatoare în apropierea graniţelor Rusiei, însoţite de o retorică acuzatoare". Statele Unite, aliaţii acestora din NATO şi Ucraina acuză Rusia de concentrarea de trupe lângă frontiera ucraineană, iar Kievul şi-a făcut cunoscute temerile privind o invazie rusă.
Moscova a dezminţit că ar avea intenţia de a invada Ucraina şi susţine că, dimpotrivă, ucrainenii sunt cei care îşi concentrează forţele pentru un atac asupra regiunilor controlate de separatiştii pro-ruşi. Rusia afirmă că poate să îşi deplaseze trupele cum doreşte pe teritoriul propriu şi că acestea nu reprezintă nicio ameninţare externă.
Putin somează Turcia să nu mai sprijine armata ucrainiană
Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat vineri, în timpul unei discuţii telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, utilizarea de către armata ucraineană a unor drone militare furnizate de Ankara, informează AFP.
Potrivit lui Putin, utilizarea de către forţele Kievului a unor drone militare de fabricaţie turcă de tip Bayraktar, care au servit inclusiv pentru a întreprinde un tir în octombrie împotriva separatiştilor proruşi, constituie "o provocare".
Preşedintele rus a criticat "politica distructivă" a Kievului, care vizează, în opinia lui, "să submineze acordurile de la Minsk" semnate în 2015 şi menite să pună capăt conflictului din estul separatist al Ucrainei, dar a cărui componentă politică nu a fost niciodată aplicată.
De asemenea, Vladimir Putin a subliniat în această convorbire telefonică "necesitatea ca Kievul să abandoneze orice tentativă de activităţi belicoase" în estul Ucrainei, potrivit unui comunicat al Kremlinului.
Aceste afirmaţii intervin în toiul tensiunilor între Rusia şi Ucraina, în condiţiile în care Moscova este acuzată că a comasat trupe la frontieră în vederea unei eventuale ofensive. Kremlinul dezminte orice plan în acest sens şi acuză la rândul său Kievul că pregăteşte o "aventură militară" împotriva separatiştilor în est.
Armata ucraineană a utilizat la sfârşitul lui octombrie o dronă de fabricaţie turcă Bayraktar TB2 pentru a lovi un tun Howitzer D-30 al rebelilor proruşi. Această lovitură a fost criticată atât de Rusia, cât şi de Franţa şi Germania, mediatoare ale procesului de pace în estul Ucrainei.
Utilizarea de drone de luptă în unele conflicte recente, precum cel dintre Azerbaidjan şi Armenia în 2020, a permis înclinarea balanţei raporturilor de forţă.
Forţele militare ale Ucrainei luptă din 2014 în estul ţării împotriva separatiştilor proruşi, într-un conflict soldat până acum cu 13.000 de morţi.