Belarus, țara copiilor condamnați politic pentru vina de a fi protestat împotriva dictatorului Lukașenko


Belarus, țara copiilor condamnați politic pentru vina de a fi protestat împotriva dictatorului Lukașenko

Cel mai frumos lucru din lume sunt copiii. Cel mai rău lucru din lume sunt copiii băgați la închisoare. Cel mai dezgustător lucru din lume este regimul care trimite copii în spatele gratiilor, pentru opiniile lor politice. 

În Belarus, numărul deținuților politici crește în fiecare zi. E drept, numărul copiilor deținuți este în scădere, dar asta nu din pricina eliberării vreunuia dintre ei, ci datorită faptului că unii dintre deținuții minori au împlinit în pușcărie, în timpul scurs de la arestare și până în prezent, vârsta majoratului. În prezent, din cei 11 copii închiși în Belarus pentru opiniile lor politice, au mai rămas în spatele gratiilor doar 8. 3 dintre ei au împlinit 18 ani în închisoare și nu au primit pe post de cadou aniversar decât schimbarea regimului de detenție.

Într-o încercarea de a sensibiliza lumea liberă și a obține o reacție internațională în privința situației celor mai tineri deținuți politici din Belarus, jurnaliștii publicației ”Novaya Gazeta” au publicat o anchetă în care au făcut cunoscute numele și poveștile de viață ale copiilor închiși de Lukașenko pentru vina de a-și fi exprimat dezacordul față de modelul său dictatorial de guvernare.

Nikita Zolotarev

Nikita Zolotarev avea 16 ani când a fost condamnat la 5 ani de pușcărie pentru ”organizarea revoltelor în masă”. Ce-i drept, în timpul dezbaterii, procurorul a schimbat acuzația în „pregătirea pentru organizarea de revolte în masă”, deoarece prezența lui Nikita la miting a fost înregistrată de camere video, cam asta fiind tot ce îl lega de manifestațiile de masă. 

Nikita Zolotarev are epilepsie. Din această cauză, a fost în primă fază exmatriculat de la clubul sportiv unde activa. Medicii i-au interzis sportul. Apoi Nikita a fost trimis acasă și de la școală. Medicii i-au interzis și participarea la cursurile învățământului public. Deloc surprinzător pentru Belarus, un copil bolnav nu poate face sport și nici școală alături de colegi dar, dacă a crâcnit împotriva regimului, poate sta 5 ani la pușcărie. 

În închisoare, Nikita a primit la început un regim zilnic de băteie, pentru reeducare. Apoi bătăile au încetat, la fel cum și medicii s-au oprit în a-i mai administra medicamentele aferente bolii de care suferă. În instanță, copilul a acuzat faptul că este privat de medicație, însă a primit doar un răspuns crud din partea unui gardian „Ești politic, vei muri”. 

Acum Nikita Zolotarev se află în colonia de tineri Bobruisk. În octombrie, părinții lui au venit să-l viziteze, dar nu au avut voie să-și vadă fiul, iar transferul nu a fost acceptat.

Serghei Gatskevici

Serghei era elev de clasa a XI-a în Brest când a devenit inculpat într-unul dintre cele mai masive dosare penale după protestele din august. La Brest, 80 de persoane au fost judecate pentru participare la revolte, fiind acuzați de „demontarea plăcilor de pavaj, fabricarea de instrumente criminale”, „comiterea unui pogrom”, „deplasarea băncilor de-a lungul carosabilului, participarea la ridicarea de baricade”.

Serghei a primit trei ani de pușcărie într-o colonie de minori, fiind acum singurul bărbat din familia sa. Tatăl său a murit în 2017, un an mai târziu și bunicul. După arestare, au trecut în neființă și bunica și străbunica sa, astfel că, la eliberare, pe Serghei nu îl va mai aștepta acasă decât mama și, probabil, câinele pe care și-l dorea foarte mult înainte de condamnare.

Eduard Kudynyuk 

Eduard Kudynyuk se afla în al doilea lot de locuitori din Brest care au fost judecati in primavară pentru "revolte în masa". În boxa acuzaților s-au aflat 13 persoane, dintre care doi erau adolescenți. Procesul a început pe 7 aprilie, o dată cu începerea ultimului semestru școlar. S-a încheiat pe 21 mai, cu zece zile înainte de sfârșitul anului școlar. Eduard nu a avut timp să treacă examenele finale.

Eduard a fost membru al cercului de modelling și a ocupat locul doi la expoziția orașului de creativitate tehnică „Tehno Territory” la categoria „Modele de echipamente pentru salvarea de la incendiu”. Pe 21 mai, a fost condamnat la trei ani de închisoare și arestat în sala de judecată.

Dmitri Strizhak

Dmitri este cel mai tânăr prizonier politic din Belarus. Dima a fost arestat în octombrie anul trecut și condamnat în luna februarie a acestui an. Avea cincisprezece ani. Băiatul a fost închis pentru crearea unui canal de Telegram pe care a publicat datele forțelor de securitate. De fapt, a fost vorba de o clonă a canalului „Punishers of Belarus”. Toate postările sale au fost repostări ale canalului original. La început, au fost publicate date despre polițiștii, luptătorii forțelor speciale care au participat la demonstrații și la torturarea deținuților, precum și despre șefii instanțelor de aplicare a legii. Apoi, când au început primele procese, pe canalul său de Telegram, Dmitri a publicat date despre procurori, judecători și anchetatori.

Dmitri a fost condamnat pentru „calomnie”, „insultă publică la adresa unui funcționar guvernamental”, „colectare sau difuzare ilegală de informații despre viața privată”. Răspunderea penală conform tuturor acestor articole vine de la vârsta de 16 ani. Cu toate acestea, având 15 ani, Dima Strizhak a fost condamnat la doi ani de închisoare.

O scrisoare de Crăciun...

Numele și poveștile celorlalți copii condamnați politic în Belarus le puteți afla citind ampla și emoționanta anchetă a jurnaliștilor de la ”Novaya Gazeta”. La fel cum, tot în ancheta acestora, puteți găsi și adresa la care orice doritor poate scrie, oricărui nume din listă, o scrisoare de Sărbători, sau o felicitare de Revelion. Pentru că fiecare scrisoare sau carte poștală pentru ei este un adevărat cadou din sacul lui Moș Crăciun, care miroase a mandarine dar care, din păcate, nu ajunge niciodată la copiii din pușcăriile Belarusului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.