Lilian Darii, șeful misiunii Moldovei la NATO, devine ambasadorul Republicii în Federația Rusă


Lilian Darii, șeful misiunii Moldovei la NATO, devine ambasadorul Republicii în Federația Rusă

Rusia a aprobat propunerea pentru candidatura diplomatului moldovean Lilian Darii, pe care Chișinăul intenționează să-l numească ca nou ambasador al Moldovei la Moscova. 

Nota prin care autoritățile moscovite își exprimă acordul în privința lui Darii a fost trimisă de către Ministerul rus de Externe omologilor din Republica Moldova în data de 25 noiembrie. Postul de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă a fost eliberat în vară, după un scandal sexual al cărui protagonist a fost Vladimir Golovatiuc.

Lillian Darii, în vârstă de 51 de ani, este un diplomat desăvârșit. A început să lucreze în sistemul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova la sfârșitul anilor ’90. Are experiență de lucru în Rusia - în 2000-2001 a lucrat ca membru al grupului de asistență OSCE în Cecenia. A deținut funcția de șef al departamentului de cooperare multilaterală din minister, apoi postul de ministru adjunct de externe. În 2018, a devenit ambasador al Republicii Moldova în Belgia și Luxemburg și, în același timp, șeful misiunii moldovenești la NATO.

Lilian Darii este un susținător ferm al apropierii Moldovei de Uniunea Europeană. El a vorbit la OSCE condamnând „anexarea ilegală a Crimeei” de către Rusia.

Oficial, autoritățile moldovenești nu au anunțat încă numele noului ambasador în Federația Rusă. 

Astzăi, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul moldovean al Externelor și Integrării Europene, Nicu Popescu, a spus că anumite proceduri ar trebui trecute înainte de numire. „Sunt mai multe proceduri. În primul rând, trebuie găsit candidatul care va răspunde așteptărilor ambelor părți. Aceeași procedură se respectă în raport cu toți partenerii, apoi se face cererea pentru aprobare a candidaturii în statul în care acesta urmează să fie delegat. După aprobare mai sunt câteva proceduri. Procesul de numire merge, dar suntem undeva la mijlocul acestui proces”, a declarat Nicu Popescu, făcând trimitere la numirea ambasadorilor moldoveni în Rusia, Ucraina, dar și în alte state.

Postul ambasadorului Republicii Moldova în Rusia a devenit recent un loc din care diplomații pleacă cu scandal. Fostul șef al misiunii diplomatice, Vladimir Golovatiuc, a fost rechemat în Moldova în august, după un scandal sexual, unul dintre angajații ambasadei acuzâmndu-l de hărțuire. În prima zi după rechemare, fostul deputat socialist a menționat că va continua să contribuie la dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă și și-a exprimat opinia că stabilitatea economică, dar și statalitatea Republicii Moldova depind inclusiv de relația dintre Chișinău și Moscova.

Predecesorul lui Golovatiuc, Andrei Neguța, a părăsit și capitala Rusiei împotriva voinței sale. A devenit inculpat într-un caz de contrabandă cu droguri anabolizante. Un transport de substanțe a fost găsit pe 5 decembrie 2020 într-un microbuz al ambasadei, care transporta un post diplomatic, în timp ce trecea granița moldo-ucraineană. După aceea, Andrei Neguța a fost rechemat la Chișinău, apoi plasat într-un centru de arest preventiv, dar ulterior diplomatul a fost plasat în arest la domiciliu.

Cariera lui Lilian Darii

Lilian Darii s-a născut la data de 6 octombrie 1970 în satul Negureni, raionul Teleneşti. Și-a făcut studiile, în perioada 1987 – 1993, la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Matematică și Cibernetică; 1995 – 1997 – facultatea de Relaţii Internaționale la Academia de administrare publică, iar din 1997 până în 1998 – la Institutul de Filozofie, Sociologie și Drept la Academia de Ştiințe a RM (studii de doctorat).

Activitatea profesională și-a început-o în anul 1998, iar până în prezent a ocupat mai multe funcții diplomatice. Astfel, din august până în decembrie 1998 a fost Secretar III, Direcţia Securitate Europeană si Probleme Politico-militare la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Ulterior, în perioada ianuarie – martie 1999 – membru al Misiunii de Verificare OSCE din Kosovo; 1999 – 2000 – Secretar III, Direcţia Integrare Europeană, Secţia Consiliul Europei la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova; 2000 – 2001- Consilier politic, Grupul de Asistență OSCE pentru Cecenia în Federația Rusă; 2001 – 2003 – Şef adjunct al Grupului de Asistență OSCE pentru Cecenia în Federația Rusă, iar din 2003 până în 2004 – Secretar I, Direcţia Integrare Europeană/Direcţia Securitate Internaţională la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova.

Totodată, din 2004 până în 2008 a fost Consilier politic, Centrul OSCE din Bişkek în Republica Kârgâză; 2008 – 2011 – Şef adjunct al Centrului OSCE din Bişkek în Republica Kârgâză; noiembrie – decembrie 2011 – Consilier al Şefului Centrului OSCE din Bişkek în Republica Kârgâză; ianuarie – mai 2012 – Consilier superior, International Alert în Republica Kârgâză;2012 – 2013 – Ambasador cu misiuni speciale la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova; 2013 – 2016 – Şef al Direcţiei Generale Cooperare Multilaterală la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova 2016 – 2017 – viceministru la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. Din 2 noimebrie 2017 până în 2018 a fost Ambasador cu misiuni speciale la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, în 2018 devenind ambasador al Republicii Moldova în Belgia și Luxemburg și, în același timp, șeful misiunii moldovenești la NATO.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.