Rusia închide robinetul de trafic pentru Twitter! Putin, decis să pună la pământ orice rețea de socializare care nu se conformează controlului și directivelor de stat!


Rusia închide robinetul de trafic pentru Twitter! Putin, decis să pună la pământ orice rețea de socializare care nu se conformează controlului și directivelor de stat!

Rusia va continua să încetinească viteza Twitter pe dispozitivele mobile active în interiorul granițelor Federație, până când tot conținutul considerat ilegal de autorități va fi șters, au anunțat oficialii agenției de reglementare a comunicațiilor de stat, Roskomnadzor.

Autoritățile ruse au luat recent măsuri pentru a reglementa mai strâns activitatea giganți tehnologici occidentali, impunând amenzi pentru presupuse încălcări ale propriilor politici de conținut și încercând totodată să forțeze companiile străine să aibă reprezentanțe oficială în Rusia și să stocheze datele personale ale rușilor pe teritoriul său Federației

În urmă cu o săptămână, Rusia a cerut ca 13 companii tehnologice străine, în mare parte americane, să fie reprezentate oficial pe teritoriul Rusiei până la sfârșitul anului 2021 sau să își asume în caz contrar riscul unor restricții sau interdicții totale. Cererea, venită din partea autorității de reglementare a comunicațiilor de stat Roskomnadzor pe data de 22 noiembrie, a oferit câteva detalii despre ce anume trebuiau să facă companiile și a vizat chiar și unele firme care au deja birouri în Rusia. Pe listă au fost incluse rețelele de socializare Facebook, Twitter, TikTok, motorul de căutare Google și aplicația de mesagerie Telegram de la Alphabet, toate pe care Rusia le-a amendat anul acesta pentru că nu au șters conținutul pe care Moscova l-a decretat ca fiind ilegal. De asemenea, Apple, compania pe care Rusia a vizat-o pentru presupusul abuz de poziție dominantă pe piața aplicațiilor mobile, a fost inclusă pe listă. 

Roskomnadzor a anunțat că firmele care încalcă legislația se pot confrunta cu restricții de publicitate, colectare de date și transfer de bani sau interdicții absolute.

Twitter, sancționată pentru 716 postări deranjante pentru autoritățile ruse

Twitter a fost supus unei încetiniri a vitezei de rulare în Rusia din luna martie, pentru postări care conţineau, spun autoritățile, aspecte privind pornografia infantilă, informaţii despre abuzul de droguri sau anunțuri de sinucidere ale minorilor, însă reprezentanții rețelei au negat în mod consecvent posibilitatea ca platforma să ofere permisiuni de promovare a comportamentelor ilegale. Twitter a anunțat o politică de toleranță zero față de exploatarea sexuală a copiilor și a interzis promovarea sinuciderii sau autovătămării.

Videoclipurile și fotografiile se încarcă considerabil mai lent pe dispozitivele mobile, dar Roskomnadzor a redus restricțiile de viteză pe rețelele fixe în luna mai.

Cu toate acestea, Roskomnadzor a declarat că Twitter, pe care a amendat-o în acest an cu un total de 38,4 milioane de ruble (511.900 de dolari), a ignorat în mod sistematic cererile de eliminare a materialelor interzise din 2014, dar a eliminat mai mult de 90% din postările ilegale, în prezent, rămânând 761 de postări neșterse, condiția pentru ridicarea restricției de acces pe dispozitivele mobile fiind ca Twitter să elimine complet materialele interzise detectate de Roskomnadzor.

Separat, autoritatea de reglementare a declarat că va solicita amenzi pentru cifra de afaceri anuală a Google și Facebook, pentru încălcări repetate ale legii, amenințări despre care cele două companii nu au comentat la momentul respectiv. „Reiterăm, de asemenea, că rețeaua de socializare Twitter a fost găsită în mod repetat vinovată de un tribunal rus pentru săvârșirea de infracțiuni administrative”, au mai spus repreentanții Roskomnadzor.

Roskomnadzor, vârful de lance al cenzurii lui Putin

Rusia a luat măsuri în acest an pentru a sprijini și promova sectorul său tehnologic intern față de alternativele Silicon Valley, propunând taxe pe serviciile digitale deținute de străini, reduceri de taxe pentru firmele IT naționale și solicitând ca smartphone-urile, computerele și alte dispozitive cumpărate în Rusia să ofere utilizatorilor software rusesc preinstalat.

În același timp, Autoritatea de reglementare a comunicațiilor de stat, Roskomnadzor, și-a asumat o dimensiune politică evidentă a activității sale, latură pe care criticii o caracterizează ca fiind o încercare a autorităților ruse de a exercita un control mai strâns asupra internetului, ceea ce amenință să înăbușe libertatea individuală și corporativă și așa destul de fragilă în Rusia

Roskomnadzor s-au opus, de asemenea, în trecut, libertății de exprimare pe rețelele de socializare a oponenților politici ai Kremlinului, care au folosit platformele străine pentru a organiza ceea ce oamenii lui Putin spun că sunt proteste ilegale și pentru a face publice investigații cu tentă politică privind corupția din Rusia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.