Protestatarul Sandy Matei a câștigat luni, 29 noiembrie, în primă instanță, procesul intentat împotriva lui Darius Vâlcov, care la data comiterii faptei ocupa funcția de consilier al premierului Viorica Dăncilă. Instanța l-a obligat pe Vâlcov să plătească daune morale în cuantum de 20 de mii de lei.
Redăm decizia Tribunalului Olt: "Admite în parte cererea. Constată încălcarea de către pârât a dreptului reclamantului la demnitate. Constată încălcarea de către pârât a dreptului reclamantului la intimitatea vieții private. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 20.000 lei, cu titlu de daune morale, din care 10.000 lei pentru încălcarea dreptului la demnitate şi 10.000 lei pentru încălcarea dreptului la intimitatea vieții private. Obligă pârâtul să publice pe pagina sa de Facebook și în două ziare de circulație națională, în format scris și în format online, dispozitivul prezentei hotărâri. Ia act că părțile au solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea pentru exercitarea căii de atac se va depune la Tribunalul Olt. Pronunțată azi, 29.11.2021, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin grefa instanței".
Instanța a dat respectiva sentință în urma plângerii civile pe care a efectuat-o Sandy Matei împotriva lui Darius Vâlcov, întrucât cel ultim menționat postase pe Facebook, în septembrie 2018, fișa medicală a protestatarului. Ulterior, postarea lui Vâlcov a dispărut, acesta precizând pe Facebook că i-a fost ștearsă.
"#antifacontraromaniei #AntifaesteRezist. Postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ştearsă", a scris Vâlcov pe Facebook.
Protestatarul Sandy Matei a anunțat, în exclusivitate pentru Podul.ro, că va face apel în urma sentinței de astăzi, solicitând daune mult mai substanțiale, 300 de mii de lei daune morale, respectiv 50 de mii de lei daune materiale.
De asemenea, amintim că CNCD l-a amendat cu 1.000 de lei pe Darius Vâlcov pentru discriminare și încălcarea dreptului la demnitate. Decizia a fost luată de CNCD, în unanimitate, pe 27 martie 2019: "Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de “sandilău” și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate, constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale în valoare de 1.000 lei. În individualizarea sancțiunii, Colegiul Director a avut în vedere gradul de pericol social al faptei, ce rezultă printre altele, din calitatea de demnitar a părții reclamate, dar și de faptul că, ulterior partea reclamată a șters de pe contul de Facebook afirmațiile discriminatorii".
În momentul în care l-a dat în judecată, protestatarul Sandy Matei precizase, într-o declarație pentru PSNews.ro, că diagnosticul respectiv i-a fost pus în urmă cu 11 ani, când a suferit o pierdere în familie.
În ceea ce-l privește pe Darius Vâlcov, acesta s-ar afla în prezent în Italia, în orașul Como, unde, potrivit stiripesurse, deţine o vilă de lux, care valora în 2015 4,3 milioane de euro. Vila figura în 2015 pe numele surorii sale, Vâlcov Roxana. Mai mult, conform Gazeta Oltului, Darius Vâlcov a înființat în anul 2020 o societate la Milano, ceea ce a reprezentat o premieră în cazul lui, având în vedere că de obicei fostul primar al Slatinei nu și-a asumat firmele controlate, ci le-a controlat prin diverși interpuși, așa cum a arătat și DNA în varii rechizitorii întocmite. Prin toate acestea, Vâlcov a vizat și vizează ca, în cazul în care va fi finalmente condamnat definitiv în vreun dosar de corupție, să creeze posibilitatea de a beneficia de indulgenta justiție italiană, țară care a devenit în ultimii ani raiul infractorilor fugari din România.