Sebastian Burduja, deputat și președinte al PNL Sector 1, a atras atenția asupra stării de paragină în care au fost lăsate mai multe imobile ce au jucat roluri importante în ceea ce privește rezistența anticomunistă. În acest context, liberalul a depus o serie de întrebări și interpelări către Secretariatul General al Guvernului și IICCMER pentru a afla stadiul lucrărilor de reabilitare a respectivelor monumente istorice. În urma acestor demersuri, Sebastian Burduja a venit cu o veste bună în legătură cu infrastructura memoriei: "Proiectul Memorialul „Închisoarea Tăcerii Rîmnicu Sărat” a fost reactualizat și inclus în PNRR. Clădirile parazitare realizate de comuniști vor fi demolate, imobilul va fi reabilitat și în viitor vom avea ocazia de a vizita un muzeu memorial al victimelor comunismului".
Redăm comunicatul integral al deputatului PNL:
"Se împlinesc, în curând, 32 de ani de la Revoluție. Va veni iarăși vremea bilanțurilor, ne vom întreba unde suntem astăzi și ce am învățat. România a făcut progrese pe care nimeni nu le poate contesta, dar am senzația că în mirajul capitalismului și în goana după perfecțiunea democrației am uitat să ne respectăm trecutul.
În ultima perioadă, am acordat o atenție deosebită mai multor locuri de referință pentru istoria care nu se predă la școală. Mă preocupă starea unor imobile care au jucat roluri importante în rezistența anticomunistă, tocmai pentru că le datorăm cinstirea memoriei lor: de la casa Elisabetei Rizea, la fosta închisoare de la Râmnicu Sărat sau Fortul 13 Jilava. Pentru cele care sub administrate de statul român am depus întrebări și interpelări către SGG și IICCMER, pentru a vedea stadiul lucrărilor de reabilitare și planuri de viitor.
Una dintre întrebări viza fosta închisoare comunistă de lângă Râmnicu Sărat, martor al suferinței și crimelor împotriva umanității, dar fără acoperiș și în stare acută de degradare. O primă concluzie ar fi că informațiile din spațiul public nu includ toate demersurile și mă bucur că putem clarifica - este unul dintre beneficiile acestui dialog instituțional între parlamentari și Guvern.
Sunt două direcții importante: reabilitarea acoperișului pentru o minimă protecție, pe termen scurt, și transformarea în muzeu. Câteva idei rezultate din răspunsul primit:
- În ianuarie 2020, reabilitarea și transformarea în muzeu a fostei închisori era un proiect abandonat de vechea conducere a instituției.
- În bugetul pentru 2020 nu fuseseră prevăzute fonduri, a fost solicitată ofertă pentru o intervenție de urgență, s-au solicitat fonduri și au primit finanțare de 160.000 lei ce includea și alte obiective. Timpul rămas până la finalul anului a fost insuficient pentru elaborarea și obținerea avizului de la Min. Culturii.
- În 2021, IICCMER a solicitat suma de 600.000 lei pentru reparațiile acoperisului si încheierea unui contract cu o firmă de supraveghere, dar au fost alocați doar 50.000 lei. Instituția a încheiat contractul pentru elaborarea documentației, fiind transmis în vederea avizării la Ministerul Culturii. A primit aviz favorabil în noiembrie și s-a solicitat buget pentru 2022.
Proiectul Memorialul „Închisoarea Tăcerii Rîmnicu Sărat” a fost reactualizat și inclus în PNRR. Clădirile parazitare realizate de comuniști vor fi demolate, imobilul va fi reabilitat și în viitor vom avea ocazia de a vizita un muzeu memorial al victimelor comunismului. O veste foarte bună.
Știu că mereu ne lovim de problema bugetului. Dar istoria lasă întotdeauna urme definitive, șlefuite de patimă și durere, multe erori, interpretări greșite sau tendențioase. E datoria noastră să o protejăm, să o respectăm și să nu lăsăm timpul se ne condamne la repetarea greșelilor trecutului".