Iranul reușește să surprindă Israelul cu un nivel neașteptat de sofisticat al dimensiunii psihologice a atacurilor cibernetice


  • ACP
  • Nov 28, 2021 15:07
  • 1504
Iranul reușește să surprindă Israelul cu un nivel neașteptat de sofisticat al dimensiunii psihologice a atacurilor cibernetice

Sâmbătă, doi oficiali americani au vorbit pentru New York Times despre atacul cibernetic lansat de Israel luna trecută împotrivă Iranului, ofensivă căreia iranienii i-au răspuns cu un atac foarte elaborat, gândit să producă un tip neașteptat de daune psihologice civililor israelieni. 

Atacul cibernetic israelian îndreptat împotriva sistemului iranian de distribuție a benzinei și motorinei a început pe 26 octombrie, prin difuzarea de mesaje împotriva ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, concomitent cu închiderea a 4.300 de benzinarii iraniene și controlarea rezervoarelor de stocare din țară, ceea ce a dus la formarea de cozi lungi la benzinării, blocaje rutiere și alte probleme de transport. Repunerea completă în funcțiune a sistemului iranian de distribuție a combustibililor a durat 2 săptămâni, în primele zile de la atac putând fi folosite doar pompele care vând combustibilul nesubvenționat, mult mai scump, pe care iranienii nu prea și-l permit. Atacul a avut loc la aproape doi ani de la protestele în masă împotriva guvernului de la Teheran, care au fost declanșate de creșterea prețului combustibilului, pentru a reaprinde sentimentele antiguvernamentale ale iranienilor și a aduce Iranul în haos. Iranul a suspectat că atacul a fost lansat cu ajutorul unor persoane din interior, deoarece israelienii ar fi accesat și serverele Ministerului Petrolului de la Teheran, pentru a afla informații secrete legate de încălcările embargoului internațional comise de iranieni, în condițiile în care acest minister are rețea proprie și nu este conectat la internet. 

La mai puțin de o săptămână după atacul cibernetic asupra Iranului, o rețea de clinici și site-ul israelian de întâlniri LGBTQ Atraf au fost accesate de grupul iranian de hacking Black Shadow, care a sustras informații personale despre 1,5 milioane de israelieni. Hackerii iranieni au încărcat pe aplicația de mesagerie Telegram fișierul cu datele despre orientarea sexuală, identificarea de gen și indexul despre viața de noapte a israelienilor, apoi au încărcat baza de date completă cu informații personale de la institutul medical Machon Mor din Israel, inclusiv fișele medicale ale aproximativ 290.000 de pacienți. Aceste fișe includ informații despre testele de sânge ale acestora, tratamente, programări la ginecologi, tomografii, ecografii, colonoscopii, vaccinări pentru zborurile în străinătate și multe altele. Iranul a publicat de asemenea luna aceasta și numele, fotografia, numărul de telefon și adresa de domiciliu ale unui expert israelian în securitate cibernetică specializat în contracararea atacurilor iraniene, ceea ce e o amenințare și o agresiune tacită atât pentru specialistul în securitate cibernetică, cât și pentru alți israelieni care desfășoară activități similare. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.