EXCLUSIV: Cum a fost transformat fostul Corp de Gardă al penitenciarului Jilava în padoc pentru câini. Combinațiile clanului Teoroc


EXCLUSIV: Cum a fost transformat fostul Corp de Gardă al penitenciarului Jilava în padoc pentru câini. Combinațiile clanului Teoroc

După ce, recent, am dezvăluit că actuala directoare a penitenciarului Jilava – comisar-șef Antoanela Cristina Teoroc (foto sus / sursa Facebook) – a găsit de cuviință să amplaseze o stupină în perimetrul istoric al Fortului 13, printr-o manevră ce presupune o puzderie de nereguli, la care vom vedea. mai reveni (detalii AICI), Podul.ro atrage atenția că aceeași Antoanela Cristina Teoroc patronează, tot în perimetrul istoric, și un padoc de câini, care a fost instalat chiar în incintele aferente fostului Corp de Gardă al penitenciarului Jilava.

Precizăm că, deși nu există niciun parteneriat public-privat în domeniul penitenciar, de acest padoc se ocupă Asociația Big Hearts Society, un ONG din București, în schimb ce spațiul și plata facilităților uzuale (curent electric, apă, încălzire ș.a.m.d.) sunt suportate din banii penitenciarului Jilava, care achită cu regularitate facturile. Și asta nu de ieri, de zi.  

Marea problemă e că activitatea se desfășoară într-un perimetru istoric și că acest proiect a dus, de o manieră care nu poate fi altfel decât ilegală, la modificarea unor clădiri de patrimoniu protejate de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dar și la schimbarea încadrării și utilității acestora, fapt ce contravine flagrant cadrului legal existent.  

Clădirile la care facem referire au reprezentat ansamblul Corpului de Gardă al penitenciarului, având o vechime de mai bine de 50 ani și reprezentând spațiile folosite de soldații și gardienii din epoca regimului Ceaușescu. Complexul se află la câțiva zeci de metri de intrarea în Fortul 13. Suntem curioși, dacă există, deși ne îndoim, cine sau ce instituție ar fi putut elibera un aviz de funcționare în aceste condiții?

Într-un răspuns la o solicitare a Gândul.ro, în urmă cu câteva luni, administrația penitenciarului Jilava susținea că padocul ar fi ocupat doar primele două clădiri ale fostului Corp de Gardă, însă, potrivit informațiilor Podul.ro, adăpostul s-a extins în tot corpul respectiv – suntem interesați să aflăm acoperirea legală a acestei activități.  

În același răspuns, administrația insistă că la padoc ar sta ”câinii de pază” ai penitenciarului, despre care noi știm că nu mai există de niște ani, fapt ce poate fi certificat printr-un control și prin solicitarea carnetelor de sănătate a acestor ”câini de pază”, să le aflăm și noi vârsta, canisele ș.a.m.d..  

Dincolo de aceste aspecte, strict ca un exercițiu de imaginație, precizăm că Antoanela Cristina Teoroc ar fi avut ocazia, dacă tot girează o realocare a spațiului la care ne referim (și această mișcare nici n-ar fi presupus un parteneriat public-privat) să acționeze, așa cum și presupune fișa postului pe care-l ocupă, în vederea respectării normelor și criteriilor europene în privința detenției în penitenciarele din țările UE. Conform informațiilor Podul.ro, în penitenciarul Jilava își execută condamnările în jur de 1054 deținuți, în timp ce, potrivit normelor europene, ar avea voie să cazeze doar 700, sau nu mult peste.

Transformarea complexului fostului Corp de Gardă într-o secție cu regim deschis (evident, fără ca această acțiune să modifice structura clădirilor) ar fi fost de înțeles, în anumite condiții/limite, și ar fi putut rezolva problema cazării a câtorva zeci de deținuți care se încadrează la un astfel de regim.  

Considerăm că salvarea și îngrijirea oricăror animale reprezintă o activitate nobilă și imperativ necesară, însă aceste activități/proiecte trebuie să respecte întocmai cadrul legal existent și mai cu seamă să fie amplasate în spații legale, nu într-un perimetru istoric, la o aruncătură de băț de Fortul 13. Cât despre finanțări și sponsorizări (aspecte la care vom mai reveni), acestea trebuie să fie cât se poate de transparente și în conformitate cu legea.

În urma dezvăluirilor Podul.ro, Poliția de patrimoniu și Direcția pentru cultură a Consiliului Județean Ilfov au încercat, vinerea trecută, să efectueze un control la penitenciarul Jilava, însă administrația nu le-a permis accesul, motiv pentru care urmează o plângere la Parchet și, de asemenea, sancțiuni financiare usturătoare în conformitate cu legea - detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.