"Asta e chiar criminal!". Năsui a răbufnit în urma propunerii ministrului UDMR al Mediului de a interzice centralele de apartament. Soluția deputatului USR pentru rezolvarea crizei termoficării din București


"Asta e chiar criminal!". Năsui a răbufnit în urma propunerii ministrului UDMR al Mediului de a interzice centralele de apartament. Soluția deputatului USR pentru rezolvarea crizei termoficării din București

Fostul ministru al Economiei, deputatul USR Claudiu Năsui, a catalogat drept criminală propunerea ministrului interimar al Mediului, Tánczos Barna, care va ocupa aceeași poziție ministerială și în Guvernul Ciucă, de a fi interzise centralele de apartament în blocurile ce se vor construi de acum înainte. Năsui a atras atenția în acest sens că socialismul a arătat deja că nu funcționează nici în privința problemei termoficării, iar astfel singura variantă viabilă este cea de a le facilita cetățenilor cadrul în care să poată opta pentru cea mai bună alternativă care li se potrivește în funcție de zona în care locuiesc, mai precis centrale de bloc, de apartament, respectiv de cvartal. Fostul ministru al Economiei a mai punctat faptul că sistemul de termoficare din București este atât de depășit încât în prezent se pompează în sol în jur de 2500 de tone de apă / oră, ceea ce reprezintă o risipă enormă, iar pe cale de consecință cetățenii trebuie încurajați să se debranșeze de la acest sistem. 

Năsui, în emisiunea Tineri în Politică: "An de an primarii nu au spus adevărul. Adevărul este că împăratul e gol, sistemul e mort. Nu l-am omorât noi, nu l-a omorât Nicușor Dan, nici măcar doamna Firea, ci e un lung lanț de eșecuri, de nepăsare și de lucruri tipice statului. Statul ne dă apă caldă exact așa cum ne dă și educație și sănătate. Deci nu prea ne dă și când ne dă o face cu costuri imense și calitate proastă. Subvenția aia pe care o primim tot noi o plătim, nu vine din alți bani. Sunt tot bani din taxe și impozite. Nu inventează nimeni bani. Soluția este să spunem odată și pentru totdeauna adevărul și să lăsăm oamenii să găsească alternative, să iasă din acest sistem, să se debranșeze și să folosim acei bani mulți, subvenția care se dă acum, pentru a ajuta oamenii în orice alternativă ar alege, dacă vor să-și pună centrală de apartament, dacă vor să-și pună o centrală la bloc, dacă vor să se aboneze la o centrală de cvartal. Noi acum dăm o groază de bani pentru o încălzire care nu există. Ce se întâmplă cu banii? Noi încălzim apă pe care o pompăm în solul Bucureștiului. Solul Bucureștiului e deja mlăștinos, noi creăm o mlaștină și mai mare și deja unele zone au început să se surpe. Iar ritmul e următorul: anul trecut 2000 de tone de apă / oră, anul acesta 2500 de tone de apă / oră pe care le pompăm în sol. E absolut nebunesc! Sunt doar 2 opțiuni, fie încercăm în continuare să facem socialismul să meargă și menținem lucrurile așa, fie lăsăm oamenii să aleagă alternative și folosim acea subvenție tocmai ca să garantăm tuturor posibilitatea de a-și alege orice alternativă dorește.  

Știți cum e? Primarul, parlamentarul, ministrul, premierul nu aleg ce mașină conduceți, ce băutură beți, la ce bancă mergeți și e normal, nici nu ar trebui să le aleagă ei. Ar trebui să le alegeți dvs. dintr-o piață aflată în concurență pentru cele mai bune servicii. Exact asta trebuie să se întâmple și în cazul termoficării, să lăsăm românilor dreptul de a alege! Socialismul nu funcționează și dacă continuăm pe această cale, atunci oricine ar fi primar nu va face un sistem mort să meargă. Singurul lucru pe care-l putem face, dacă chiar dorim să avem apă caldă și căldură, este să ne putem găsi cea mai bună soluție pentru noi, care e posibil să nu fie aceeași în punctul X al Capitalei, respectiv în punctul Y. De exemplu, Sectoarele 1 și 2 sunt destul de îndepărtate de acele CET-uri. Deci nu există soluții standard. Dar în orice caz un sistem care e în concurență, ales de dvs., va avea interesul întotdeauna să facă lucrurile mai bine. În momentul actual nu există acest sistem. Mai grav, politicienii de acum, din Guvern, lansează și ideea ilegalizării centralelor de apartament. Asta este chiar criminal, un lucru care ar fi extrem de dăunător pentru toată lumea!".

Năsui, pe Facebook: "Bucureștenii vor ajunge să plătească bani mulți ca să stea în frig și să primească apă rece.

Statul dă apă caldă fix la fel cum dă educație și sănătate. Adică cu costuri imense și cu calitate joasă. În teorie totul e „eficient”, în practică, e dezastru.

Suntem ținuți captivi unui sistem de stat care ne descurajează și chiar ilegalizează alternativele.

Falimentul sistemului de încălzire de stat era clar de mulți ani. Nu e vina actualului primar. Vina lui e că susține în continuare să fim prizonieri în acest sistem de stat.

De acolo pleacă toată problema. Marea majoritate a bucureștenilor este branșată la sistemul de încălzire de stat, din care de multe ori primesc căldură doar în teorie. În practică primesc apă rece sau călâie.

Există variante moderne de încălzire a locuinței. Dar aici vine statul și descurajează și, mai mult, chiar împiedică debranșarea de la sistemul de stat. Cu bună știință.

De exemplu, actualul guvern, așa zis „liberal”, lansează ideea ilegalizării complete a centralelor de apartament, care e principala alternativă la sistemul de încălzire de stat.

Pe scurt, statul ne promite apă caldă, nu ne-o dă, dar totuși ne pune să plătim pentru ea (și prin factură și prin subvenții care tot de la noi vin). Evident, oamenii căută alternative să poată avea totuși apă caldă și căldură iarna. Așa că ce se gândesc socialiștii să facă? Să ne ilegalizeze principala alternativă la sistemul de stat: centrala de apartament. Vor să ne țină captivi unui sistem în care să murim încet de frig.

Să ne îmbolnăvim, să răcim, să ne scadă rezistența organismului până ajungem la spitale tot de stat unde vom fi tot la mâna partidului pentru a primi „sănătate gratuită”.

A venit momentul să avem curajul să spunem că sistemul de încălzire de stat e mort.

De zeci de ani politrucii tot încercă să facă socialismul să meargă. Nu va merge nici acum, nici peste un an, nici peste zece. Vom avea fix ce avem acum: apă rece pe bani din ce în ce mai mulți.

Soluția e evidentă pentru toată lumea, numai pentru guvern nu: să avem dreptul să ne alegem cu ce ne încălzim.

Soluții si tehnice și financiare există. De exemplu, subvenția care în prezent merge pentru a pompa apă caldă în solul Bucureștiului (2.000 de tone de apă fierbinte pe oră) poate fi redirecționată înspre ajutarea celor cu adevărat nevoiași să își aleagă cum să se încălzească.

Cine vrea centrală de apartament să-și pună. Cine vrea să fie branșat la centrala de bloc sau de cvartal, să poată să o facă. Cine vrea să folosească electricitate, de asemenea.

Nu suntem condamnați să trăim în frig și să nu avem apă caldă.

Nu putem continua cu actualul sistem de încălzire de stat în care forțăm oamenii să stea în frig. În încălzire precum în toate domeniile, românii ar trebui să aibă dreptul de a alege".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.