În iulie 1984, agentul ”Dinu” al Securității e trimis degrabă la Paris, unde are misiunea de a afla diverse informații despre criticul literar, publicistul și poetul Virgil Ierunca, figură emblematică a Exilului românesc, agentul fiind instruit să facă totul pentru a avea contact direct cu intelectualul. Până la urmă, ”Dinu” reușește să-l întâlnească pe Ierunca, acesta acceptând o discuție într-o cofetărie.
Revenit la București, agentul ”Dinu” se dovedește a fi un soi de James Bond ratat al Securității. Nici mai mult, nici mai puțin, agentul le propune șefilor săi securiști să-l răpească pe Ierunca chiar din cofetăria în care avusese loc întrevederea, după ce acesta ar fi fost amețit cu prafuri speciale turnate în cafea. Așa dorea ”Dinu” ca Ierunca să fie adus ”acasă”, în cea mai criminală dictatură a Europei acelor ani, ca să fie tras la răspundere pentru activitatea sa anticomunistă.
Cine oare era ”Dinu”?, veți întreba. Ei bine, ”Dinu” era numele conspirativ al actualului scriitor și profesor universitar pensionar Ion Deaconescu – foto stânga sus, detalii AICI –, care în prima jumătate a anilor ꞌ80 era lector de limba română la Skopje (evident, înșurubat acolo tot la inițiativa Securității).
Ineditul episod este dezvăluit în volumul ”Aproape totul despre Virgil Ierunca”, scris de profesoara Alexandra Florina Mănescu, carte ce însumează cea dintâi cercetare doctorală consacrată acestui simbol al Exilului românesc.
Deși autoarea nu-l numește cu nume și prenume pe ”Dinu” în textul propriu-zis, o notă de subsol îi dezvăluie identitatea fostului agent al Securității, așa cum atrage atenția scriitorul, cercetătorul și istoricul Stejărel Olaru, pe contul său de Facebook:
”Citesc volumul ‹Aproape totul despre Virgil Ierunca› de Alexandra Florina Mănescu. În carte este menționat un episod petrecut în vara anului 1984, când un agent al Securității ce purta numele conspirativ ‹Dinu› a plecat într-o misiune în Germania Federală și Franța. ‹Dinu› era, în acea perioadă, lector de limba română la Skopje.
Pe 17 iulie a ajuns la Paris și, după două zile, a reușit să se întâlnească cu Virgil Ierunca la cofetăria Cluny, la întretăierea Bulevardelor Saint Michael cu Saint Germain. Când s-a întors acasă, după ce a descris întâlnirea, ‹Dinu› a propus Securității răpirea lui Ierunca, afirmând că se poate realiza destul de ușor în acea cofetărie, după ce Ierunca ar fi fost amețit cu prafuri speciale puse în cafea.
Deși autoarea nu îl numește pe ‹Dinu›, într-o notă de subsol menționează că la acea vreme lector de limba română la Skopje era Ion Deaconescu. Despre scriitorul și profesorul universitar pensionar Ion Deaconescu (a predat la Universitatea din Craiova) se știe de ceva vreme că a fost colaboratorul Securității, dar abia acum aflu că a fost și un James Bond ratat. Noroc că a fost doar informator și Securitatea nu a băgat în seamă propunerile sale.
CV-ul oficial al lui Deaconescu îl găsiți online.
Cel neoficial la CNSAS, în dosarele Securității”.