"Pensiile speciale vor fi impozitate!". Rareș Bogdan trece în revistă măsurile pe care le are în vedere foarte probabila guvernare Ciucă


"Pensiile speciale vor fi impozitate!". Rareș Bogdan trece în revistă măsurile pe care le are în vedere foarte probabila guvernare Ciucă

După anunțul PNL de a-l propune pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier, prim-vicepreședintele formațiunii politice, Rareș Bogdan, a trecut în revistă joi seară, pe parcursul unei intervenții telefonice la Realitatea PLUS, câteva măsuri pe care le va lua din ce în ce mai probabila guvernare PNL-PSD, printre care și impozitarea pensiilor speciale. 

Întrebare: Cum merg negocierile? Avem mâine premier?

Rareș Bogdan: Nu merg foarte ușor, dar vom avea cu siguranță premier și sunt convins că va exista maturitatea de a se merge pe premier Nicolae Ciucă. După 2 săptămâni de discuții pe programul de guvernare, am ajuns la ultimele capitole și am avut discuții extrem de bune legate de partea socială, de investiții, de partea financiară și vă pot spune că nu va crește niciun fel de taxă și va rămâne cota unică. De asemenea, vor crește atât pensiile, alocațiile pentru copii și cele pentru persoane cu handicap. Totodată, în momentul acesta putem spune că în maxim o săptămână, joia viitoare la această oră, vom avea un Guvern. Astăzi am evoluat foarte mult pe discuții. (...) E o coaliție care are obiective extrem de ambițioase, reforma administrației, investiții, implementarea PNRR, chestiuni legate de modificarea Constituției, reforma statului român. Cei 30 de miliarde de euro din PNRR, din care 15 miliarde sunt fonduri nerambursabile, iar 14,7 miliarde sunt fonduri cu o dobândă de 0,5%, reprezintă un program de investiții prin care încercăm să ridicăm atât zona rurală a României, să investim în rețele de gaze, spitale și învățământ, cât și să investim în rețeaua de drumuri. Cei mai mulți bani din PNRR, nu mai puțin de 2,6 miliarde de euro, sunt alocați spre autostrăzi, A7 și A8 și o bucățică din Autostrada Transilvania. Cei mai mulți bani din PNRR ridică Moldova, o zonă abandonată de foarte mult timp de administrațiile centrale. Încercăm să conectăm Capitala României de o zonă care a fost pur și simplu văduvită de investiții. (...) De asemenea, firmele private românești trebuie susținute și mă bucur că am căzut la un consens cu cei din viitoarea coaliție guvernamentală pentru ca în sfârșit să se rezolve o problemă vitală, dublarea redevențelor. E inadmisibil ca statul român să permită companiilor să scoată din subteran și din suprateran și să nu reușească să le ia niște taxe corecte, nu după modelul norvegian care ia 80%, dar nici după modelul românesc, care are niște redevențe absolut ridicole.  

Întrebare: Ce măsuri aveți în plan pentru mediul privat și domeniul cultural?

Rareș Bogdan: PNL, în fostele guverne, Orban și Cîțu, a venit cu măsuri și vă asigur că în Guvernul Ciucă va veni cu măsuri. A fost acea Măsură 1 de care au beneficiat 16 mii de firme, apoi a venit Măsura 2 unde am ajuns cu plata a 18600 din totalul de 22 de mii de firme și vrem să redeschidem Măsura 3, cea prin care 150 de mii de euro mergeau către fiecare din cele 27 de mii de firme. În afară de aceste 3 măsuri sunt bani din PNRR, iar în afară de aceștia sunt bani care vin din fondurile europene către societățile private. Și vă mai spun ceva, că reforma administrației centrale înseamnă inclusiv reforme în cadrul ANAF, inclusiv sprijinirea mediului privat. În aceste 3 săptămâni reprezentanții PNL au vorbit în cadrul tuturor negocierilor despre cele 760 de mii de firme private românești, despre cum trebuie finanțate aceste firme, despre lucrurile ce trebuie făcute pentru ca antreprenorii să fie sprijiniți. Eu nu cred într-un stat funcțional care să nu aibă firme private puternice.  

Întrebare: Cu pensiile speciale ce se întâmplă?  

Rareș Bogdan: Vor fi impozitări. Nu vreau să le anunț eu, ci președinții celor 2 partide și premierul desemnat. Nu dau procente, termene, tocmai pentru a-i lăsa pe ei. Legat de pensiile speciale, după cum știți am reușit prin lege în Parlament să tăiem pensiile speciale ale parlamentarilor după ce am încercat impozitare și tăierea în cazul celorlalte. Vă spun că în cazul pensiilor mai mari, nu vreau să dau indicele acum, care e unul rezonabil, vor exista impozitări tocmai pentru a rezolva această problemă spinoasă. Dar, deși sunt vicepreședintele PNL, nu vreau să fac eu anunțurile pe care trebuie să le facă premierul Ciucă, pentru că nu ar fi corect din partea mea. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.