Epopeea managerială a lui Robert Chioveanu s-a încheiat, pe 17 noiembrie, la fel de brusc cum a și început, isprăvile secretarului de stat pus de liberali la conducerea ANSVSA nemaiputând fi trecute cu vederea de către Florin Cîțu. Considerat o vulnerabilitate politică, avându-se în vedere nenumăratele scandaluri intra-instituționale al căror protagonist a fost în mult prea lungul său mandat, Chioveanu a fost eliberat din funcție de premier, printr-o decizie publicată în Monitorul Oficial nr.1097/17.11.2021
Astfel, conform actului semnat de premierul Cîțu și contrasemnat de șeful SGG, Tiberiu Horațiu Gorun, ”în temeiul art. 29 și al art. 31 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 57/2019, privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare, şi al art. 66 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea
activități sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările și completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie: Articol unic — La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Robert Viorel Chioveanu se eliberează din funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naţionale Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor”.
Scandalul de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, bomboana de pe coliva lui Chioveanu!
Surse din Executiv ne-au confirmat faptul că incidentul cu conotații penale, de la sfârșitul lunii octombrie, din curtea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, când, potrivit sindicaliștilor IDSA, Robert Chioveanu, președintele ANSVSA, ”a rupt afișele postate de salariații IDSA, a agresat verbal, prin injurii și amenințări, angajații aflați în fața institutului, a spart ochelarii de vedere ai unui angajat, agresând fizic alți 3 angajați ai IDSA”, unul dintre aceștia din urmă depunând, la Secția 17 Poliție, o plângere penală în care acuză ”tratamentul” primit din partea șefului politic al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în timpul protestul pașnic și spontan al salariaților IDSA, împotriva a ceea ce aceștia consideră a fi ”numirea la conducerea IDSA a unei persoane fără competențe”, a pus capac răbdării guvernamentale, greu încercate de-a lungul mandatului lui Chioveanu.
Chioveanu a fost acuzat, încă din primele luni de la instalare, la finele anului 2019, de către diverși șefi de Direcții Sanitar Veterinare din teritoriu, de încercări de epurare politică și abuzuri, în urmă cu exact un an debutând și cel mai sonor scandal institutional din ANSVSA, la momentul la care chiar Directorul Economic al ANSVSA, Cornelia Bilțiu Dăncuș, a depus sesizări la mai multe instituții ale statului, printre care Guvernul României, Președinția României, Curtea de Conturi, Ministerul de Interne, Direcția de Sănătate Publică București, Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională a Funcționarilor Publici.
Sesizările Directoarei economice aduceau în atenția autorităților abaterile lui Chioveanu de la ”respectarea prevederilor legale” și încercarea președintelui ANSVSA ”de a frauda și deturna fondurile și bugetul instituției”, inclusiv abuzul în serviciu concretizat prin hărțuirea Directorului Economic și obstrucționarea activității sale.
”Având în vedere faptul că, în ultima perioadă, Președintele ANSVSA, dl. Chioveanu Robert, a exercitat asupra mea o serie de presiuni în vederea avizării, aprobării și plății, cu încălcarea prevederilor legale, a unor sume destinate plății contractelor de concesiune, respectiv a actelor adiționale la aceste contracte, precum si a acordurilor cadru de prestări servicii și contractele subsecvente pentru plățile aferente legii 236/2019 si OUG 117/2020, în calitate de funcționar public cu atribuții de verificare și control al modalității în care se cheltuiesc sumele de bani din bugetul instituției, în urma analizării și verificărilor pe care Ie-am efectuat în cadrul atribuțiunilor de serviciu, am identificat o serie de elemente cu un profund caracter de nelegalitate, acestea producând în patrimoniul ANSVSA o serie de prejudicii grave”, afirma, în urmă cu un an, Directorul Economic al ANSVSA, în preambulul plângerilor sale oficiale.
Chioveanu a anticipat schimbarea și și-a delegat pe două luni atribuțiile
Decizia premierului de a-l elibera din funcție a fost anticipată de șeful ANSVSA, după scandalul de la IDSA acesta delegându-și parte din responsabilități celui mai noiu dintre vicepreședinți, Mihai Ponea.
Apropiat al lui Robert Chioveanu, care de altfel l-a și promovat, Ponea a fost numit official în funcția de vicepreședinte în chiar ziua scandalului de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, anterior ocupând un post de execuție în cadrul Autorității, acela de Director general al Direcției Generale Siguranța Alimentelor.
Cine este Mihai Ponea, și în ce condiții, la fel de scandaloase precum mandatul șefului său ierarhic, s-a făcut acesta remarcat, aflați mâine, într-un nou articol exclusiv pe Podul.ro.